Lätlased avavad Riia-Valga liini

24.07.2006
Läti raudtee kavatseb järgmisel aastal avada rahvusvahelise liini Riiast Valgasse. “Jah, selline on meie strateegiline plaan,” kinnitab Lätis reisivedusid korraldava Pasazieru Vilciensi juht Linda Baltina huvi Riia ja Valga vahelise ühenduse vastu.

Kava järgi juba järgmisel aastal. Ekspressliin. Kiire. Mugav. Aga sealt edasi? Tartu, Tallinn? “Praegu veel mitte,” jääb Baltina kõhklevaks. Küll on ta huvitatud koostööst Eesti vedajatega, kes võiksid reisijaid Valgast põhja poole transportida. Kahe pealinna vahelise otseliini loomisel on aga suureks takistuseks Tartu ja Valga vahelise raudteelõigu kehv kvaliteet.

Vilets raudtee

Edelaraudtee direktor Kalvi Pukka räägib, et ka nemad on arutanud Tallinnast Riiga sõitmise võimalusi. Asi on jäänud samuti liikluskiiruse, täpsemalt -aegluse taha. Kolmandat potentsiaalset vedajat Go Gruppi esindav Silvia Pärmann toetab kõrvalt: “Tartu-Valga raudtee kvaliteet peaks hüppeliselt tõusma, enne kui me üldse mõtleksime otseühendusele Riiaga.”


Kui praegu rongiga Tallinnast Riiga sõita, tuleks kokku kuus-seitse tundi. Tartu-Valga vahele jäävad mõned lõigud, kus liikumine on piiratud 40 kilomeetrini tunnis.
“Ei ole sel lõigul häda midagi,” kommenteerib Eesti Raudtee esindaja Priit Koff Eesti Raudteest Valga-liini.
Vedajate meelest tekitab see aga nõiaringi. Inimesi ei ole, sest liiklus on aeglane. Liiklus on aeglane, sest investeeringuid pole. Investeeringuid pole, sest inimesed ei reisi. Alates 2005. aasta juulist on reisijate arv Tallinna ja Tartu vahel peaaegu kaks korda tõusnud.


http://www.epl.ee/artikkel_326780.html

Uudiste arhiiv