Kristina Šmigun: ma nii väga tahtsin seda võitu

24.11.2003
Šmigun edestas Beitostųlenis lähemaid jälitajaid paarikümne sekundiga

Ehkki maailma karikasarja karussell hakkas keerlema juba kuu aega tagasi, tehti tavadistantsidega algust nüüd Beitostųlenis. Hooaja esimene tähtis start tõi Kristina Šmigunile ülekaaluka esikoha. MK–sarja kokkuvõttes oli tegemist kümnenda, juubelivõiduga.
Šmigun edestas naiste 10 km vabatehnikasõidus järgmisi suusatajaid rohkem kui paarikümne sekundiga.

Esmakordselt karjääri jooksul poodiumile jõudnud ukrainlanna Valentina Ševtšenko pälvis teise ja sakslanna Claudia Künzel kolmanda koha. Napilt neljandaks jäetud itaallanna Gabriella Paruzzi säilitas MK– sarjas 150 punktiga juhtkoha. 100 punkti teeninud Šmigun jagab kolmandat kohta.

“Ma ei varja, et nii väga tahtsin seda võitu!” hõiskas Šmigun finišialas antud telefoniusutluses Eesti Televisioonile. “Hästi läinud esimese lume võistlused kaks nädalat tagasi Olosel andsid mulle hea, kindla tunde, et nii võib juhtuda ka MK–etapil. Tore, et nii läkski.”

Eesti Päevalehele lisas Kristina: “Esimestel võistlustel on oluline saada kätte kontrollpunkt – kas oled treeningutega olnud õigel teel, kas septembris–oktoobris oled töötanud õiges suunas. Tahad, et su jalad poleks krambis ega hing jääks kinni. Kui kõik on vastupidi, on sul väga hea meel. Mul oli vastupidi.”
Kristina tunnistas, et parajate külmakraadide käes ei saanud ta stardist minema nõnda, nagu soovinuks. “Kuid tunnen heameelt, et ma ei kaotanud esimestel kilomeetritel konkurentidele rohkem kui nelja sekundiga. Seejärel sain iseenda üle kontrolli ja kõik liikus soovitud rada pidi. Üks asi siiski võiks paremini olla: tavaliselt on mul jätkunud lõpuspurdiks rohkem jõudu.”

Šmiguni üllatas Ševtšenko südi sõit. “Tema oli päeva üllataja, mitte mina. Nädal varem tehtud stardis alistasin ta Soomes rohkem kui minutiga, nüüd oli vahe kolm korda väiksem. Pressikonverentsil kiitis ta tõeliselt hea enesetunde üle.” Samuti tõstis meie suusapiiga esile tugeva sprinteri, norralanna Marit Bjųrgeni jõudmist esikuuikusse. Küll ootas Kristina enamat sakslannalt Evi Sachenbacherilt, kellega ta aasta tagasi jagas esikohta MK–avaetapil Kirunas.

Ülekaalukale võidule vaatamata ei soovinud Kristina sel nädalal Kuusamos peetava etapi eel veksleid välja jagada. “See oli ainult üks võistlus. Sõitsime uisku, nüüd ootab ees klassikaline tehnika. Kunagi ei tea, millise taktikaga mõni konkurent hooaega alustab, millistes oludes ta harjutanud on. Aga ma ei vaeva end nende küsimustega. Keskendun enda sõitudele. Järgmistel päevadel treenin rahulikumalt, sest nädalalõpp tuleb vinge.
Liiati jääb seljataha pikk reis, Helsingis peame Põhja–Soome suunduvat lennukit kuus tundi ootama.”

Naised suusatavad reedel Kuusamos 10 km klassikat, päev hiljem ootab skiatlom (7,5+7,5 km).
EPL

Uudiste arhiiv