Homme streigib paarkümmend tuhat haritlast

03.12.2003
Paarkümmend tuhat õpetajat ja kultuuritöötajat on valmis homme alustama üleriigilist streiki, mis tähendab päevast tööseisakut paljudes koolides, lasteaedades ning ka teatrites ja raamatukogudes.

Kuigi valitsusdelegatsiooni juht sotsiaalminister Marko Pomerants püüdis Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni TALO veel eile riikliku lepitaja vahendusel maha rahustada, ei suutnud ta streigiplaani murda.
TALO liider Toivo Roosimaa ütles, et streigiga on lubanud kaasa tulla üle 20 000 inimese ning nii suurt juba käima lükatud masinavärki enam peatada ei saa.
Ta lisas, et selleks pole ka põhjust, sest kuigi valitsus on ühtäkki lubanud haridus- ja kultuuritöötajate palku 12 protsendi võrra tõsta, on see endiselt tühipaljas lubadus, mida pole ühelgi paberil kinnitatud.
TALO ühepäevasest streigilainest tõotab tulla üks suuremaid ametiühinguliikumise väljaastumisi, milles osalevad lisaks õpetajatele ja kultuuritöötajatele ka kõrgkoolid, teadusasutused, teatrid ning mida toetavad raudteelased ja bussijuhid, kes on lubanud liikluse korraks katkestada.
TALO juhid ei osanud enne homset streikijate täpset arvu öelda, kuid ainuüksi haridustöötajate liit loodab, et selles osaleb kuni 10 000 õpetajat.
Näiteks streigivad peaaegu kõik Võrumaa ja Jõgevamaa koolid ning lasteaiad. Tallinnas streigib 58 üldhariduskooli ning 33 lasteaeda.
Haridustöötajate liidu juht Sven Rondik ütles, et õpetajaid kohutas veidi tagasi hiljutine avaldus, nagu oleks streik seadusevastane.
«See pani kõhklema nii mõnegi, kes seadust ei tunne, eriti oli segadust vene õppekeelega koolides, sest kardeti lahtilaskmist,» rääkis ta. «Tõsi on aga see, et streik on igaühe põhiseaduslik õigus, riiklik lepitaja on selleks loa andnud ning me oleme oma nõudmised tähtajaks esitanud.»
Teatriliidu teatel on tööseisaku lubanud teha Draamateater, Vene Draamateater, Nukuteater ja Vanalinnastuudio Tallinnas, Endla teater, Rakvere teater ning Ugala teater.
Tartus asuv Vanemuine teater on lubanud etenduste alguse 15 minutit edasi lükata. Moskvas turneel olev Linnateater saatis streikijatele oma toetuskirja. Streigiga ei tule kaasa vaid rahvusooper Estonia.
Streigiga on lubanud ühineda ka lõviosa kultuuritöötajate liidu 1700 liikmest. See tähendab tööseisakut rahvusraamatukogus (suletud osaliselt), Tallinna keskraamatukogus, ajaloomuuseumis, Tallinna linnamuuseumis, Tartu spordimuuseumis ning veel paljudes väiksemates muuseumides ja raamatukogudes.

Kultuuritöötajate liidu juht Ago Tuuling ütles, et on piirkondlike raamatukogude või muuseumide enda otsustada, kas neil on streigipäeval uksed lahti või mitte. Kindlalt tuleb aga inimestele varakult selgitada, miks on asutused suletud.
TALO korraldab homme päeval ka meeleavalduse Toompeal, kuhu on oodata kuni 700 miitingulist.
TALO protestib selle vastu, et valitsus ei nõustunud ka järgmisel aastal maksma Eesti keskmist ehk umbes 7300 krooni suurust alampalka kõikidele kõrgharidusega töötajatele, kes töötavad kõrgharidust nõudval ametikohal ja saavad palka riigieelarvest.
Viimati korraldas TALO üldstreigi 1997. aasta sügisel. Toonases ühetunnises hoiatusstreigis osales 17 000 inimest.

Õpetaja, lasteaednik, teadur, raamatukogutöötaja ja näitleja põhjendavad, miks nad homme streigivad.
Nelja lapse ema Pille Aedmaa on lasteaednikuna töötanud rohkem kui 30 aastat ning pidanud selle aja jooksul nägema hulga heade kolleegide lahkumispidusid. Mis parata, kui kasvatajad-õpetajad eelistavad keskmiselt 3800-kroonisele palgale märksa tasuvamat tööd näiteks lapsehoidjana välismaal. «Miinimumpalk muudkui tõuseb, meie sissetulekud liiguvad aga pigem sinnapoole. Kolleegid laenavad üksteisele enne palgapäeva sukkpükse, et oleks, millega tööle tulla. Kui me majanduslikult toime tuleks, poleks keegi ju streigitoetuseks allkirju andma hakanud.»

Eesti Keele Instituudi vanemteadur Silvi Vare tuleb homme hommikul koos kolleegidega instituudi saali, et haridusministeeriumile ja valitsusele palgaprobleemi kohta märgukiri kirjutada.

Eesti keskmisest kõrgemat palka saavad instituudis praegu vaid vanemteadurid (peavad omama doktorikraadi), kes teenivad koos lisatasuga keskmiselt 8117 krooni (koos maksudega) kuus. Aste madalamal asuvad teadurid teenivad juba 6000 krooni, ülikoolist tulnud assistendid aga vaid 4500 krooni.

Neljapäeval ei kerki Eesti Rahvusraamatukogu keldrihoidlatest ükski raamat ülakorruste lugemissaalidesse ning ükski lugeja ei pääse peaukse vastas asuvaist turvaväravaist kataloogide manu. Hiiglasliku raamatukogu 259 töötajat on otsustanud streigile õla alla panna.

«Meie põhiline streigisõnum on see, et kõrgharidusega kultuuritöötajad saaksid õiglast palka,» kostab vanembibliograaf Made Viljur-Voit, kelle sõnul on raamatukogutöötajate keskmine palk (kui juhtkond välja arvata) 4800 krooni.
Haridus- ja kultuuritöötajate nõudmisi toetav Pärnu teater Endla jätab streigipäeval ära etenduse «Põrgupõhja uus Vanapagan», mille ühes peaosas on Kaval-Antsu mängiv Jaan Rekkor.
1982. aastast Pärnu teatris töötav ning aktiivselt ka teistes teatrites külalisnäitlejana esinev Rekkor ütles, et ta toetab streiki ning seda mitte enda palga, vaid just haritlaste madala töötasu pärast. Rekkor märkis, et just haritlased on moodustanud suure osa teatripublikust ning talle tundub, et viimaste aastate jooksul on selliste teatrikülastajate hulk vähenenud.

Postimees

Uudiste arhiiv