Ka Tartu peaks suutma turisti üllatada

06.02.2006
Vambola Paavo arvates peaks Tartu olema palju söakam turiste meelitama ja ennast pakkuma, sealhulgas ka idanaabrile, sest varusid meil on.

Tallinn kutsus aastavahetust veetma üle 25 000 rikka vene turisti, neile voolas šampanja ja liudadel kõrgusid kalamarjamäed. Selle nimel nägi pealinn vaeva ja kulutas Peterburis ning Moskvas korraldatud kampaaniatele palju raha. Asi tasus ennast ära.
Pärast aastavahetuse melu mõtlesin, ehk võiks Tartugi väiksema vennana ühe rammusa suutäie haugata, kui kõigega varakult algust teha. Miks ei võiks kasvõi mõni protsent 2006. aastal saabuvatest rikastest idanaabritest veeta aastavahetust Emajõelinnas.

Külalised Venest

Ei pea oma kampaaniaga minema suurlinnadesse, algust võiks teha märksa lähemal –Pihkvas ja Novgorodis. Esmalt võiks sinna saata maad kuulama delegatsiooni, et järele uurida, kas oleks nõudlust aastavahetuse siin veetmise järele. Kui on huvi, siis tuleks asuda tegudele.

Mõistagi tuleb sihtasutusel Tartumaa Turism kokku panna korralik pakett, mida me suudame üldse pakkuda ja millega üllatame. Rikas venelane on tänaseks üksjagu maailmas käinud ja teda üllatada pole kerge.

Aga Tartus on suurepärase vaatega Atlantise restoran, kus lookas laudade kõrval võiks õhtut sisustada meeleolukas show-programm. Kindlasti peaks see sisaldama vene romansse ja midagi sealsest estraadist ning lõppeda võiks hoogsa kaerajaani või millegi muu rahvalikuga.

Pealinnas läks venelastele hästi peale Kandali pakutud folkshow, Tartuski tegutseb mitu kollektiivi, kes on võimelised midagi samalaadset pakkuma.

Mõnigi ärritub nüüd, et näe, siia ka neid venelasi vaja. Aga ainult lühinägelik võib nii mõelda, Vene turist on maailmas kõige oodatum, ta on kõige suurem kulutaja – kui asi tema meelest seda väärib, siis rahanumbrit ta ei vaata.

Kui veel unistada, võiks ju välja pakkuda sõidu nostalgilise Ikarusega mööda linna või isegi kaugemale, näiteks Otepää kõrgustikule ning Haanjasse koos talvise grillimisega.

Erinevad huvid

Ka lumevaibaga kaetud Toomemäge ning ülikooli peahoonet sobib hästi pakkuda.

Tartul on Aura keskus, kus enne aastanumbri vahetumist saab lõõgastuda erinevates saunades ja lõbutseda veepargis. (Iseäranis läheb kümblusasutus peale pärast hoogsat pidutsemist 1. jaanuari hommikul.)

Šoppamiseks on trendikas uus kesklinna kaubamaja. Midagi annaks kokku leppida Vanemuisega. Tantsu keel ei vaja tõlkimist, balletigala oleks üks, mis meelde tuleb. Operetiviisidki, mis sellest, et võõras keeles, pakuvad kindlasti äratundmisrõõmu.

Turistile tuleb pakkuda erinevaid vaba aja sisustamise viise. Ühed tahavad lihtsalt osta ja lõõgastuda, teised kogeda kohalikku kultuurikoloriiti ja midagi kõrgkultuurist.

Tulevikus võiks ju välja arendada kestvama ürituse, näiteks jaanuari keskpaigani kestva Tartu talvefestivali. Kuivõrd jaanuar on kunstikuu, saaks tähelepanu keskmesse tõsta kaunid kunstid.

Üksiküritaja ei tee loomulikult midagi, vaja on üheskoos tegutseda ja mõistagi peaks ka linn käe ulatama, miks mitte rahasüstiga.

Lõppkokkuvõttes ju tuuakse ja jäetakse siia raha ning luuakse ka uusi töökohti. Tartu kui ettevõtliku linna maine levib kaugemalegi.

Rahata küll ei saa

Teine mõte, mis uue aasta algusega pähe tuli, on seotud noortega.

Novembris täitis leheruumi noortekampade ja politsei vastasseis. Kas meil on midagi pakkuda teismelistele?

Kümne aasta eest avas Karlova linnajaos uksed E-kaubamaja. Koht oli trendikas ja populaarne. Kontseptsiooni muutudes saabus aga seisak. Miks ei võiks E-kaubamaja taas muutuda käidavaks ja kokkusaamiste kohaks?

Seal võiks ju müüa noortele mõeldud trendikaupu, arvuteid, DVDsid, meelitada virtuaalsete lõbustuskohtadega, spetsiaalse muusikamaailmaga (world of music), mis on ülimalt populaarsed Skandinaavias, Saksamaal ning Kesk-Euroopas.

Uue elu saaks kindlasti Karlova piirkond ja Tartusse oleks põhjust tulla kaugemaltki. Sellisel juhul poleks ka kampadel põhjust koguneda uue kaubamaja ümbruses, et seal lihtsalt igavleda.

2006. aasta eelarves on korralik rahanumber investeeringuteks, miks ei võiks seda kasutada Raadile vanatehnika muuseumi loomiseks ja arendamiseks, arvestades tõsiasja, et seal avab uksed uus Eesti Rahva Muuseum. Kahte projekti on võimalik koos arendada.

Elus tuleb palju anda, enne kui midagi hakkab lõpuks tagasi tulema. Et Tartu hakkaks teenima, peame investeerima ning kui vaja, siis toetama eraettevõtjaid või avalikke institutsioone.

Alles siis, kui meil on rohkem pakkuda, tuleb siia ka rohkem turiste. Infogi levib ja Tartu ei ole enam paik, mille kohta Otepääle sõitev pealinna rikkur ütles: ah see, mis jääb Lõunakeskusest vasakule.

Väärt mõtteid tasuks üle võtta ka pealinnast, kus asi juba aastaid edukalt toimib.

http://www.postimees.ee/060206/tartu_postimees/190986.php

Uudiste arhiiv