Abja valla metsade vahele kerkib eksklusiivne hotell

12.01.2006
Abja vallas asuv Ärma talu, kus omal ajal käisid lõõgastumas Gailit ja Kitzberg, on saamas taas puhkekohaks, sest Evelin ja Toomas Hendrik Ilves rajavad sinna nooblit külalistemaja.

Abja-Paluojast mõne kilomeetri kaugusele jääv Ärma talu on Toomas Hendrik Ilvese suguvõsa käes olnud juba ligi veerand tuhat aastat. Kui praegu Euroopa parlamendis istuv Ilves esivanemate valdused tagasi sai, kavatses pere jätta Ärma ainult endale mõeldud kohaks, kuhu võõrastel asja pole. Nüüd on Ilvesed täpselt vastupidise suuna võtnud ja rajavad koduõue külalistemaja.

«Oleme pikka aega mõelnud, et talu peaks ennast ise ära majandama,» rääkis Evelin Ilves. «Toomas üritas siin rukist kasvatada ja põllumajanduskonsultandid on soovitanud ka astelpaju või maarjakaske viljeleda, kuid lõpuks leidsime, et me ei ole ikkagi põllumehed ja peaksime tegelema sellega, mida oskame.»

Nii hakkasidki nad poolteise aasta eest ümber ehitama vana lauta, millest tänavu juulis peaks saama eksklusiivne 880-ruutmeetrine külalistemaja. Et hotelli staatus eeldaks vähemalt kümmet numbrituba, nimetatakse majutusasutust esialgu külalistemajaks, kuid mõne aasta jooksul kavatsevad omanikud selle kindlasti hotelliks arendada.

Tõmbenumber on raamatukogu

Evelin Ilvese kinnitusel ei saa Erma pargiks ristitud kompleksist mingil juhul pidutsemiskohta, vaid pigem peaks see olema paik, kus rahus lõõgastuda või tööd teha.

Viimati nimetatuga viitab Ilves eelkõige võimalusele kasutada esinduslikku raamatukogu, mis võtab enda alla suure osa külalistemaja esimesest korrusest. Toomas Hendrik Ilvese praegu laos seisvate raamatute koguhulgaks hindab perenaine 20 000 — 30 000 köidet, kuid täpset numbrit ta öelda ei oska.

«Umbes neljandik neist on ilu- ja lastekirjandus, ülejäänud on välispoliitika ja rahvusvaheliste suhete alased teosed, mis moodustavad kõige esinduslikuma selleteemalise kogu Baltikumis,» tutvustas Ilves. «Tõenäoliselt tuleb neile lisa Mart Laari ajalooraamatute, Toomase venna araabia maid käsitlevate teoste ning minu isa maateadlusliku raamatukogu näol.»

Biblioteegi register plaanitakse ühendada mõne suure Eesti teadusraamatukogu andmebaasiga, et seal infot otsides jõuaks huviline ka Ilveste kogus olevate teosteni.

Sigalasse spaa

Lisaks omapära andvale raamatukogule on kompleksis olemas kõik, mis korralikus majutusasutuses vajalik, alates seminariruumist ja lõpetades restoraniga, mille menüü paneb kokku Toomas Hendrik Ilves. «Toomas on väga hea kokk ja praegu kirjutab ta välispoliitikast vabadel hetkedel menüü jaoks toite,» kiitis abikaasa.

Viie aasta jooksul kavatseb majutusasutuse haldamiseks loodud osaühing Ermamaa ehitada endise sigala vundamendile veel ühe, spordikeskust, spaad ja kuut-seitset numbrituba mahutava hoone. Ööbimiskohtade osas jääb see ka viimaseks rajatiseks, sest Erma park on kavandatud maksimaalselt 30 voodikohaga väikehotelliks.

Külalistemaja esimene, suvel valmiv järk maksab Evelin Ilvese andmetel koos maastikuhooldustööde, teedeehituse, maaparanduse ja muu säärasega ligi 12 miljonit krooni. Umbes pool sellest läheb hoone enda ja katlamaja peale.

«Praeguseks on siia investeeritud seitse-kaheksa miljonit, milleks kulusid peaaegu kõik Toomase Ameerikas kogutud säästud ja see, mis ta praegu Brüsselis teenib,» sõnas Ilves. «Kolm miljonit krooni oleme KredExi käendusel ka laenu võtnud.»

Kuigi omanikud ei loodagi ettevõtmisest suurt kasumit, ei tohi see ka kahjumisse jääda. Äriplaanis on arvestatud 38-protsendilise täituvuse korral tasuvusajaks 11 aastat.

Evelin Ilves, kes võrdleb rajatavat külalistemaja Muhu saarel asuva Pädaste mõisa hotelliga, möönab, et nende teenuste kasutamine pole kindlasti odav lõbu. Vastupidi: hinnaklassilt liigitub Erma park kõige kõrgemasse, E-klassi, kus ühe öö maksumus algab 1200 kroonist.

«Kui inimesed kuulevad, et tahame Abja-Paluoja taha metsa hotelli teha, peavad nad meid hulludeks,» tunnistab tulevane hotellijuht. «Aga kohale jõudes avastatakse, et Mulgimaal on ilusam kui kuskil mujal Eestis. Ja kui midagi hingega teha, siis tunnevad inimesed selle ära.»

Sakala

Uudiste arhiiv