Uus aidsi ennetuskeskus avab uksed

26.11.2003
Tallinnas Narva maanteel tegutsenud aidsi ennetuskeskuse personal avab mittetulundusühinguna uue, noortele suunatud aidsi ennetuskeskuse Tallinnas Mardi tänaval.
Uue ennetuskeskuse töögruppi kuuluvad teiste seas ka Ellu Eik ja Nelli Kalikova. Peale nende on ennetuskeskuse meeskonnas Sirle Blumberg, Milvi Noode, Marju Kiipus, Grete Lehtla, Irina Moroz, Vjatseslav Vassiljev ja Lilja Ivantsenko.
“Arvesse võttes HI-viiruse ja aidsi probleemi tõsidust, pidasime vajalikuks jätkata praktilist ennetustööd ja seoses sellega kaasasime oma ridadesse juurde uusi kogenud spetsialiste,” teatasid teisipäeval MTÜ Aidsi Ennetuskeskuse spetsialistid.

Enamik uues keskuses tööle asuvaid spetsialiste on ka varem puutunud kokku aidsiennetuse valdkonnaga ning töötas kuni 1. septembrini Narva maanteel asunud aidsi ennetuskeskuses.

Alates septembrist viidi Narva maanteel asunud riiklik aidsi ennetuskeskus üle Merimetsa haiglasse ning Tervise Arengu Instituudis katseajaga töötanud spetsialistid koondati.

“Inimesed, kes on teinud oma tööd südamega, jätkavad seda tööd. Vahe on selles, et kui varem tehti seda riigi raha eest, siis nüüd tuleb raha ise muretseda,” sõnas BNS-ile Nelli Kalikova.

Kalikova sõnul tähendab see, et aidsiennetajatel on rohkem vabadust oma otsuste tegemisel, kuid vähem kindlust tuleviku ja rahastatuse ees. Peamiselt jääb mittetulundusühing lootma erinevatele fondidele. Kalikova sõnul osales ühing ka näiteks hiljuti lõppenud Global Fundi raha jagavatel Tervise Arengu Instituudi riigihangetel.

“Tulevikus peaks Eesti minema ikkagi sama teed nagu teised arenenud Euroopa riigid, kus kolmandale sektorile on üsna tugev riigi toetus,” lisas ta.

Kalikova lisas, et Mardi tänava ruumid saadi suuresti tänu sotsiaalministeeriumile ning mingit segadust ei tohiks uue keskuse avamine tekitada, kuna Merimetsa anonüümsesse kabinetti lähevad peamiselt inimesed, kellel on tõsine mure ja kes tahavad ennast testida. Mardi tänava ennetuskeskus on suunatud aga rohkem noortele, kes saavad sealt vastuseid ka küsimustele, mida võib-olla kusagil polikliinikus peetaks rumalateks.

MTÜ Aidsi Ennetuskeskus avab oma uksed neljapäeval aadressil Mardi 3 ning hakkab tegelema peamiselt HI-viiruse ja aidsi- ning uimastialase praktilise ennetustööga eesti- ja venekeelsete noorte ning riskirühmade hulgas. Samuti hakkab keskus koolitama asjatundjaid, tegelema HI-viiruse ja aidsi- ning uimastialase anonüümse nõustamise ja testimisega ning HIV-positiivsete inimeste toetusgruppide loomisega.
BNS

Uudiste arhiiv