Jõuluaeg kergitab reisi hinda kuni kaks korda

31.10.2005
Et üha rohkem eestlasi ihkab jõulude ajal soojale maale, on soodsamad lõunamaareisid praeguseks juba otsas. Ja seda vaatamata asjaolule, et jõulureiside eest tuleb maksta märksa soolasemat hinda.

Kui tavaliselt võib kõige soodsama hinnaga reisi saada viimase hetke pakkumiste seast, siis jõulude ja uusaastavahetuse reiside puhul see nii ei ole.

«Kes tahab jõulude ja aastavahetuse ajal soojal maal puhta, peab reisivaliku võimalikult varakult tegema, sest soodsamad kolme- ja neljatärnihotellid müüakse välja esmajärjekorras,» kinnitas Domina World Traveli tegevjuht Ulvi Tüllinen.

Viimasel minutil reisi valides leiab vabu kohti vaid kallimate pakkumiste hulgast.

Enamik reise müüdud

«Esimest korda küsiti meilt tuleva aastavahetuse reisi juba kohe pärast eelmist aastavahetust,» lisas Tüllinen.

Tema sõnul on jõulude ja aastavahetuse ajal hotellihinnad tavalisest kõrgemad ning see mõjutab ka reisipakettide hinda.

Samuti ei ole reisibüroode kinnitusel mõtet loota viimase hetke soodsatele pakkumistele, sest suure nõudluse tõttu on jõulu- ja aastavahetusreiside hinnad tavareisidest 20–45 protsenti kallimad.

Tüllinen lisas, et jõulureiside puhul tähendab ka soodne hind midagi muud. Ehk kui tavaliselt võib Egiptuse-reisi saada isegi 4000 krooniga, siis jõuluajal algavad soodushinnad alles 8000 kroonist.

Vaatamata kallimale hinnale on enamik jõuluaja mõistes soodsa hinnaga reisidest Eestis juba välja müüdud.

«Egiptuse aastavahetusereisidele on veel vabu kohti, kuid aastavahetuse lähenemist on meie müügisaalis viimastel päevadel tublisti tunda,» ütles Tüllinen.

Kui teised eurooplased broneerivad puhkusereise pikalt ette, siis eestlased hakkavad sõidule mõtlema alles paar kuud enne pühi.

Scandinavian Toursi tegevjuht Martin Kõrv ütles, et eestlaste huvi jõulureiside vastu algab tavaliselt alles oktoobris ning suureneb märgatavalt siis, kui lumi maha tuleb.

«Eestlane ei planeeri reeglina vaba aega nii pikalt ette kui näiteks sakslane, kellel on 2005. aasta suvel juba paigas järgmise aasta suvepuhkus,» nentis Kõrv.

Ka soomlased ja rootslased broneerivad puhkusereise pikalt ette.

Estraveli turundusjuhi Jüri Toomeli sõnul on just seetõttu ka Soome reisikorraldajate kaugreisid jõulu- ja aastavahetuse ajaks praeguseks pea kõik väljamüüdud.

Eesti reisikorraldajate jõulu- ja aastavahetuse reisidele veel üksjagu vabu kohti leidub, kuid hotellivalik ei ole enam eriti lai.

Eelistavad sooje maid

«Seda just Tais ja Dubais,» rõhutas Toomel. Kuid siiski hakkab tasapisi ka eestlaste käitumine muutuma ning siingi nihkub jõulu- ja aastavahetuse reiside planeerimine aasta-aastalt varasemale ajale.

Eestlaste reisihuvi on reisibüroode kinnitusel aastatega ainult suurenenud ning üha enam soovitakse jõuluks sõita just eksootilistesse riikidesse.

Kui varasematel aastatel eelistasid inimesed aastavahetust Egiptuses ja Kanaari saartel, siis sel aastal on Tüllineni kogemusel palju huvilisi kaugematele ja kallimatele reisidele Keeniasse, Tahitile ja Dubaisse.

Eestimaalaste seas ongi detsembris kujunenud kõige popimateks päikesesihtkohtadeks Egiptus ja Kanaari saared, kuhu pääseb mugavalt otsereisiga Tallinnast – lend on lühike ja reis suhteliselt odav.

Samuti on populaarseteks sihtkohtadeks mõnevõrra kaugemal asuvad Dubai ja Tai.

Reisipakettide hinnad detsembris

• Kanaarid 8000–25 000 krooni, tavaperioodil 25–30% odavam

• Egiptus 8500–25 000 krooni, tavaperioodil 20–30% odavam

• Dubai 18 000–40 000 krooni, tavaperioodil 10–30% odavam

• Tai 25 000—33 000 krooni, tavaperioodil 30% odavam

• Brasiilia 18 900–30 000 krooni, tavaperioodil 30–45% odavam

• Keenia 22 500–30 000 krooni, tavaperioodil umbes 25 % odavam

Allikas: reisibürood

Postimees

Uudiste arhiiv