Londonis ei tohi käsipagasit lennukisse võtta

11.08.2006
Eile kehtestati Londoni lennujaamades karmid turvameetmed, mis keelavad käsipagasi. Vahemaandumisega Londonis või sealt tagasi reisijail soovitatakse kohe kogu pagas suurde kotti pakkida.


Londonist väljuvatele lennukitele on keelatud kaasa võtta käsipagasit, välja arvatud dokumendid ning mõned isiklikud esemed, mis tuleb panna läbipaistvasse kilekotti.

Eesti lennuliiklust mõjutab uudne ümberkorraldus eelkõige Tallinna–Londoni või siis Londoni–Tallinna lendude kaudu, räägib Tallinna lennujaama turundusdirektor Eduard Tüür.

«Turvakontrollid, lisaks uudne kohustus minna lennukisse ilma käsipagasita, muudab reisijate lennukisse jõudmise aeglaseks,» kinnitab Tüür, et lennukid hakkavad hilinema. «Kui aga Londoni lennuk jõuab siia hilinemisega, võib see mõjutada järgnevaid lende, võib tekkida niinimetatud doominoefekt.»

Dokumendid läbipaistvas kilekotis

Inglismaal vahemaandumisega edasi reisijatel soovitab Tüür käsipagasi juba Eestis äraantava pagasi kohvrisse pakkida. Sellega tuleks aegsasti arvestada, sest kui Londonis selgub, et te ei tohi oma asju enam lennukisse võtta, siis näiteks kilekotis neid pagasisse anda ei saa.

Eestis lastakse reisijaid lennukisse endiselt käsipagasiga.

«See puudutab ainult Suurbritannia lennujaamu,» selgitab Tüür, et käsipagasi keeld puudutab vaid väljuvaid lende. «Kui sa sinna saabud käsipagasiga, siis sa ei saa olla lennujaama kodu- või sisekorraga konfliktis. Aga sa ei saa seal lennukisse minna, mis väljuvad Londoni lennujaamast.»

Seda, et Eesti võtaks Inglismaa soovil kasutusele ka käsipagasita lennukisse pääsemise, on raske kehtestada.

«Lihtsam oleks, kui lennufirmad ise võtaks kasutusele täiendavad turvanõuded. Aga võõra riigi lennujaamale kehtestada üleüldist režiimi – seda teha ei saa. Oma riigi ulatuses on see lihtsam,» märgib Tüür.

Mitmed lennufirmad on Tüüri kinnitusel tühistanud oma lennud Londonisse kartuses, et lennukid jäävad lõksu, ning see mõjutab kohe ka muid lende, mis selle lennukiga on plaanitud teha.

Eesti välisministeerium soovitab Suurbritanniasse reisijatel olla tähelepanelik ja jälgida võimude juhiseid. Samuti soovitab välisministeerium kiire konsulaarkaitse tagamiseks Londonisse reisijatel enne reisi ennast välisministeeriumis registreerida.

Eesti turvameetmeid ei karmista

Estonian Airi avalike suhete juhi Maris Kivi teatel hilines hommikune lend Londonisse poolteist tundi ning Londonist Tallinnasse 2,5 tundi. «Paljuski sõltub see sellest, millal me Londonis saame maanduda,» räägib ta, et hilinemise ajad muutuvad. «Järgmist Londoni lendu mõjutab samuti, esialgsetel andmetel paistab see tund aega hilinevat,» kinnitab Kivi.

Täiendavaid turvameetmeid Estonian Air Eesti poolelt kasutusele võtma ei hakka. «Me ei kujuta ette, mis peaks olema, et Eesti poolt sama ette näha,» arutleb Kivi. «Siin turvainstitutsioonid omavahel otsustavad. Käitume vastavalt sellele, mis otsustatakse.»

Omalt poolt teavitab Estonian Air reisijaid Londoni reeglitest. «Teeme nende elu lihtsamaks, et nad juba siit minnes teavad, mis neid ootab tagasi tulles, ega suurt rohkemat reisijate heaks teha ei saa.»

Käsipagasi ulatuses lubatakse Londonisse lendajatel ka pagasit maksuvabalt raskemaks teha. «See ei ole meist tingitud, aga see muudab elu lihtsamaks,» selgitab Kivi.

Odavlennufirma EasyJet tühistas eile lennud Londonisse

Odavlennufirma EasyJet tühistas seoses kõrgenenud turvakontrolliga Suurbritannias kõik lennud Londoni lennujaamades, teatas nende pressiesindaja SL Õhtulehele. Pressiesindaja juhtis tähelepanu ka sellele, et üksikud lennukikabiini kaasa võtta lubatud esemed tuleb paigutada kilekotti, mida jagatakse edaspidigi kõigis Londoni lennujaamades.

Seoses kõrgenenud turvakontrolliga kõigis Suurbritannia lennujaamades ja sellega kaasnenud ummikutega on Euroopa juhtiv odavlennufirma EasyJet sunnitud kahetsusega teatama, et on tü-histanud kõik planeeritud saabumised ja väljumised Londoni Gatwicki, Lutoni ja Stanstedi lennujaamades.

EasyJet palus eile kõigil neil reisijail, kel oli broneeritud või ostetud EasyJeti lennukipilet ühest eelnimetatud lennujaamast Gatwick’i, Luton’i ja Stansted’i mitte minna. Reisija saab eile ära jäänud lennu asemel uue pileti või piletiraha tagasi.

Ka teiste lennuliinidega sõites peaksid inimesed olema valmis rohketeks viivitusteks ja varuma piisavalt aega ja tegema check-in’i vähemalt kaks tundi enne lennu algust.

Samuti peaksid reisijad kriitiliselt üle vaatama oma pagasi. Käsipagasina on lubatud vaid üksikud isiklikud esemed tingimusel, et need on läbipaistvas kilekotis – sarnaseid kotte jagatakse kõigis Suurbritannia lennujaamades.

Kuigi eile tekkinud erakorraline olukord ja sellest lähtunud lendude tühistamised on väljaspool EasyJeti tegevusvoli, vabandab lennufirma oma reisijate ees tekkinud ebamugavuste pärast.


http://www.sloleht.ee/2006/08/11/valismaa/203426/

Uudiste arhiiv