Tallinnamadala tuletorn

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Saada e-mail

Tallinnamadala tuletorn / Tutvustus

Tallinnamadala (Revelstein, Revalstein) tuletorn paikneb Soome lahes Aegna saarest 7,5 miili põhja pool samanimelisel madalal ja hoiatab Soome lahel liiklejaid ning Tallinna lahest väljuvaid laevu ohtliku madala eest.

Suurte veeteede ristumiskohal asuv madal valmistas meresõitjatele muret juba hansakaubanduse ajal. Ka 1695. aasta Petter Gedda Läänemere atlases on ta ära märgitud.

1718. aastal andis Peeter I käsu paigaldada Tallinnamadalale hoiatav märk või kui see ei peaks olema võimalik, siis ehitada Naissaarele ja Aegnale puulattidest märkide asemele neli kivitulpa. Need olid tõenäoliselt mõeldud ohutu laevatee märgistamiseks. 1828. aastal tegi kindral-major Leonti

Spafarjev ettepaneku Tallinnamadalale tuletorn rajada. Võimaluste puudumise tõttu jäi plaan teostamata. Samal ajal võimaldas Aegna Vulligrunnile ehitatud päevamärk sihis Oleviste kiriku torniga Tallinnamadalast ohutult mööduda lääne poolt.

1837. aastal esitles I järgu kapten Treskin Tallinnamadala tulelaeva projekti.

Laev oli plaanitud 90 jala pikkune, grootmasti tõstetava väikese reflektoritega laternaga ja tekil asuva udukellaga. Projekt jäi vahendite puudumise tõttu ellu viimata. 1856. aastal toimunud tuletornide ja laevasõiduohutuse ülevaatuse tulemusel otsustati Hüdrograafia Departemangus siiski, et Tallinnamadalale paigaldatakse tulelaev.

Alates 1858. aastast ankurdati Tallinnamadala põhjapoolse külje lähedale (59° 43,3’ N, 24° 45,1’ E) laevasõiduhooajaks tulelaevaks kohandatud purjekas, mille masti tõmmati pimedal ajal latern. 1864. aastal asendati see Inglismaalt ostetud ja Peterburis ümber ehitatud kolmemastilise mustaks värvitud raudkerega purjekaga, mille külgedele olid maalitud suured valged tähed „R” ja „P”, mis tähistasid laeva nime „Revelstein” esitähti saksa ja vene keeles.

Tulelaeva groot- ja besaanmastides olid vertikaalsete musta-valgete triipudega sõrestik- kerad. Valgel ajal oli grootmasti tõmmatud tulelaeva lipp — kollasel põhjal sinine rist. Pimedal ajal tõmmati mastidesse laternad. Merepinnast 12 m kõrgusel grootmastis asuva kõrgema laterna valgus paistis 7 miili kaugusele.

Kummaski laternas oli 8 reflektoritega varustatud õlilampi. Udu puhuks oli tulelaeval käsisireen, mille heli kostis 1,5 miili kaugusele.

Tallinnamadala tuletorn / Galerii

Saada e-mail

Anna hinnang

Kommentaarid

Ole esimene, kes lisab kommentaari