Turismitalud saavad endale tärni

22.06.2006
MTÜ Eesti Maaturism hakkab augustis üle vaatama turismiettevõtteid ja neile kvaliteedi tunnistuseks tärne jagama.

Järkude jagamine annab maale puhkama tulijaile teavet, missugust taset ühelt või teiselt majutusettevõttelt loota on. MTÜ Eesti Maaturism juhatuse esimees Varri Väli rääkis, et järkude andmine ettevõtteile on vabatahtlik, kuid tasuline. “Kes kirjutavad meile sooviavalduse, neid läheme vaatama,” ütles ta.


Põhiliselt puudutab järgusüsteem kolme liiki majutusettevõtteid: kodumajutust, puhkemaju ning puhkekülasid ja -laagreid. “Esimene järk on neil sisuliselt nagunii olemas, tegevusloata ei saaks nad ju tegutseda, aga neil on võimalus taotleda teist või kolmandat järku,” selgitas Väli.

Järk näitab taset

Maaturismiettevõtted erinevad üksteisest tingimuste poolest. Kui on kodumajutus, võib pakkuda oma majas või korteris majutusteenust, mis sisaldab ka hommikusööki. Puhkemaja on aga väiksem majutusasutus, mis antakse kliendile täielikult kasutada ja kus saab ka süüa teha. Järkude andmisel võrreldaksegi omavahel ühte liiki majutusasutusi.

Paljud turismiettevõtjad on ise järgu saamisest huvitatud. Kadrina valla Kuusiku loodustalu perenaine Sirje Kuusik selgitas, et kõrgem järk annab tunnistust paremast teenindusest ja tasemest. “Meie tahame pakkuda hotelli tasemel kodumajutust,” ütles ta. Et Kuusiku loodustalus saab ööbida mitmes majas, püütakse igaühes neist midagi omanäolist ja loodusest pärinevat pakkuda. “See on meie mesimaja,” näitas Sirje Kuusik väikest palkmajakest, kus kõik veel värske puidu järele lõhnas. Alumise korruse toa seina löödud servamata laudade järgi saab ettekujutuse puutüve jämedusest.

Toanurka tuleb perenaise sõnul ka teejoomise koht ja valik taimeteesid. Loodusannid ja kodune toit peavad jumet andma kogu talule. “Varsti tuleb meile puhkama vanaema kaheaastase lapselapsega,” rääkis Sirje Kuusik. Vanemad olid Internetist uurinud ja leidnud Kuusiku loodustalu just sobiva olevat. “Neil polnud maamaja, kus laps saaks suvel vanaema juures olla, sellepärast neile meie metsa keskel puhketalu sobiski,” rõõmustas perenaine omapäraste külaliste üle.

Lahemaa turismitalud teevad omavahel koostööd: kui näiteks Kuusekännul käiakse ratsutamas, siis Kuusikule tullakse öömajale. Varsti saavad Kuusikul, Linnumäel, Raudsillal, Jaaniojal tähistatud ka loodusrajad, kus puhkajad näevad võimalikult erinevaid taimi. “Keskkonna investeeringute keskusest tullakse radu ka üle vaatama,” rääkis Sirje Kuusik. Kuusiku sõnul tahavad paljud turismitalud järku taotleda, sest see annab võimaluse endast täpsemat infot anda.

Rukkilill tunnustuseks

Varri Väli sõnul on kriteeriumid teise ja kolmanda järgu andmiseks välja töötatud. Need on läbi arutatud ka ettevõtjatega. “Aga ettevõtjad ise peavad endale hinnangu andma ja avalduse kirjutama,” seletas Väli. Teistes riikides on järgud juba kasutusel ja ennast õigustanud. “Oleme uurinud hindamise süsteemi seitsmes riigis ja pilootprojekti on Eestis proovitud,” kirjeldas Varri Väli olukorda. Järgu tunnusena hakatakse Eestis kasutama rukkilille kujutist. Teise järgu puhul võib ettevõtte nimele lisada kaks ja kolmanda järgu puhul kolm rukkilille.

http://www.virumaateataja.ee/220606/esileht/uudised/15031493.php

Uudiste arhiiv