Baskerville’ide koera võtted toovad Sagadi mõisa huvilisi ka 30 aastat hiljem!

18.01.2011
Sagadi mõis meelitab külalisi Lenfilmi 30 aastat vändatud Sherlock Holmes ja Baskervillei'de koera võttepaigana!

Kliendid sõitsid St.Petersburgist spetsiaalselt Sagadisse kohale, et näha oma silmaga Baskerville'ide koera võttepaika!

Tänavu 30 aasta eest valmis Lenfilmi kultusfilm „Sherlock Holmesi ja doktor Watsoni seiklused: Baskerville'ide koer“, mille osa võtteid toimus ka Sagadi mõisas.

"Baskerville`ide koer" on kolmas film viieosalisest sarjast, mis valmis aastatel 1979-1986 stuudios "Lenfilm". Kaheseerialine Baskerville`ide koer valmis 1981. a, olles sellest sarjast ainus, mis lõviosas võeti üles Eestis. Filmi režissööriks oli Igor Maslennikov, peaosades mängisid Vassili Livanov ja Vitali Solomin.

Sagadi mõisa on filmis võimalik näha kaheksas erinevas episoodis, täpsemalt filmiti Sagadis episoodid, mis kujutasid Grimpeni küla. Nii oli vanas valitsejamajas (praegu võõrastemaja) seadnud end sisse Grimpeni postkontor, härrastemajas elas aga kummaline doktor Mortimer. Härrastemaja läänepoolsel küljel paikneva sissesõidutee ääres asus uhke posthobuste peatus. Mõisa riideait toimis aga postijaama pagasiaidana.

Filmimise aastatel 1980-1981 oli Sagadi mõisa restaureerimine täies hoos. Hoolega vaadates näeb filmist nii mõndagi huvitavat, nimelt laiutab tänase hotelli kohal lääbakas puukuur, aiad-pargid on veel taastamata, riideait kokku kukkumise veerel, kõikjal on näha lahtisi kraave ja mullatööde jälgi. Samas on tegemist mõisalooliselt unikaalse materjaliga.

Lisaks filmiti Eestis veel Glehni ja Maarjamäe lossis (Baskerville Hall), Risti aleviku ümbruses (Grimpeni mädasoo), Laikmaa majamuuseumis (Stapeltonide kodu), Juuliku karjamõisas (Lafter Hall) ja mujal.

Lenfilmi sari on Venemaal jätkuvalt populaarne. Vene filmisõbrad tunnevad kodulehte http://www.221b.ru/, mille fotogalerii jaoks Aleksei Leškov 2007.a Sagadis pildistamas käis. Ka sel aastal on huvilisi Holmesi ja Watsoni (või hoopis kurjakuulutava kutsu) jälgedes Sagadisse jõudnud. Ja et need tegelaskujud jätkuvalt inimeste meeli paeluvad, võib tõdeda ka ETV-st uut Briti sarja „Sherlock“ vaadates.

Fotod:http://www.221b.ru/geoPart6.htm#sagadi

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Lääne-Virumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv