Eestlane pikendab suve Egiptuses ja Kanaaridel

13.09.2005
Kõige enam reise pakuvad kodumaised korraldajad Egiptusesse.


Et lühendada talve, võtab eestlane reisi ette eelkõige päikese pärast. Päikesepaistel saab vaadata ka huvitavaid kohti.
Foto: bulls press

Egiptuse reiside rohkus hoiab ka hinna soodsa. Teisalt räägib Egiptuse kasuks tõik, et sinna on mugav reisida.

“Talvel tahavad inimesed konkreetseid asju: et oleks soe, lühike lend ja odav. Lähimad kättesaadavad kohad odavas hinnaklassis ongi Egiptus ja Kanaari saared. Egiptusesse lendab 4,5–5 tundi, Kanaari saartele 6 tundi,” selgitab Horizon Traveli tootejuht Tiina Peterson. Kolmas menukas sihtkoht on Dubai, kuigi sinna reisimine maksab rohkem.

Lisaks eelmainitutele saab reisibüroode vahendusel suve pikendada Marokos, Madeiras, Kreetal ja Tuneesias, kuigi Kreetale ja Tuneesiasse lõpevad pakettreisid tavaliselt oktoobri-novembriga. Samuti pole siis enam lendusid Türki, mis on eestlaste seas populaarne sihtkoht.

Kõige nõutumad sõiduperioodid on jõulud, aastavahetus ja koolivaheajad. Näiteks oktoobrilõpu koolivaheajaks on häid pakettreise läinud nagu sooje saiu ning need hakkavad tasapisi otsa lõppema. Koolivaheaja menukuse on ära tabanud ka reisikorraldajad, mistõttu hinnad on siis tavalisest kallimad. Eestlastele on reisimiseks paras aeg ka septembrist novembrini ja märtsist maini, et talve lühemaks teha.



Kallis lõbu

Kuigi reisimine on viimastel aastatel odavnenud – kõik kuni kuue lennutunni kaugused sihtkohad saab kätte vähem kui 10 000 krooniga –, on see siiski kallis lõbu. Estraveli reisibüroo turunduse ja müügi ala asepresident Merike Hallik arvutab, et kolmeliikmelise pere soojamaareis koos keskklassi majutusega läheb maksma umbes 25 000 krooni, lisaks kulub sihtkohas kergesti veel 15 000 krooni. “Inimesed unustavad, et paketile lisaks kulub raha kohapeal,” nendib Hallik. Kahe lapsega reisimine maksab vähemalt 30 000 krooni.

Kulutusi suurendab seegi, kui plaanid viimasele hetkele jätta. Ühest küljest tundub viimase hetke pakkumine soodsana, teisalt ei pruugi siis enam saada häid hotelle, rääkimata soovitud ja sobivatest kuupäevadest.

Varakult reisi plaaninu on harilikult ka kohapealsed kulutused hoolikalt läbi mõelnud. “Eestlane on absoluutselt viimase hetke planeerija, neid, kes pooleaastase ettevalmistusega oma puhkuseplaanid paika seavad, on väga vähe,” nendib Hallik. Selles näeb ta süüd ka reisikorraldajatel, kes hindade drastilise langetamisega tekitavad tunde, et sama pakkumine on mõne kuu pärast märksa odavam.

Uuemad rännupaigad

Viimasel ajal julgevad Eesti reisikorraldajad pakkuda ka hoopis kaugemaid sihtkohti, nagu näiteks Mehhiko, Maldiivid, Argentina, Sri Lanka, Malaisia, Tiibet, Hawaii, Keenia, Kuuba, Lõuna-Aafrika Vabariik, Tai ja Prantsuse Polüneesia, kuid sinna pole nn laiatarbeturism veel eriti tunginud. Üks põhjusi on kindlasti hind, teiseks ei korralda eestlased neisse riikidesse mitte tellimuslende, vaid broneerivad kohti liinilendudele, mis pole mõistagi nii mugav kui erilennuga minna. Küll korraldavad näiteks Taisse, Mehhikosse ja Brasiiliasse tellimuslende soomlased ning Halliku sõnul reisivadki sedaviisi ka paljud eestlased.

Mida reisihuvilistel ei tasu unustada, on see, et reisimiseks pole vaja tingimata pakettreisi, kus rühmaga ühiselt puhatakse ja vaatamisväärsusi külastatakse.


Suvepikendajad: sobivad hinnad ja päike

•• Eestis on väga palju reisikorraldajaid, samas vähe reisijaid. Seetõttu ongi võimalik, et näiteks Egiptuse reise pakkus TopToursi hiljuti loodud bränd KlikTop.ee 3000 krooniga. Viimase hetke pakkumised jäävad reeglina vahemikku 3990-5000 krooni inimese kohta. Nn pärishinnad algavad 5500 kroonist.
•• Domina World Traveli reisikonsultandi Natali sõnul on Egiptuse populaarsuse taga lisaks soojusele ja lühikesele lennuajale Punase mere veealune maailm, mis olla üks ilusamaid maailmas. “Egiptus pole selline maa, kuhu reisitakse huvi pärast. Praegu meie rahvas reisib pigem päikese kui vaatamisväärsuste pärast,” sõnas Natali.
•• Tema sõnul on suured reisiseltskonnad ka sukeldujad. “Lendavad sinna, teavad ise, kuhu ja kellega minna, broneerivad ise laeva, neile on vaja ainult ööbimist ja nad veedavad oma puhkuse vee all, pea 24 tundi. Seal on isegi öised sukeldumisreisid.”
•• Alati on võimalik korraldada individuaalreise, sellega tegeleb iga reisibüroo. Maailm on igal juhul avatud, tuleb vaid rohkem ise siblida.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv