Paljud puhkavad reisides

10.04.2006
Reisieksperdi Viljandi büroo juhataja Ülle Küti kinnitusel on viljandimaalased agarad reisima.

Ülle Kütt, kas kevad on lisanud reisifirma tööle tempot?

Enam pole aastaajal ja kuul vahet, reisitakse igal ajal ning meie tööpäevad on seetõttu pikad ja tegevust täis.

Aasta algul suurenes Reisieksperdi Viljandi büroo käive mullu sama ajaga võrreldes kaks korda tänu lisandunud puhkusereisidele. Seletan tõusu vaba raha tekkimisega: paljud on endale kodu soetanud ja sinna ka hädavajaliku sisse ostnud ning raha on hakanud üle jääma. Palgadki on mingil määral tõusnud ja inimestel silmaringi avardamise tarve suurenenud.

Reisivad igas eas inimesed. Seni on vanim sõitja olnud 78-aastane. Talviti on olnud esiplaanil lennu- ja suviti bussireisid. Sellel suvel on oodata varasemaga võrreldes palju otselende, mida organiseerivad Eesti enda firmad. Eestlane ei reisi enam Helsingi kaudu: seal on praegu hinnad varasemast kallimad, teatud ebamugavus peale selle.

Missugune reisisiht on praegu kõige populaarsem?

Endiselt Egiptus, nii Sharm El Sheik kui Hurghada. Need ning Gran Canaria ja Tenerife on aprilliks täiesti välja müüdud. Üsna palju broneeringuid on Kreeta ja Maroko reisidele. Kreeta sihtpunktide valik on suur ja hind pole veel kõrgeks tõusnud, aga sealne meri on ka alles jahedavõitu. Esimene grupp lendab välja 29. aprillil.

Türgi reisidele pole seni tahtjaid olnud. Ilmselt on rahvas linnugripist ära hirmutatud. Eelmisel aastal muutus populaarseks Horvaatia, kõik tulid sealt tagasi heade elamustega. Horvaatias on säilinud vana arhitektuuri, on meri, head rannad ja mäed ning on turvaline.

Kust praegu päikest leiab?

Kevadistel reisidel oleneb palju vedamisest: kõikidesse päevadesse ei jagu soojalgi maal päikest. Märtsi keskel tuli grupp Gran Canarialt tagasi üksnes roosaka jumega, järgmisel grupil oli aga palavust üleliia.

Ilm muutub nagu kõik siin ilmas. Tean, et Marokos oli 2000. aastal aprilli algul 23 kraadi sooja, praegu on seal puhkavad inimesed teatanud 37-kraadisest kuumusest ja Atlandi ookeani vesi on 22-kraadine.

Maroko on üldse põnev riik ja Agadir tema pärl. Omanäoline Agadir on vanadest aegadest saadik eurooplastele suurt huvi pakkunud. Maroko on sobiv algus neile, kes pole seni veel araabia maades käinud.

Te olete ise päris pruun. Kus te käisite?

Sõitsin veebruari lõpul Taimaale Bangkokki ja tagasi tulin Singapuri kaudu.

Koostasin endale marsruudi ning valmistasin selle ka ette, broneerides öömajad ja kohalikud sõidud. Kõik toimis täpipealt, ainult mõnes kohas, näiteks Phuketis ja Phi-Phi saarel inglise keel ei aidanud. Tuli käte abil end mõistetavaks teha.

Mul oli see esimene kord Taimaal viibida. Ühed reisijad olid mulle kiitnud Pattayat ja teised Phuketit. No vaatasin siis mõlemad ära. Pattayal leidub mitmekesist tegevust ja saab valida põnevaid ekskursioone. Kui ma aga tahaksin puhata, siis läheksin Phuketile. See on pärast tsunamit küll vaesem, kuid seal on ka rahulikum.

Kas Singapur on ka üks eestlaste reisisihte?

On ikka. Singapur võlub kõrghoonetega, kõrgeim neist on 62 korrusega. Kõik majad on ehitatud feng shui põhimõtete järgi, see tähendab, et suure maja ees on väiksem ja selle ees veel väiksem, et kõikjale paistaks päike. Palju on investeeritud haljastusse ja rahvas hoiab puhtust. Trahv avalikus kohas suitsetamise või nätsu mahasülitamise eest on 8000 Eesti krooni. Me nägime arvukalt prügikaste ja ei ühtki prügi mahaloopijat.

Hotellis oli igal trepiastmel õitsev lillepott — kõik ikka ilu pärast.

Kui palju üks Singapuri reis maksab?

Hinna saab kujundada nii, et see oleks reisijale vastuvõetav. On muidugi miinimum, millest hinda allapoole lasta ei saa. Kui inimene soovib mugavalt lennata ja head hotelli, siis tuleb ka rohkem maksta.

Sri Lankale oleme sel kevadel müünud 15 reisipaketti. See on koht, kuhu ma mõne aja pärast isegi tahan minna.

Sri Lanka võlub sellega, et kohapealne elu on peaaegu tasuta. Pool liitrit värskelt tehtud mahla maksab 5 Eesti krooni ja pudel kokat krooni. Küsisin seal käinult, kas ta elevandiga sõitis. Vastus oli: «Milleks? Takso on nii odav.»

Praegugi viibib Sri Lankal Viljandimaa inimesi.

Reisisihid

Viljandimaalaste populaarsemad reisisihid on Egiptus, eriti Sharm El Sheik ja Hurgada, Kreeka, sealhulgas Kreeta saar, Gran Canaria, Tenerife ja Taimaa.

http://www.sakala.ajaleht.ee/100406/esileht/uudised/5020566.php

Uudiste arhiiv