Palade Loodushariduskeskuse Soera õppe- ja talukompleks

Hiiumaa

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Hiiumaa

Saada e-mail

Palade Loodushariduskeskuse Soera õppe- ja talukompleks / Tutvustus

Palade Loodushariduskeskuse eesmärgiks on pakkuda Hiiumaa looduse- ja pärandkultuuriga seotud õpet.

Palade LHK organiseerib keskkonnaalast tegevust erinevatele huvigruppidele olenemata nende vanusest. Nendeks on laagrid, konverentsid, näitused, loodusretked ja praktiline loodusõpe. Soera Talumuuseum loob head võimalused pärandkultuuri ja pärandmaastikega seotud tegevuste korraldamiseks.

Palade Loodushariduskeskusel on tööde läbiviimiseks kasutada õppeklassi, keskkonnalaborit, Soeras paiknevaid Kivimite õppehoonet, Soera talumuuseumit ja metsanduslikku õppeklassi koos selle juurde kuuluva õpperajaga. Hiiumaa maastikega tutvumiseks looduses korraldatakse ekskursioone ja temaatilisi matku.

Kivimite õppehoone valmis 2016 aastal. Ekspositsiooni toel saab siin põhjaliku ülevaate Hiiumaa maastikest, geoloogilisest minevikust, kivististest, Kärdla meteoriidikraatrist ja kivimite kasutamisest läbi aegade. Õppehoonega sama katuse all asub väliõppeklass.

Soera Talumuuseumi ajalugu ulatub vähemalt 200 a taha. Praeguse rehielamu vanim osa on XIX sajandi esimesest poolest pärit muldpõrandaga rehetuba, kus elati ja sügiseti vilja kuivatati. Elutuba koos kambritega on ehitatud XIX sajandi teisel poolel. Talumuuseumi kompleksi kuuluvad veel suitsusaun, paargu ehk suveköök, ait, kelder, tõllakuur ja söögimaja (endine laut). Säilinud on ka vana salvkaev. Kõigis neis hoonetes eksponeeritakse tööriistu ja endisaegses majapidamises vajaläinud tarbeesemeid. Soera oli XIX sajandi tüüpiline Hiiu saare majapidamine.

Metsanduslik õppeklassi keskseks kohaks on väike infomajake selle ees olevate istepinkidega. See on sobiv koht aruteludeks ja väliõppe praktiliste tegevuste korraldamiseks. Õppeklassi tähtsaks osaks on 0,6 km pikkune õpperada, millel asub 14 infotahvlit.

Piletite hinnad:
Täiskasvanu 3 €
Õpilased, üliõpilased, pensionärid 1 €
Grupipilet (alates 10 inimest) 2 €
Lapsed vanuses kuni 8 eluaastat tasuta

Palade Loodushariduskeskuse Soera õppe- ja talukompleks / Galerii

Saada e-mail

Anna hinnang

Kommentaarid

Ole esimene, kes lisab kommentaari