Bensiini jaehind kerkisid hüppeliselt uuele rekordtasemele

08.09.2005
Kütuse jaemüüja Olerex tõstis reedel bensiini hinda 1,85 krooni võrra, bensiin 95 Euro maksab nüüd ettevõtte kiirtanklates 15,70 krooni liitri kohta.

Teenindusjaamades on bensiini hind vastavalt 25 senti kõrgem. Diiselkütus maksab 13,70 krooni liitri kohta.

«Olerex viib reede jooksul jaehinnad vastavusse turul kehtivate sisseostuhindadega,» ütles Olerexi turundusjuht Antti Moppel.

«Eeskätt puudutab see bensiini hinda, mis tõuseb suurusjärgus kaks krooni liitri kohta. Diislikütuse hinna tõus piirdub mõnekümne sendiga,» lisas ta.

«Kuna maailmaturg kõigub praegu väga närviliselt, siis esmaspäeval sisseostuhinnad kindlasti muutuvad. Selle alusel kujunevad järgmisel nädalal uued jaehinnad,» ütles Moppel.

«Rõhutan, et meie jaoks on tegemist pretsedenditu hinnatõusuga. Meie jaoks ei ole see kerge samm ja see pole tehtud eesmärgiga vanu odavama hinnaga soetatud varusid turuseisu kasutades kallimalt edasi müüa. Kohe, kui tekib võimalus hindade langetamiseks, oleme valmis seda tegema ja odavamaid sisseostuhindu meie klientidele edasi andma,» rääkis Moppel.

Moppeli sõnul kolmekordistus ettevõtte jaamade käive ja paljudes piirkondades olid vanad jäägid reede keskpäevaks otsakorral.

«Olime sunnitud tegema plaaniväliseid sisseoste hetkel kehtivate hindadega, et tagada jaamade häireteta töö,» märkis ta.

Moppel prognoosis, et edaspidine bensiinihinna liikumine sõltub eeskätt sellest, kui kiiresti suudetakse USA seisvate naftatöötlemistehaste töö taastada.

Mida kiiremini see toimub, seda suurem on tõenäosus hinna stabiliseerumiseks või languseks.

«Teadmatuse tõttu on USA-d haaranud bensiinipaanika, kus paljud tanklad on tühjaks ostetud ja paljudes on hind tõusnud kolmekordseks,» sõnas Moppel.

«Kui praegusele olukorrale peaks lisanduma veel mõni ebameeldiv uudis, nagu näiteks terrorirünnak naftatööstuse vastu mistahes maailma punktis, siis tänase närvilise turusituatsiooni juures võib see viia uuele kiirele ja järsule hinnatõusule,» märkis ta.

Statoili peadirektor Helle Kirs ütles BNS-ile, et reedese info alusel võib prognoosida, et Eesti jaemüüki jõuab erakordselt kõrge hinnaga autokütus järgmise nädala alul.

«Hetkel on bensiini 95 hulgihind Eestis jaehinnast ligi 80 senti kõrgem, seega on oodata kõrgete sisseostuhindade püsimisel ligi kahekroonist hinnatõusu bensiinijaamades,» lausus Kirs.

Autokütuse jaemüüjad tõstsid viimati 30 sendi võrra kütuse hindu selle nädala teisipäeval.

Viimasel ajal on jõudsasti tõusnud ka bensiini hulgimüügihinnad. Neste hulgihind on tõusnud 14,79 kroonini liitri kohta.

BNS-i andmetel Statoil ja Neste reede pärastlõunaks kütuse hindasid muutnud ei olnud.


Postimees

Uudiste arhiiv