Kilplalasse kerkib kiiksuga kemmerg

11.07.2006
Sel nädalal valmib Müüsleri külas Kilplala teemapargis kõrge välikäimla, mille pühitseb augusti algul sisse näitemäng uhiuuel tantsuplatsil värskelt valmiva Kilpmäe veerel.



Nüüd pole Müüsleri pargis enam tarvis ihuhädade pärast muret tunda. Sel nädalal valmib kõrge kahe korrusega käimla, kuhu tuleb kiikpott ning rõdult on võimalik nautida pargi ja kilplaste nõukoja vaadet.

Kareda vallavanem Ülo Ansberg ütles, et alates kevadest näebki Kilplala osaühingule renditud park rohkem ehitusplatsi moodi välja. «Praegu tuleb suuremad tööd ära teha ja järgmisest aastast peaks näha olema, kuidas idee tööle läheb,» sõnas ta.

Kilplasi kaitseb märk

Eelmisel suvel võttis Kilplala juhatuse liige ja Kilplala emand Helena Siiroja patendi, kui kuulis, et mujal Eestiski on kilplaste teemat kasutama hakatud. «Mulle meeldib sellega tegeleda ja ehk tasub pikapeale ära ka,» lausus ta.

Ennekõike on koht mõeldud kohalikule külarahvale ürituste korraldamiseks ja mõnusaks lõõgastumiseks.

Ülo Ansbergi meelest on Kilplalale kaubamärgi võtmine igati mõistetav. «Valla ettevõtluse arengule on uus osaühing kasulik ja toetame ettevõtmist jätkuvalt,» lisas ta.

Osaühingu eestvõttel käivadki pargis praegu suured tööd: peale kiiksuga kemmergu rajatakse suve lõpuks tantsuplats ja Kilpmägi. «Kilplastel peab olema mägi, kust palke üles veeretada,» selgitas Siiroja. «Meie teeme täitsa kilplaslikult ja ehitame mäe pärast seda, kui palgid on juba kohal.»

Mõni kohalik naljahammas on tahtnud juba nõukoda lahtigi võtta, et neid siis üle mäe uuesti kohale veeretada.

Mäe alla jäävad sõjaajal purustatud keldri varemed, mida ehitajad on juba puhastanud. Avarate võlvide alla on kavas samuti kunagi külastajaid lubada.

«Kui kilplased hommikul putru sõid, siis toas võtsid nad lusikaga putru ja jooksid sahvrisse lusikat võisse kastma ning siis keldrisse piima jooma, siin võibki seda piima pakkuda,» mõtiskles Siiroja.

Tudengid tulevad teatriga

Täiskasvanud võiksid saada maitsta kilplaste õlut, mille tegemiseks võetakse vett, pannakse natuke seda ja natuke toda ning jääb käärima. Kilplase õlu ei tohi mõistagi käia päripäeva, vaid ikka vastupäeva.

Mäe lähedusse tuleb vägagi vajalik müür lehmale, kes sealt rohtu sööb.

«Ideepuudust pole, ikka rahapuudus,» sõnas Siiroja, kelle kinnitusel asjad siiski edenevad.

Kilpmäe, käimla ja tantsuplatsi tarbeks andis raha Kareda vald ja kohaliku omaalgatuse programm.

Augusti teisel nädalavahetusel tulevad Kilplalasse Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia VI lennu teatritudengid esitama diplomilavastust «Kilplased».

Selleks ajaks loodavad ehitajad suuremad tööd valmis jõuda. 12. augusti peal on kirjas puust peldiku pühitsemise pidu ning jõu– ja nõumängud.


http://www.jt.ee/110706/esileht/20003472.php

Uudiste arhiiv