Sügav kummardus ehtsale lumele

03.03.2006
Igasugu ütlusi on teemal «kui oled kord üht proovinud, siis teist enam ei soovi» – nii on ka mäesuusasõiduga alguses kunstlumel ja siis naturaalsel lumevaibal.
Rootsi lummavamaid, eraldatumaid ning novembrist aprilli lõpuni garanteeritult lumerohkemaid suusamekasid on Funäsdalen.

Tegemist on Åre ja Idre kõrval suuruselt kolmanda suusakeskusega, kuid see väärib kindlasti avastamist, sest kui oled veetnud paar päeva kunstlumega kaetud mäel, siis tajud lume ja Lume vahet väga selgelt.

Rahu, mis lummab

Ehtsal lumel sõites on tunne, et suusad on sattunud mõõtmatult suurde pagaritööstusesse ning sahisevad lumivalge jahu sees. Ja uskuge, see teeb suusatamise võrratult nauditavaks.

99 laskumisnõlvast kõrgub osa mäetippe üle 1000 meetri merepinnast ja 1798 meetri kõrgusel Helagil asub ka Rootsi lõunapoolseim liustik. Peale ettevalmistatud nõlvade võib Funäsdalenis sattuda veel täiesti puutumata, neitsiliku lumega nõlvadele ning see on tõeline maiuspala.

Piirkonnas asuvad ka kaks saami küla koos karjaaedadega, mis loovad erilise pildi kogu Funäsdalsfjällenist. Hea õnne (või siis ebaõnne) korral võivad suusanautlejad kohata metsikuid muskusveiseid, karusid, kotkaid ja ilveseid.

Kui mäed ja laskumisnõlvade pikk rida võivad esmapilgul oma hoomamatusega hirmutada, siis tegelikult on kõik väga loogiline ning pakub parajalt avastamisrõõmu.

Roheliste ja siniste ehk lihtsate nõlvade kõrval võib «kogemata» sattuda punasele ja ka mustale (nagu pärast kaarti vaadates selgus) laskumisrajale ja adrenaliinisüst on ühtaegu nii ootamatu kui ka ergutav.

Kes ootab tõelise mäesuusamõnu kõrval ka kärarikast after-ski’d, sel tuleb loomulikult valida Åre või Idre, sest Funäsdalenit on nimetatud Euroopa parimaks peresuusakeskuseks ja pärjatud tiitliga «Rootsi rahulolevaimad külalised». Rahulolu seisnebki sõna otseses mõttes rahus, parajalt eraldatuses ning majesteetlike mägede vaikuses.

Igale maitsele

Funäsdaleniga võistleb suusaarmastajatest perekondade pärast ka Idre, mis mitmesuguste võimaluste – bowling’ust koerarakendini, lumelauast ja suusatamisest rääkimata – poolest on ideaalne suusakuurort nii peredele kui ka suurematele sõprusseltskondadele.

Lisaks ühele kuurordi uhkusele – mäesuusakuulsuse Pernilla Wibergi nimelisele tõeliselt luksuslikule hotellile (Wiberg ütles oma sõna hotelli ehitamisel sekka ka värvivaliku ning sisustuse puhul) – on võimalik suurel seltskonnal, asutusel või mitme pere peale üürida ka legendaarse suusaässa Bjørn Dæhlie nimelist suursugust mägimaja.

Mägimajakeste puhul on mõeldud võimalikult laiale ning erinevate soovidega suusapuhkajatele – on euroremonditud maju ning lihtsaid majakesi vähenõudlikele inimestele. Ei ole mingi ime kohata majade vahel silkamas jänest või kitse.

Idres on võimalik nautida rahu ning privaatsust, liuelda aktiivsema talvepuhkajaga samas rütmis, lõbutseda keskuse pubis või siis minna veekeskusesse. Lõõgastav saun ja hellitav vesi valmistavad pingul lihased järgmiseks mäepäevaks hästi ette.

Paradiis käeulatuses

Kui suusatamine muutub igavaks ning otsustate proovida lumelauda, siis soovitan soojalt asjatundlik õpetaja võtta. Meie lumelauaõpetaja viskas nalja rootslaste endi üle, kes jaksavad osta küll nädalase mäepileti, kuid ei raatsi enam õpetajat palgata.

Seega pole neil suurt kasu ka kallist mäelifti piletist. Paarist päevast õpetajaga piisab täiesti, et ülejäänud aeg ise uljalt nõlvu vallutada.

Kui olete väsinud, siis võite puhata poolel mäel asuvas mõnusas restoranis, kus seina ehib tohutu suur karunahk, ja nautida näiteks keelt alla viivat kala.

Kui kala juhtub otsa lõppema, siis peatub suure tõenäosusega teie laua kõrval söögikoha omanik, kes on ise ka kokk, ja palub vabandust, et pole jõudnud veel värsket kala juurde püüda. Tõsijutt – nii Idres kui ka Funäsdalenis on ideaalsed kalapüügikohad, mis meelitavad puhkajaid mägedesse nii suvel kui talvel. Lisaks veel suurepärased golfi- ja mägirattarajad.

Idre Fjäll on suusaparadiis, mis asub Stockholmist ligikaudu 500 kilomeetri kaugusel, Funäsdalen ligi 600 kilomeetri kaugusel. Väike laevasõit Tallinnast Rootsi pealinna, edasi sihtpunkti jõudmisel arvestage kuni kaheksatunnise sõiduga, sest teed mägedes on äärmiselt jäised ning pakuvad eeladrenaliini mäemõnudele.


http://www.postimees.ee/030306/lisad/reis/193798.php

Uudiste arhiiv