Lennart Meri soovitab vähendada Riigikogu 20 liikme võrra

27.11.2003
Iseseisvuse taastanud Eesti esimene president Lennart Meri esines täna ettepanekuga, et riigi lihtsamaks muutmise eesmärgil võiks Riigikogu liikmete hulka praeguselt 101-lt vähendada 81 liikmeni ja pikendada parlamendi volitusi seniselt neljalt viiele aastale, teatas Kanal 2 uudistesaade.
Meri tuli oma ettepanekuga välja Estonia kontserdisaalis tseremoonial, kus talle anti kodanikupäeva puhul üle Aasta Kodanik 2003 tiitel.
Meri nentis, et Eesti on Euroopa Liidu kõige väiksem riik ja küsis, kas Eesti on ka Euroopa Liidu kõige lihtsam ja kõige kokkuhoidlikum riik. «Minu isiklik vastus on eitav ja mu ettepanek on Eesti riiki lihtsustada,» sõnas eelmine president.

Lisaks parlamendi koosseisu vähendamisele 20 liikme võrra pani Meri ette pikendada presidendi volitusi kuuele aastale ja kohaliku omavalitsuse volikogude volitusi viiele aastale.

«Sellest muutub niipalju, et me hoiame kokku vähemalt 22 protsenti valitsemiskulusid ja hoiame kokku mitte ainult raha, vaid suudame ka tihendada riigi ja kodaniku kahekõnet, mis viib meid tagasi suurema lihtsuse, suurema läbipaistvuse, suurema peremehetunde ja suuremate kodanikuõiguste juurde,» ütles eelmine president.

Itaalias Roomas viibiv peaminister Juhan Parts ütles Postimehele, et Riigikogu liikmete vähendamise ettepanek väärib tõsist kaalumist. «Kuigi siin on teadlastel erinevaid arvamusi, toetaksin mina küll parlamendi koosseisu vähendamist. Milline on see õige suurus, tuleb analüüsida,» sõnas Parts.

Peaminister pidas positiivseks ka mõtet pikendada parlamendi volitusi, mis võib suurendada riigis stabiilsust ja anda ka valitsusele pikema ja kindlama ajaperioodi oma kavade elluviimiseks.

Parts lisas, et vähendamist vääriks ka kohalike omavalitsuste volikogud. «On täiesti selge, et näiteks 63-liikmeline Tallinna volikogu on tarbetult suur,» ütles peaminister.

Riigikogu koosseisu vähendamise üle on Eestis ka varem arutletud. Viimastel Riigikogu valimistel oli praeguse valitsuskoalitsiooni juhtpartei Res Publica platvormis lubadus vähendada Riigikogu liikmete hulka 40 võrra ehk 61 liikmeni. Samuti lubas Res Publica kaotada portfellita ministrite kohad ja vähendada kohalike omavalitsuste liikmete hulka.

Tänase kodanikupäeva moto on «Eesti kodanik on Euroopa kodanik.» Lennart Meri pälvis Aasta Kodaniku tiitli suurte teenete eest Eesti taasühendamisel Euroopaga. Aasta Kodaniku tiitli traditsiooni algatajaks on rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo. Kodanikupäeva tähistatakse viiendat aastat.


Postimees

Uudiste arhiiv