Enesetunnet kontrollinud Šmigun avas hooaja mõjusate võitudega

10.11.2003
Suusatamise maailmakarikavõistlusteks valmistuv Kristina Šmigun võttis hooaja avastarte Olosel vajaliku enesekontrollina, kuid pidas kaht mõjusat esikohta veidi üllatavaks.

Polaarjoonetaguses Soome suusakeskuses nii 5 km klassika- kui ka 10 km vabatehnikajõuproovi valitsenud Val di Fiemme jälitussõidu maailmameistrit rõõmustas hea enesetunne

Nautis lennukust.

«Mõlemad võistlused tegid palju rõõmu,» lausus Bente Skari kõrvaleastumise järel suusaradade valitsejannaks pürgiv Šmigun.

«Ei vaevanud kummagi stardi eel pead, kas võin kellelegi kaotada või mitte. Läksin rajale vaid sooviga ennast kontrollida, kuid nii suur edu teiste ees valmistas üllatuse.»

22. novembril Norras Beitostølenis toimuvaks maailmakarikasarja 10 km vabastiilisõiduks valmistuv Šmigun nautis nädalavahetusel lennukust, mida oli vargsi lootnud.

«Liikusin kergelt, mis on maailmakarikavõistluste eel hea märk,» arutles 26-aastane otepäälanna. «Vaatamata pingelisele treeningtsüklile ei kogenud kordagi ebameeldivat tunnet, et ei jõua või jalad on rasked.»

Eilne vabatehnikasõit kujunes Šmigunile laupäevasest jõuproovist kurnavamaks. «Eelmise päeva pingutus istus veel lihastes,» möönis suusataja. «Pealegi oli uisudistants tegelikkuses pikem kui ametlikku protokolli kanti - vähemalt 3,6-kilomeetrist ringi tuli läbida kolm korda.»

Kui klassikarajal pani Šmigun üleoleku kohe maksma, siis uisusõidus hoidis end algul tagasi. Künzel edestas Eesti edukaimat naissportlast jõuproovi algfaasis kümmekonna sekundiga, Šmigun haaras juhtohjad alles teisel ringil.

«Järgisin stardi eel isaga paika pandud taktikat,» selgitas võitja. «Rahuliku alguse järel plaanisingi lõpus tõusta. Finishis olin meeldivalt üllatunud, et edu nii suureks kasvas - vaheajad ennustasid kuni 15-sekundilist ülekaalu.»

Põleb võistlemissoovist.

Otsustava lihvi sportlikule vormile enne peatset MK-sarja karussellile hüppamist annab Šmigun sel nädalal, kui pühendub kiirustreeningutele ja jätkab uute suusapaaride proovimist.

«Ühest nädalast peaks piisama, et MK-võistluste avastardiks teravust tõsta,» leidis ta. «Viimaseid päevi enne Beitostøleni võistlust võtan taas rahulikumalt - siis tõuseb päevakorda ka keskendumisoskus.»

Laupäeval plaanib Šmigun Olosel startida mitteametlikul kontrollvõistlusel, kus lubasid kaasa lüüa samuti Põhja-Soomes harjutamist jätkavad sakslannad ning Valentina Shevtshenko Ukrainast.

«Olen hooaja algust pingsalt oodanud,» tõdes heatujuline Šmigun. «Rutiinne ja üksluine treeningtöö ei mõju hingele kunagi nii kosutavalt kui võistlusrajale pääsemine. Põlen soovist suutlikkust konkurentidega võrrelda.»

Šmiguni edu suusatajate hooaja avavõistlus Olosel.

Naiste 5 km (kl): 1. Kristina Šmigun, Eesti 14.44,2, 2. Evi Sachenbacher , Saksamaa +14,5, 3. Kirsi Välimaa, Soome +18,2, 4. Nobuko Fukuda, Jaapan +19,5, 5. Manuela Henkel +28,4, 6. Claudia Künzel, mõl Saksamaa +32,3. 10 km (v): 1. Shmigun 28.41,3, 2. Künzel +25,7, 3. Valentina Shevtshenko, Ukraina +25,9, 4. Virpi Kuitunen, Soome +1.16,0, 5. Sachenbacher +1.19,5, 6. Fukuda +1.25,8.


POSTIMEES

Uudiste arhiiv