Külalislahked kogu maailmast pakuvad tasuta öömaja

11.04.2006
Kui kolme nädala eest Kreekasse jõudsin, ootas mind Ateenas Perama linnaosas Nancy Gallou, keda tundsin vaid mõne meili ja sõnumi kaudu. Leidsin Nancy internetivõrgustiku Hospitality Club kaudu, kus inimesed 203 riigist pakuvad oma kodus tasuta öömaja.

Seal Perama bussipeatuses me siis seisime: mina, värske Hospitality Clubi ehk külalislahkete klubi liige ning mu elukaaslane. Nancy saadetud sõnumite abil olime õhtupimeduses sinna kaugesse äärelinna jõudnud ega teadnud, mida meie tulevasest võõrustajast ja öömajast arvata.

Tumedapäine neiu lehvitas meile juba kaugelt ning säras rõõmust kaugete külaliste ja meie viidud Eesti suveniiride ja rahvustoitude üle. Majja jõudes näitas Nancy meile kätte omaette toa ning andis majavõtmed, et võiksime tulla ja minna, nagu meile sobib.

Külalislahkus vajab usaldust

Selline lahkus pole siiski reegel, sest Akis Adamtziliades, keda samuti klubi kaudu Ateenas kohtasime ja kes meile terve päeva vabatahtlikuks giidiks oli, võõrastele oma korterivõtmeid ei usalda.

Nancy sõnul ei ole tal kodus midagi väärtuslikku, mille kaotsiminekust tal kahju oleks. «Kui inimene oma vara pärast kardab, siis tal polegi mõtet klubiga ühineda,» rääkis ta. Akis lisas, et tema arvates jaguneb klubi liikmeskond kaheks: ühed, kes otsivad vaid tasuta öömaja, ning teised, keda tõmbab võimalus õppida kohalikku elu tundma ja suhelda lähemalt paljude huvitavate inimestega.

Palju uusi sõpru

Halbu kogemusi on sageli reisival kreeklannal olnud väga üksikuid ning paljudest ühekordsetest ööbimisvõimalustest on tekkinud pikaajaline sõprus. Varsti pärast meie lahkumist asutas Nancy end minema mitmendat korda külla oma Itaalias elavale sõbrale, kelle juures ta veetis paari aasta eest esialgu plaanitud mõne päeva asemel 26 päeva.

Akise sõnul tekkis tal tasuta öömaja saamise ja leidmise internetikülje asutamise idee varemgi, kui Hospitality Clubi loomine teoks sai, kuid väheste teadmiste ja oskuste tõttu jäi mõte õhku.

«Kui ühel hetkel hakkasin internetist igaks juhuks otsima, kas on midagi seesugust juba olemas, leidsingi selle klubi,» rääkis mees.

Akis pole seni klubi ööbimisvõimalusi kasutanud, sest on vaid korra Austriasse reisinud, kus tal oli öömaja tuttava juures olemas. Küll aga on tal olnud palju meeldivaid külalisi Lätist, Leedust, Belgiast ja Hiinast.

«Huvitav on see, et enamasti kirjutavad mulle tüdrukud,» naeris Akis. Nancy mainis omakorda, et tema juurde on sattunud rohkem noormehi.

Võimalus kodulinna tutvustada

Akise sõnul on talle oma kodulinna Pireuse, Ateenaga kokkukasvanud sadamalinna tutvustamine väga oluline ning ühtlasi meeldib talle tutvuda teistest kultuuridest pärit inimestega.

Akis on kaua aega pidanud kirjavahetust ühe Leedu neiuga, kes iseloomustab noormeest kõigile klubiliikmetele avalikuks lugemiseks olevas kommentaaris nii: «Ta on väga abivalmis ja sõbralik inimene ning ideaalne giid, kellel on palju asju rääkida, aidates nii mõista oma külalistel sügavamalt Kreeka kultuuri ja eluviisi.»

Kommentaarides külalisi ja öömajapakkujaid iseloomustades kirjeldab enamik neist inimesi kui sõbralikke ja toredaid. Kommentaarid annavad ülevaate tulevaste külaliste või majutajate teadmistest, harjumustest ja võimalustest.

Ei minu ega samuti Nancy juures mõne päeva veetnud Poola noormehe Tomek Szubarti kohta polnud ühtegi kommentaari. Nancy tuttavad klubiliikmed on temalt küsinud, kuidas ta julgeb meile oma võtmeid anda.

«Keegi peab ikka olema esimene,» olevat ta selle peale vastanud.

Liikmeid ka Viljandimaalt

Eestist kuulub Hospitality Clubi ligi 1500 liiget ning see arv suureneb iga päevaga. Viljandimaal on liikmeid 26 ning tasuta öömaja pakub neist kümme.

Viljandi Ühendatud Kutsekeskkoolis õppiv 18-aastane Ants Stern ütles, et ühines klubiga kaks kuud tagasi.

«Ühinesin selleks, et saada tasuta majutust välismaal ja aidata ka teisi, kui võimalik,» ütles Ants. «Klubist rääkis mulle sõber, kes leidis selle kaudu endale öömaja.»

Antsu kodus pole veel keegi ööbinud, küll aga käis ta oma kallimaga Saksamaal Berliinis ning ööbis klubi kaudu leitud inimeste juures.

Viljandis elav Marge Ruus ütles, et ühines klubiga, sest see tundus huvitav ning tulevikus loodab ta oma kodus väliskülalisi võõrustada.

«Armastan välismaalastega suhelda, sest see avardab silmaringi ja annab võimaluse keelt praktiseerida,» ütles naine. «Olen paljudelt klubiga seotud inimestelt küsinud infot paikade kohta, mida kavatsen külastada. Samuti olen teavet jaganud Eesti ning Viljandi kohta.»


http://www.sakala.ajaleht.ee/110406/esileht/5020585.php

Uudiste arhiiv