Ontika mõisa omanikud plaanivad taastada viinaköögi

30.03.2006
Ida-Virumaal asuvas Ontika mõisas saavad turistid mõne aasta pärast mekkida viinaköögis valminud märjukest ning tutvuda ka mõisa köögi ja keldriga.

Mullu Ontika pankranniku lähedal mõisa omandanud kolm ärimeest tahavad kompleksi renoveerides lähtuda kultuuri- ja ajaloopärandist ning pakkuda turistidele autentses miljöös võimalust tunda end mõisniku külalisena või härrastemajas ruume rentides mõisnikuna.

“Meie näeme Ontika mõisa sellisena, nagu ta vanal ajal oli: seal veedeti vaba aega, ööbiti ja külalised astusid läbi siis, kui mõisnikku ennast kodus polnud,” märkis mõisa üks omanikke Aivar Ilves.

Mõisa härrastemajas kavatsetakse avada ka Eesti ja Soome rannarahva vahel toiminud salakaubandust tutvustav ekspositsioon. “See teema on huvitav, kuid ükski Eesti muuseum seda ei kajasta,” märkis Ontika mõisale arenduskava koostanud Ida-Virumaa ettevõtluskeskuse projektijuht Mihkel Laan. Tema sõnade järgi olid Ontika mõisa omanikud tuntud viinaajajad, kelle kireks olid pealegi hasartmängud.

Härrastemajas leiavad endale koha ka sigari-konjakiruum, talveaed, ballisaal ja kabinet-raamatukogu.

“Kipsplaadi, mida mõisa eelmine omanik oli remondi ajal kasutanud, viskasime härrastemajast juba välja,” märkis Ilves.

Peale Ontika mõisa 19. sajandist pärit härrastemaja on säilinud ka mõisa valitsejahoone, kuhu rajatakse hotell, ja tall-tõllakuur, mis sünnib ümber kõrtsiks. Mõisa majandusõuele tulevad jahi- ja vibulasketiir, hobusetall, lemmikloomamaja ja kunstikojad. Mõisa parki rajatakse tiik paviljoni ja piknikupidamise kohtadega.

Mõisakompleksi taastamist alustatakse sel aastal kõrtsi ja hotelli rajamisega. Lõplikult peaks mõis renoveeritud saama aastaks 2011.

http://www.parnupostimees.ee/300306/esileht/10063438.php

Uudiste arhiiv