Suusatajad kontrollisid valmisolekut Soome lumel

08.11.2005
Laupäeval Soomes Olosel meeste klassikalises tehnikas peetud murdmaasuusatamise võistlusel oli 15 kilomeetri sõidu stardis neli Viljandimaa sõitjat.

Viljandimaa suusatajatest oli meeste 15 kilomeetri klassikadistantsil edukaim Meelis Aasmäe, kes jäi võitjale sakslasele Jens Filbrichile alla ühe minuti ja neljakümne sekundiga ning lõpetas 40. kohaga.

«Tegin enda kohta päris hea avastardi, esimesel võistlusel polegi ma kunagi maailma tippudele nii vähe kaotanud,» võttis Viljandimaa nimekaim suusamees avasõidu kokku. «Sakslased näitasid muidugi taas hullu minekut.»

Laupäeval meeste 15-kilomeetrisel klassikadistantsil valitses täielikult Saksa suusakoondis, kes võttis neli kõrgemat kohta. Võitis Jens Filbrich, teine oli Axel Teichmann, kolmas Andreas Schluetter ning neljas Tobias Angerer.

Saksa kvarteti järel oli viies Andrus Veerpalu ja kuues Jaak Mae. Eestlastest oli 15. Priit Narusk, 23. Raul Olle, 31. Anti Saarepuu, 33. Erki Jallai ja 37. Aivar Rehemaa.

Viljandimaa mees Jaan Kallak lõpetas sõidu 68. kohaga, jäädes Filbrichile alla 2.37. Priit Talves oli lõpetajate pingereas 109., kaotades võitjale 3.51.

Meelis Aasmäe rihib vormi aasta algusele

«Eks mul ole igal aastal sügisel raske olnud ja esimese võistlusega ei pea veel midagi tõestama,» rääkis Meelis Aasmäe, kes loodab sellel hooajal tõsisema sportliku vormi saavutada detsembri lõpuks või jaanuari alguseks.

33-aastane sportlane peab alanud hooaja tähtsaimaks mõõduvõtuks maailma karikavõistluste Otepää etappi.

Viljandi Suusaklubi esindav Meelis Aasmäe ja Saarepeedi Spordiklubisse kuuluv Jaan Kallak käivad laagrites koos ja on teineteisele treeningutel toeks.

«Täpselt ei oska kohe kilomeetreid kokku lüüa, aga praeguseks peaks neid olema üle 600,» teatas Aasmäe.

Jaan Kallak, kes rihib oma tänavuse hooaja parimat vormi samuti Otepää maailma karikavõistlusele ja Vaasaloppetile, jäi enda sõiduga rahule. «Tunne oli rajal päris hea, ehkki tulemuses see väga ei peegeldu,» rääkis Kallak.

Algo Kärp rõhub maailmameistrivõistlustele

Eesti murdmaasuusatamise järelkasvukoondislasel, 20-aastasel Tarvastu valla noormehel Algo Kärbil hooaja avastart Olosel ebaõnnestus. «Kukkusin, lõhkusin suusakepi rihmad ja kaotasin palju aega ning polnud mõtet enam edasi sõita,» rääkis Kärp ebaõnnestunud võistlusest.

Kärp läks Viljandimaa suusameestest ainsana pühapäeval Olosel vabatehnikarajale. Noormees ütles, et tegi seda vaid võistluskogemuse tõttu. «Minu tugevam tehnika on ikka klassika ning vabastiilis sõidult ma teab mis head tulemust ei oodanud,» lisas ta.

15 kilomeetri vabatehnikas sõidetud võistlusel oli ta 124. lõpetaja. Lõpuprotokollis sai tulemuse kirja 154 suusatajat, parim oli sakslane Tobias Angerer.

Algo Kärbi siht algaval hooajal on alla 23-aastaste maailmameistrivõistlustel korralik tulemus kirja saada. «Otepää maailma karikaetapil tahan samuti hästi sõita,» lisas noormees.

Lund napib Soomeski

«Oleme Olosel harjutanud kaks nädalat, teist sama palju treenime veel siin, seejärel tuleme koju. Ehk saab varsti ka Eestis suusatama hakata,» avaldas Algo Kärp lootust. «Järgmisel nädalal on Soomes üks FIS-i punktivõistlus. Tahan sellel ka kaasa teha, samuti on detsembris Skandinaavia karikavõistlused,» loetles ta lähemaid võistlusi.

Viljandimaa sportlaste sõnul pole treenimise olud praegu kiita Oloselgi. «Eile tuli väike lumekirme, mis lõi pildi vähe valgemaks, aga ilmateade lubab edaspidi taas sooja,» rääkis Meelis Aasmäe.

«Tundub, et lund napib kogu Euroopas, sest enamik suusamaailma eliidist, välja arvatud Rootsi ja Norra, harjutab praegu siin,» lisas Aasmäe.

Laupäeval kavas olnud naiste 5 kilomeetri klassikadistantsi võitis Kristina Šmigun enam kui poole minutiga venelanna Natalia Baranova ees. Kolmanda kohaga lõpetas soomlanna Satu Salonen.

Pühapäeval peetud naiste 10-kilomeetrise vabatehnikaga sõidu võitis Irina Artemova (Venemaa) Ritta-Liisa Lassila (Soome) ja Irina Kurtkina (Venemaa) ees. Kristina Šmigun Olosel vabatehnika distantsi ei sõitnud.

Sakala

Uudiste arhiiv