Mereturismihooaja avasid lätlased

16.05.2006
Roomassaare jahisadama vanemülevaataja Kaarel Kitt on alanud navigatsioonihooajal külalisjahte vastu võtnud alates 28. aprillist, millal saabus esimene jahtlaev lätlastega.

Samal päeval alustasid Roomassaarest kodusadamatesse teekonda Saare Paadis rekonstrueeritud või valmistatud alused. Teine paadiehitusfirma Luksusjaht on samuti Roomassaares oma uued Arcona-jahid vette lasknud ja siit on need võtnud suuna kas Rootsi poole või mujale.

“Saaremaa paadimeistrite valmistatud jahte oleme sel kevadel siit teele saatnud kümmekond,” rääkis Kitt.

Külalised Itaaliast

Laupäeva ennelõunal astusid Aegna pardale Ruhnu sõita soovijad. Aegnale oli see tänavu neljas reis. Kiti sõnul oli eelmise kolme reisi peale kokku edasi-tagasi sõitjaid 26.

Abruka saare vastu on samuti mitmelt poolt huvi tuntud. Kaugemad külalised on olnud itaallased. Ka Poolast on Abrukat avastama sõidetud. “Abrukal tahaksid inimesed pärast jalgsimatka ka keha kinnitada. Praegu veel selline võimalus omal käel saarele sõitnutel puudub,” teadis Kaarel Kitt.

Vahtra turismitalu omanik Rein Lember võtab külalised lahkelt vastu, aga selleks peab peremeest ette teavitama. “Meretagune asi. Postipaat käib teisipäeviti ja reedeti. Ma pean produkte ette varuma. Sel kevadel olid mul poolakad külas. Tegin neile saare peal ekskursiooni ja toitlustasin. Kõik saab korda, kui tean, mis päeval inimesed tulevad,” ütles Lember.

Laupäeval seisis Roomassaare kai ääres ka Läti lipuga kaater. Kaarel Kitt saatis Saaremaa-huvilised lätlased teele neile suusõnalisi juhiseid andes. “Kahjuks pole meil Saaremaad ega Kuressaaret tutvustavaid trükiseid. Eelmistel aastatel hindasid turistid kõrgelt bukletti “Saaremaa”, mis on suure infomahuga,” ütles Kitt.

Vaja on rohkem infot

Staažikas sadamatöötaja rõhutas, et turismiinfot pole vaja sadamale, vaid ennekõike ikka Saaremaad külastavale turistile. “Sadama kohta käiva info saavad purjetajad kõik internetist kätte. See, mida meritsi tulnud inimesed Saaremaa kohta teada tahaksid, on hoopis teine asi. Suvised kultuuriüritused võiksid olla tükitult turistidele kättesaadavad juba mai alguses,” edastas Kaarel Kitt turistide soovid.

Eile öeldi Kuressaare i-punktist, et sadamale on neil üht-teist pakkuda. Alates sellest nädalast saavad siis jahtide või kaatritega tulnud turistid ka Roomassaare jahisadamast Saare maakonna kohta teavet trükisõnas.

Üldse on hooaja hakul Roomassaare jahisadamasse sisse sõitnud 12 külalisjahti-kaatrit. Jahisadama kohvik avas tänavu uksed 5. mail.

Ruhnuga ühendust pidava laeva Aegna kai lähedale rajatakse praegu parklat. “Praegu täidavad ehitajad platsi killustikuga. Inimesed, kes tahavad Ruhnu sõita, saavad edaspidi oma auto meie parkimisplatsile jätta. Kuna parkla on sadama territooriumil, siis on sõidukid ka pideva valve all,” rääkis Kitt turvalisusest.

Kaarel Kitt unistab ka Roomassaare–Kuressaare jalgrattateest. “Kui see tee valmis saab, siis hakkab rahvast siin palju enam käima. Suurele autoteele koos lastega jalgrattaga sõitma minna eriti ei taheta. Jalgrattatee annab inimestele suurema liikumisvabaduse. Olen sellest ammu unistanud ja kui kuulsin, et nüüd seda kavandatakse, siis rõõmustasin küll,” ei saanud Kitt heameelt varjata.


Meie Maa
http://www.saarlane.ee/uudised/uudis.asp?newsid=25883&kat=1

Uudiste arhiiv