Ventspilsi-Saaremaa liinil jätkub pühadeks kohti

20.06.2006
Kui mandrilt Saaremaale suunduvatele praamidele tuli jaanipäeva-broneeringud teha ära juba maikuus, siis Läti kaudu Saaremaale või Lätti suunduvatel turistidel pole hirmu laevast maha jääda.





Üha suuremat populaarsust võitval Saaremaa-Ventspilsi laevaliinil käivitus eilsest tihedam sõidugraafik, mistõttu leidub jaanipäeval reisijatele vabu kohti küllaga.


Ühtlasi tõusid ka piletihinnad 30 krooni võrra. Nii kerkis eilsest Ventspilsi-Saaremaa laevaliinil reisija ühe suuna piletihind 300-lt 330 kroonini ja edasi-tagasi pilet 480-lt 530 kroonini.

Saaremaa Laevakompanii tütarettevõtte SSC Ferries juhatuse liige Anu Lomp ütles, et nädala lõpuks võib veel julgelt planeerida ka autoga reisi.

«Sel aastal pole üldse probleemi ja jaanipäeva ajal kohti jätkub,» lubas Lomp, kelle sõnul said mullu just Ventspilsi poolt autokohad otsa. Seetõttu otsustatigi laevaliiklust jaanipäeva aegu tihendada.

Mitu praami päevas

Kui tavapäraselt väljub Saaremaalt Mõntust ja Lätist Ventspilsist kummastki päevas üks praam, siis 23. juunil on kavas Ventspilsist kaks reisi ja Saaremaa poolt päeval üks reis.

Lombi sõnul ei saa öelda, et lätlased tunneksid Saaremaa vastu suuremat huvi kui eestlased Ventspilsi mineku vastu. «Selle hooaja alguses on eestlastel olnud suurem huvi.» Ka praegu on Lombi sõnul eestlastest reisijate osakaal endiselt suurem, samas kui mullu jäi näitaja veidi lätlaste kasuks.

Lombi sõnul on laevagraafik reisijate arvust lähtuvalt optimaalne ning rohkem laevu käiku panna pole plaanis.

«Kellaaegu peaks ehk nihutama, sest oleme sõltuvuses paljudest suurematest laevadest, mis Ventspilsi sadamas käivad,» ütles Lomp. «Kahjuks peame end teiste järgi sättima.»

Lombi sõnul ei reisi Lätist Saaremaale vaid lätlased, vaid ka Lätit või Leedut külastavad eestlased valivad tihti tagasitulekuks just selle liini, et muuta teekond huvitavamaks.

Tänu sellele, et eelmise aastaga võrreldes on Ventspilsi lisandunud ka üks Saksa ja Rootsi liin, on inimesed hakanud ka sealtkaudu Saaremaale tulema.

Lätlased turismitaludes

Mõntu sadamast 9 km kaugusel asuva Sõrve turismitalu perenaine Ene Mitt ütles, et juba teist aastat on nende juures peatujad suures osas just lätlased.

Ka jaaniõhtuks on suur Läti grupp nende juures aja kinni pannud. «Lätlased ei tule ainult Ventspilsi praami pealt, vaid mujalt ka,» selgitas Mitt.

Tema sõnul on üheks lätlaste rohkuse põhjuseks see, et Kuressaare on lätlastele liiga kallis, mistõttu otsitakse odavamaid turismitalusid.

Siiski ei soosi Miti sõnul tänavune laevakompanii graafik turistide tulekut nende turismitallu. «Inimesed tulid meile ööbima siis, kui praam läks välja hommikul. Tänavu läheb laev hommikul vaid laupäeviti, aga nädalavahetustel on meil niigi tööd palju,» nentis Mitt.

http://www.postimees.ee/200606/esileht/siseuudised/206422.php

Uudiste arhiiv