Vasakule jääb Russalka – Tallinna ilusaim monument

25.07.2006
“Eesti võib ju väike olla, aga pealinnasid on meil mitu.” See on üks lause, mis jääb meelde, kui välismaalastele mõeldud ekskur-sioonil Tallinnaga tutvun.

Kahetunnine kombineeritud bussi- ja jalgsiekskursioon saab alguse Viru hotelli eest, kus särtsakas giidiproua Tiiu välismaalased punasesse bussi ajab, ise samal ajal korrutades, et tegu on inglise- ja soomekeelse ekskursiooniga ning et “rootsikeelne buss” tuleb ka kohe. Ligi 20-pealine, valdavalt inglise- ja soomekeelne seltskond mahub bussis lahedasti istuma.
Kuna bussisõit algab Viru eest, tutvustatakse esimese asjana 1972. aastal ehitatud Viru hotelli ning antakse ülevaade maja sisust, seal asuvatest restoranidest ja kaubanduskeskusest.

Lossi puude tagant ei näe

Eesti võib ju väike olla, aga pealinnasid on meil mitu: mainimist leiavad ka suvepealinn Pärnu, talvepealinn Otepää ning kultuuripealinn Tartu.


Poska tänavat pidi jõuame 18. sajandil rajatud Kadriorgu, aga kahjuks peab piirduma bussiaknast avaneva vaatega Luigetiigile, sest kaunist barokklossi puude tagant näha ei ole.
Möödudes Amandus Adamsoni loodud Russalkast, tutvustab giid Tiiu seda kui Tallinna ilusaimat monumenti.
Lauluväljakul lubatakse turistid kümneks minutiks ka bussist välja mäenõlvalt avanevat vaadet pildistama ning mõtlema järele fakti üle, et viimasel laulupeol laulis kaare all 200 000-pealise publiku ees korraga 22 000 lauljat. Turistid kasutavad või-malust ja käivad kordamööda Ernesaksa süles istumas, teised klõpsivad samal ajal usinalt pilte teha.
Austraaliast suveks Euroopasse reisima tulnud neiu räägib samal ajal, et tuli just Ungarist sugulaste juurest ja läheb juba järgmisel päeval edasi Soome. Tallinnaga tutvumiseks pidas ta kõige sobilikumaks just sedasorti bussisõitu. “Siiamaani on kõik väga meeldiv olnud,” kinnitab ta.
Taas bussis. Kiirelt vaadatakse bussiaknast üle Maarjamäe monument, Olümpia purjespordikeskus, Pirita klooster…
Bussiekskursioon lõppeb Toompeal, kust tutvumisretk jätkub jalgsi, üle mäe Raekoja platsile. Kaks tundi mööduvad kiirelt ning inforikkalt. 250 krooni ilusa ilma ja ilusa linna eest ei ole palju.

Uudiste arhiiv