Perega matkates arvesta laste võimetega

13.06.2006
Lastega matkates otsige neile huvitavat tegevust ja piirduge päevas 15 kilomeetriga. Perega matkama minnes on soovitav teekond hoolikalt ette valmistada. Seda kindlasti laste ja ka vanemate inimestega matkates.

“See on vastutustundlikum isikute suhtes, kes on meist sõltuvad ning võimalike äparduste puhul tagajärgedele tundlikumad,” põhjendab Eesti Matkaliidu president Levo Tohva.
Enne retkele asumist tuleb Tohva sõnul läbi mõelda mõned lihtsamad asjad. Esiteks, matka pikkus. Kui on plaanis ööbimisega matk, tuleb kaasa võtta ööbimis- ja toitlustamisvarustus ning eelnevalt välja uurida sobiv laagripaik. Arvestada tuleb ka sellega, kas valitud teekond on jõukohane igale pereliikmele. Tohva sõnul on ettevalmistuseta matkajale, lapsele või seeniorile sobivaks päevateekonnaks 10-15 km. Teekonda planeerides arvesta, et ühes tunnis läbitakse lastega keskmiselt 2-3 km.


Tohva toob lastega matkamisel välja järgmised eripärad. Laps alustab innukalt, kuid väsib ruttu. Samas taastub ta väsimusest kiiremini kui vanem inimene. Väsimuse ennetamiseks ja liikumiseks vali stabiilne tempo ja tee tihedamalt puhkepause. Laps soovib ka sagedamini juua. Energia taastamiseks võib pisiperele pakkuda midagi magusat, näiteks rosinaid ja ‰okolaadi.
Laps tüdineb kiiresti. Ta tahab väga täpselt teada, miks me matkame? “Seejärel soovib ta iga viie minuti tagant aruannet teemal palju on kõnnitud, palju on veel minna ja kus pood asub?” räägib Tohva.

Kaasa laps planeerimisse

Eesti Matkaliidu president soovitab lapse kindlasti matka planeerimisse kaasata. Seletage talle teekonda ja näidake seda kaardilt.
“Isegi kui ta sellest aru ei saa, tabab laps siiski perspektiivi,” ütleb Tohva. Rääkige, miks on vaja ühtlases tempos liikuda ning andke talle matka ajal vastutusrikas üles-anne. Kandku kompassi või joogipudelit. Andke talle kaardikoopia, et saaksite koos asukohta määrata ja selle kaardile märkida. Selline käitumine võimaldab lapsel tunda end kaasatu ja tähtsa tegelasena, kes annab pere heaks oma panuse.
“Ikka lähed perega, kuidas muidu,” räägib Ave Grenberg, kes koos abikaasa Erkki ja lastega igal aastal Eestimaal reisib ja matkab. “Eestimaa loodus on fantastiline,” kiidab ta kodumaad. Avel on kümneaastane poeg Erik ja nelja-aastane tütar Maria. Enne teele asumist valmistatakse marsruut ette ja otsitakse kaardilt huvitavad kohad välja. Ideid sihtpunktide osas uurib Ave nii meediast kui ka tuttavate käest. Põhiliselt liigutakse ringi autoga. Koos lastega pikemat sorti jalgrattamatka oleks Ave sõnul raske ette võtta. Ka jalgsimatkadel tekivad pisematel põnnidel kiirelt väsimus-probleemid. “Siis tuleb aeg maha võtta ja puhata,” soovitab Ave. Igavuse üle pole lapsed matkal seni kurtnud, sest pidevalt liigutakse ringi ja nähakse uusi paiku. Sel suvel plaanib Ave minna perega Saaremaale. Huvipakkuva teekonna kohta leiab täpsemat infot piirkonna turismiinfo- või Riigimetsa Majandamise Keskuse teabepunktidest. Viimastest saab ka matkamiseks vajalikke juhiseid ja soovitusi.


http://www.epl.ee/artikkel_323353.html

Uudiste arhiiv