Haruldased solargraafid Fotomuuseumis

10.06.2014
Kristian Saks demonstreerib oma näitusel „Päike purgis” haruldast fotograafiažanrit solargraafiat, kus kujutised on jäädvustatud kuni pool aastat kestvate säriaegade abil.

Solargraafia on fotograafiline protsess, kus kaamerat asendab plekist purk, sensorit valgustundlik fotopaber ja foto peamiseks komponendiks on päikese teekond üle taevalaotuse.

Kuude pikkuseks veniva säritusaja ja iga pildi jaoks spetsiaalselt meisterdatud kaameraga valmivad ainulaadsed teosed, kus aeg saab täiesti uue mõõtme. Pikad säriajad loovad fotopaberile silmaga nähtava negatiivikujutise. Selline pidev eksponeerumine kahaneb oluliselt paberi valgustundlikkust ja see võimaldab säritatud paberit hiljem skaneerida. Samas tuleb digitaalse kujutise saamiseks ohverdada negatiiv, kuna paberi valgustundlikkus pole täielikult kadunud ja kvaliteetselt on negatiivi võimalik skaneerida vaid korra, enne kui skanneri valgus kujutise hävitab. See tähendab, et valgus andis meile kujutise ja ka hävitab selle. Pildistamise lõpptulemust mõjutavad suuresti ka ilmastikutingimused, mis jätavad igale säritusele ettearvamatu jälje. Kõik need tegurid üheskoos muudavad iga võtte kaduvaks
unenäoliseks pöördmaailmaks, mille ühendab tervikuks päikese teekond üle taevalaotuse.

Tegemist on fotograafia ajaloo mõistes suhteliselt värske leiutisega, esimesed Slawomir Decyki, Pawel Kula ja Diego Lopez Calvini tehtud solargraafid jõudsid veebiavarustesse alles aastal 2000. Tehniliselt kuulub solargraafia aga fotograafiliste meetodite algupärandisse, sarnanedes oma olemuselt pinhole-fotograafiaga. Traditsioonilisest pinhole’ist eristavad solargraafiat pikad säriajad ja fotokeemiavaba protsess.

Kristian Saks on ametilt filoloog, kuid aastate jooksul aina süvenenud fotohuvi on
kulmineerunud solargraafiale pühendumisega. Tänaseks on Saksast saanud solargraafia pioneer, kes laiendab meediumi piire terves maailmas.

Fotomuuseumis on väljas autori 19 parimat tööd, millele lisaks saavad huvilised näha purk-kaameraid ja originaalnegatiivi, mis näituse jooksul valguse käes säritub ja lõpuks tumedaks paberileheks muutub.

Kristian Saksa solargraafianäitus „Päike purgis” on avatud 12. juunist kuni 9. juulini 2014.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv