Turisti toovad kohale ''mängud'' vabas õhus

22.04.2006
Looduses liikumise mitmekülgsemate ja põnevamate võimaluste pakkumine on üks peamisi ning kiiremaid võimalusi, mil moel suurendada Virumaad külastavate turistide arvu.

Kui veel mõne aasta eest seostati Virumaa turismi arendamist põhiliselt uute majutus- ja toitlustuskohtade rajamisega, siis nüüd otsivad turismiarendajad pingsalt nippe, kuidas pakkuda kohapeal sellist huvitavat ja elamusterohket tegevust, mis kaugelttulijaid kauem kohal hoiaks.
Lähtuda tasub kohalike inimeste vajadustest

Sel nädalal Rakveres Põhja-Eesti turismikonverentsil esinenud Tallinna tehnikaülikooli rekreatsioonikorralduse õppetooli juhataja Kaarel Zilmer on veendunud, et üks tõhus ja reaalselt teostatav võimalus selleks on pakkuda turistidele rohkem kõikvõimalikke vabas looduses liikumise võimalusi. "Söömine ja magamine on head tegevused, aga ei ole just palju neid inimesi, kes selle pärast sadade või tuhandete kilomeetrite kaugusele reisiksid. Turismi seisukohast on tähtis see, mis jääb nende tegevuste vahele. Looduses liikumine on vaieldamatult üks viimaste aastate tõusutrende, mis annab puhkemajandusele lisaväärtusi. Põhja-Eestis on selle suuna arendamiseks olemas kõik vajalikud ressursid," märkis Zilmer.

Kui uusi matkaradasid ja tervisespordikeskusi tuleb tasapisi juurde, siis Zilmeri arvates on Põhja-Eestis siiani ääretult vähe ära kasutatud pika mereranniku olemasolu. "Erinevalt Lõuna-Eestist on teil siin rohkesti maalilisi merelahtede soppe ja kaunis pankrannik. Aga ma ei tea, et oleks eriti võimalusi rentida aerupaate ja piki rannikut kaldaäärses vees sellist meresõiduelamust kogeda," rääkis ta.

Turistidele looduses liikumisvõimalusi luues muudetakse ka kohalikku elukeskkonda väärtuslikumaks. Zilmeri arvates peakski seejuures esmajoones kohalike inimeste soove ja huvisid arvestama. "Ärge mõelge niivõrd sellele, kuidas võiksid meie terviserajad meeldida itaallastele või prantslastele. Kui kohalikud inimesed hakkavad pärast tööd käima seal lõõgastumas, siis küll hakkab seal meeldima ka välisturistidele," märkis ta, lisades, et selle tõttu peaks olema küllaltki lihtne leida ühist keelt ja teha koostööd turismiettevõtjatel ning kohalikel omavalitsustel. Ka on selliste objektide rajamiseks võimalik saada toetust nii riigilt kui Euroopa Liidult.

Võimaluse eest puid lõhkuda saab varsti raha küsida

Zilmeri sõnul tuleks tervisespordikeskuste arendamisel vältida keskendumist ühele-kahele spordialale. Ta nimetas Eesti parimaks tervisekeskuseks Pärnumaal asuvat Jõulumäed. Selles suhteliselt lihtsate vahenditega männimetsa rajatud keskuses on võimalik valida endale meeldivat jõukohast tegevust 50-60 ala seast.

"Edukad on just lihtsusel ja omapäral toimivad keskused. Ma julgen ennustada, et enam pole kuigi kaugel see aeg, kus ka võimaluse eest puid lõhkuda on võimalik raha sisse kasseerida, sest inimesed, kes pääsevad välja oma kontorirutiinist ja nelja seina vahelt, otsivad igat sorti aktiivset tegevust ning on valmis ka selle eest maksma," märkis Zilmer.

http://www.pohjarannik.ee/modules.php?name=News&file=article&sid=2687

Uudiste arhiiv