Tärne saavad ka kodumajutused

06.06.2006
Augustist hakkab mittetulundusühing Eesti Maaturism kodumajutustele, puhkemajadele, -küladele ja -laagritele väljastama järke ehk tärne.

Järgusüsteemiga loodetakse korrastada turgu ja anda ühtlasi tarbijale teavet majutusettevõtte teeninduse taseme kohta.

Järgu taotlemine on vabatahtlik, kuid selle omamine peaks tõstma majutusettevõtte usaldusväärsust.

Vastavalt turismiseadusele omab MTÜ Eesti Maaturism järgmised viis aastat ainuõigust kõnealustele majutusettevõtetele järke jagada. Plaanis on enamik Eestis tegutsevaid majutusettevõtteid selle süsteemiga hõlmata.

Hotellidega võrrelda ei saa

Hotelli ja kodumajutuse kolm tärni ei ole omavahel võrreldavad. Majandusministeeriumi kaubandustalituse juhataja Anne Laari sõnul on majutusliikidele esitatavad nõudmised selleks liiga erinevad.

Seega ei saa Laari seletuse järgi kolmetärnise kodumajutuse ja kahetärnise puhkeküla puhul öelda, et üks on teisest parem.

Laari teatel on skaala koostamisel võetud aluseks välisriikide kogemusi, kuid iga riik koostab oma nõuded ise. Eesti nõuded on üsna ranged.

MTÜ Eesti Maaturismi juhatuse esimees Varri Väli ütles Pärnu Postimehele, et ühe tärniga hinnatuks võivad end lugeda kõik, kes on riiklikus majutusettevõtluse registris. Üht tärni aga välja ei anta. “See on liiga lahja. Need majutuskohad ei pruugi vastata isegi üldhinnangu kriteeriumidele, milleks on eelkõige ümbrus.”

Tärni asemel rukkilill

Majutusettevõte, mis on ülimugav, kuid paikneb maantee või muu müraallika läheduses, Väli kinnitusel tärni ei saa. Samuti mitte selline, mille läheduses on mahajäetud kaevandus või muu silma riivav objekt. Välisturisti jaoks on keskkond äärmiselt oluline.

Peale üldkriteeriumide on ka spetsiifilisemad. Kahe tärni saamiseks on vaja olla veidi üle keskmise taseme ja kolme tärni saamiseks juba kõrge tasemega.

“Tärn pole õige väljend. Tärne saavad hotellid. Meie anname välja sümboli, milleks on stiliseeritud rukkilille kujutis,” täpsustas Väli.

Täpsemat infot kriteeriumide kohta saab edaspidi MTÜ Eesti Maaturismi koduleheküljelt, kuid praegu on seda vara otsida. Vara on ka avaldusi esitada. Suvituskohtade hindamiseks läheb järgmisel hooajal. Neil, kes tegelevad majutusega ka talvel, on õige alustada hinnangu taotlust augustis. Aega kulub keskmiselt 90 päeva, alates avalduse esitamisest.

“60 protsenti välisturistidest tahab näha klassifitseerimise süsteemi ja majutusasutuse kodulehekülge,” selgitas Väli. “Seepärast oleme hindamisel võtnud aluseks lähinaabrite kogemused ja loodame, et välisturistid jäävad rahule.”

http://www.parnupostimees.ee/060606/esileht/uudised/10065157.php

Uudiste arhiiv