Ühine viisaruum meelitab Läti vargapoisid Võrumaale

18.04.2006
Eesti oodatav ühinemine Schengeni viisaruumiga võib kaasa tuua Läti kurjategijate rüüsteretked Võrumaale ning siinsete kurikaelte sagedasemad käigud Lätti, ennustab Lõuna politseiprefekt Aivar Otsalt.
Kui Eesti ühineb Schengeni viisaruumiga, kaob Eesti ja Läti piirilt piirikontroll. „Inimesed hakkavad vabalt üle piiri liikuma, aga liiguvad ka kurjategijad,” rääkis Lõuna politseiprefekt Aivar Otsalt. „Peame vastavale komisjonile sügisel väga selgelt tõestama, kuidas me piirialadel õigusrikkumistega toime tuleme.”

Lõuna prefektuuri valmisolekust sõltub palju. Kui siinsed politseinikud ei ole valmis piirikontrolli kadumisega kaasnevaks töökoormuse suurenemiseks, võib Eestil Schengeni ruumiga liitumine tuleval aastal ära jääda. Ühinemine peaks siseminister Kalle Laaneti sõnul toimuma tuleval aastal.

„Kui Lõuna prefektuur selleks valmis pole, siis pole selleks valmis ka Eesti politsei ja Eesti riik. Meil on päris suur vastutus,” ütles Otsalt.

Eelolev suvi kulub paljuski politseinike koolitamisele, sest meie mundrikandjad peavad tulevikus tundma ka Läti seadusi ning Schengeni konventsiooni. „Koolitusteemade nimekiri on üsna pikk,” lausus Otsalt.

Tema sõnul võiksid piiriäärsetes valdades, aga ka kogu Võrumaal elavad inimesed arvestada võõraste arvu kasvuga. „Võõraid, keda riigipiir on talitsenud, võivad siis vabalt liikuda ja milliste kavatsustega nad tulevad, eks seda näitab aeg,” sõnas Otsalt.

Ta ei usu, et sissemurdmiste ning varastamise arv piirikontrolli kadumise järel hüppeliselt kasvab.

„Ma ei usu, et piltlikult öeldes teisel pool piiri ainult pätid ja kurjategijad elavad. Ei saa välistada, et meie omad lähevad Läti poolele vaatama, kas seal midagi ripakil on,” ütles Otsalt.

Haanja vallavanema Juri Gotmansi sõnul on kuritegevuse võimalikku kasvu piirivaldades raske ennustada, kuigi ahvatlusi peaks Võrumaale rajatud arvukate suvekodude näol piisavalt olema.

Võimalik, et lõunanaabrid käivad siin juba praegu matti võtmas. „Ega nad aadressi endast maha ei jäta,” lisas Gotmans.

Kuritegevuse kasvu vastu aitaks tema sõnul võidelda politseipatrullide lisamine piirialadele. „Meie ootus on, et patrullide arvu suurendataks,” sõnas Gotmans.

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=4374

Uudiste arhiiv