Võrumaa pääses sihtkohana Saksa reisikataloogidesse

18.03.2006
Saksamaa suuruselt teine reisikorraldusfirma DerTour lülitas Võrumaa oma reisisihtide kataloogi, see tõotab maakonda väisavate välisturistide arvu senisest kiiremat kasvu. Kokku pakub sakslastele Võrumaa reise nüüd viis sealset reisikorraldajat.
Saksa reisikataloogidesse aitas Võrumaa aktiivne müügitöö, mille rahastamiseks sai omavalitsusliit abi Phare ESC 2003 programmist. Projekti raames toodi reisikorraldusfirmade esindajad Võrumaaga tutvuma, samuti käisid maakonna esindajad Müncheni turismimessil piirkonda tutvustamas.

Projekt hõlmas Võrumaad tutvustavate brošüüride trükkimist, eeskätt turistidele mõeldud veebilehekülje visitvoru.ee ümberkujundamist ning osalemist messidel Soomes, Saksamaal ja Lätis.

Projektijuht Evelin Buhti sõnul võib tehtuga kokkuvõttes rahule jääda. Ainuüksi Saksamaalt on tänavu Võrumaale oodata umbes 350 lisaturisti, kelle bussireisid on praeguseks juba broneeritud. Valdavalt on tegu Saksa pensionäridega.

Eesti ei ole Saksa pensionäridele tundmatu koht, kuid seni on nende bussireiside marsruut piirdunud Buhti sõnul Saaremaa, Tallinna ja Lahemaa rahvuspargiga. Nüüd lisanduvad reisisihtide nimistusse ka Võrumaa ja Setumaa.

Saksamaal, Soomes ja Lätis tehtud müügitöö peab Buhti sõnul tagama Võrumaa välisturistide arvu suurenemise aastas vähemalt viiendiku võrra.

„See on miinimumprogramm,” lausus ta.

Tegelik elu on sellega võrreldes roosilisem. Eelmisel aastal kasvas Võrumaad külastavate välisturistide arv võrreldes 2004. aastaga umbes 30 protsenti. Võru i-punktis käis mullu kokku 8811 inimest, neist 2852 olid välismaalased.

Kui palju Võrumaal aasta jooksul tegelikult välisturiste käib, ei tea täpselt keegi, sest statistikat pole seni tehtud. Võimalik, et see arv küünib koos siseturistidega aastas 100 000ni. Siia hulka tuleb arvata ka need inimesed, kes sõidavad üksnes Munamäele.

Statistika lünklikkus on Buhti sõnul tingitud paljuski sellest, et majutusettevõtted pole seni klientide küsitlemist oluliseks pidanud. Ometi peaks see nende endi huvides olema, sest usaldusväärsele statistikale toetudes oskavad turismiametnikud õiged tegevussuunad valida.

2005. aasta paistis Buhti sõnul silma eeskätt Läti turistide arvu tormilise kasvu poolest. Mullu käis Võru i-punktis tervelt 235 protsenti rohkem lätlasi kui aasta varem. Arvudes tähendab see, et eelmisel aastal väisas i-punkti 707 lätlast, 2004. aastal ainult 211.

Pettumuse valmistasid mullu soomlased, keda käis viie protsenti tunamullusest vähem. Seetõttu tõusid välisturistide poolest Soomest mööda nii Läti kui ka Saksamaa. Sakslasi astus mullu i-punktist läbi 529 ehk veerandi võrra rohkem kui 2004. aastal.

„Prognoosid näitavad kasvu jätkumist,” ütles Buht. Paranev ja odavnev transpordiühendus Euroopa Liidu liikmesriikide vahel ning inimeste soov näha midagi uut peaksid lähematel aastatel kasvatama nii Eesti kui ka Võrumaa väliskülaliste arvu.

Et kasvaval turul oma osa saada, tuleb Buhti hinnangul kogu aeg müügitööd teha ning ka voodikohtade arvu suurendada. Mullu augustis loendati Võrumaal 1300 voodikohta, praeguseks on lisandunud ehk veel sadakond.

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=4257

Uudiste arhiiv