Tarbija: Hea telk ei vea ööbijat alt ka vihmase ja tuulise ilmaga

30.06.2006
Õige telk peaks kaitsma nii suure vihma kui ka kõrvetava päikese eest ning seda peaks saama kiiresti ja lihtsalt paigaldada.

Esimesena tuleks selgeks teha, millistes oludes inimene enamasti telgib – tõsine telgi kasutaja eeldab sellelt hoopis muid omadusi kui nädalalõpu väljasõitja. Nagu kõikidel asjadel, varieeruvad ka telkide hinnad vastavalt kvaliteedile.


Lääne-Viru loodusgiidi Peeter Hussari sõnul on hea jalgsimatka telk pakituna üsna väike ja kerge, nii et seda on mugav tassida. Samas peab telk vastama sinna magama kavandatud inimeste hulgale. “Kõige olulisem on, et telk peaks tuult ja vett,” sõnas Hussar.

Kui telki tahetakse kasutada väikestel suvistel jalgsi- või mägimatkadel ööks kuni paariks, siis sobivad kõige tavalisemad PVC-kilest põhja- ja fiiberkaartega alla tuhande kroonised telgid. Samas tuleb aga arvestada, et need telgid üldjuhul kaua vastu ei pea ning järgmisel suvel tuleb võib-olla uue ostmiseks jälle kukrut kergitada.

Odavate ühekihiliste telkide miinus on seegi, et sellised ei pea vihma ja kipuvad olema umbsed. Et neid ei saa piisavalt õhustada, kondenseerub inimeste hingeõhust tekkinud niiskus telgi lakke ning muudab olemise rõskeks ja ebameeldivaks.

Kvaliteetne telk

Kui on plaan elada telgis pikemalt, tasub selle soetamiseks rohkem raha ja energiat kulutada. Arvestatavate matkatelkide hinnad algavad paarist tuhandest kroonist.

Korralik matkatelk on kahekihiline ning sisetelk peaks olema hea hingavusega materjalist. Kaared on alumiiniumist või duralumiiniumist ning põhi vettpidavast kangast, näiteks polüestrist.

Rakvere kaupluse Sportland teenindaja Terje Leemetsa sõnul on väga oluline pöörata tähelepanu sellele, kui hästi telk vett peab. Telgi vettpidavust mõõdetakse millimeetrites – muretult võib end Leemetsa sõnul tunda telgis, mille näit algab 2000 millimeetrist. Kui näit on 1000 millimeetrit või alla selle, pole välistatud, et hommikul ärgates avastate end suurest lombist.

Kauplustes on tavaliselt müügil kahte tüüpi matkaks sobivaid telke: kuppel- või tunneltelgid. Kui tunneltelki peetakse üldiselt tormikindlamaks, siis enam levinud kuppeltelgi eeliseks on avarus.

Suuruseid ning lahendusi leidub mitmeid – väikseim telk on tavaliselt kahele inimesele, mitme kojaga peretelki mahub aga neli kuni kaheksa inimest. Näiteks firma High Peak kuut inimest mahutavas peretelgis on kaks eraldi koda – ühte ruumi mahub kaks ning teise neli inimest. Telgi keskel on vaheruum asjade hoidmiseks.

Mitme kojaga ning lisavarustusega peretelkide hinnad algavad 3000-4000 kroonist. Lisavarustuses on tavaliselt mugavaid detaile nagu sokiriiul, väike telgilamp, taskud seinal jms.

Hooldamine

Rusikareegel on, et telki ei tohi kunagi märjalt pakkida. Kui teisiti pole võimalik, tuleb see esimesel võimalusel uuesti lahti võtta ning korralikult ära kuivatada. Kui telk on kuiv, paks selle korralikult puhastama. Plekkide eemaldamiseks on soovitatav kasutada vett, seepi ja pehmet harja või švammi, mitte mingil juhul ei tohi kasutada keemilisi lahusteid.

Kui telk hakkab vett läbi laskma, leiab kauplustest aineid, millega saab veekindlust taastada – näiteks aitab Nikwaxis leotamine.

Peeter Hussari sõnul võib Eestis telgi üles panna küll igal ajal, kuid koha suhtes on teatavad piirangud. “Telgi ülespanek, samuti ka lahtise tule tegemine, eeldab alati maaomaniku luba,” ütles Hussar. “Seda on mõistlik enne järele uurida, kuid üldiselt looduses ettevalmistatud telkimiskohtades telkimisega probleeme ei tohiks tekkida.” Kuigi vabas õhus telkimine annab inimestele palju vabadust ning sõltumatust, tuleks siiski kinni pidada käitumise headest tavadest.

http://www.virumaateataja.ee/300606/esileht/15031625.php

Uudiste arhiiv