Eesti tahab turiste kauem siin hoida

23.08.2006
Uus riiklik turismi arendamise kava aastateks 2007–2013 seab peamiseks eesmärgiks Eestit külastavate turistide pikemaajalise siinviibimise ning soovitab selleks leida huvipakkuvaid ja omapäraseid vaatamisväärsusi või ajaveetmisvõimalusi ka väljaspool Tallinna.


Eesti riik plaanib investeerida turismi seitsme aasta jooksul 3,3 miljardit krooni.

Eestit külastavat tavalist turisti võib kohata Tallinna vanalinnas. Ta saabub harilikult Soomest hommikuse lennuki või laevaga ning lahkub õhtul. Taolistest välismaalastest on ennekõike kasu pealinna kaupmeestele ning laeva- ja lennufirmadele, kuid majutusasutused ning pealinnast kaugemal asuvad turismikohad sellise turisti külastusest ei teeni.

Pooled aastas Eestit väisavatest välimaalastest on soomlased. “Sõltuvust Soome turust süvendab veelgi otseühenduste vähesus teiste riikidega ja siseturu väike nõudlus,” kirjutatakse vastvalminud turismi arendamise kavas.


Eesti turismifirmade liidu kauaaegse juhi Daisy Järva sõnul pole tarvis paanikasse minna, pigem peakski Eesti sarnaselt Veneetsiaga lähtuma põhimõttest, et meile pole oluline turistide arvu meeletu suurendamine, vaid turistide poolt Eestisse jäetav rahahulk.

“Kindlasti on kasu ka ühepäevaturistidest. Noh, tulebki soomlane päevaks Tallinna, aga kui talle siin meeldib, siis võtab ta järgmisel korral perekonna kaasa ja jääb ehk terveks nädalavahetuseks siia,” lisas Järva.


Turist kaks korda kauemaks

Eesti riik plaanib investeerida turismiarendusse seitsme aasta jooksul ligi 3,3 miljardit krooni, millest osa moodustab EL-i tõukefondist saadav raha. Peamine eesmärk, mis selle raha abil soovitakse saavutada, on turistide Eestis viibimise aja pikendamine. Statistikaameti andmetel on Eestit külastavate turistide arv viimastel aastatel kasvanud 300 000–400 000 turisti võrra, kuid majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ennustab turistide juurdekasvu aeglustumist.

Ministeeriumi eestvedamisel arutab valitsus peatselt riigi investeeringuid järgmisel seitsmel aastal, mainekujunduskampaaniaid ja muid konkreetseid ettevõtmisi, mis suurendaks Eestit külastavate turistide arvu aastas 4,6 miljonini. Võrreldes praegusega soovib riik, et üks turist viibiks Eestis ligi kaks korda kauem.

Lisaks vähestele laeva- ja lennuliinidele on Eesti turismi probleemid seotud aastaaegade vaheldumisega. Kui suvel võib tekkida puudus vabadest majutuskohtadest, siis talvel on keskmine täitumus madal.

http://www.epl.ee/?artikkel=351766

Uudiste arhiiv