Pärnu hotellid ja külalistemajad täituvad suvel iga ilmaga

23.08.2006
Tänavune palav suvi rõõmustas majutusasutuste omanikke, sest suvitajaid on jätkunud juunist augustini.



Suurte hotellide ja taastusravikeskuste broneeringud on tehtud juba kevadel, väiksemate külalistemajade ja kämpingute äriedu sõltub päikeselisest ilmast rohkem.


Pärnu linnavalitsuse turismi vanemspetsialisti Eda Toomsalu sõnul on soojast suvest hoolimata majutusasutuste juuni- ja juulikuine täitumusprotsent eelmise aastaga võrreldes jäänud enam-vähem samaks.

“Statistilised andmed muutust ei näita, kuigi linnas võis sel suvel tunduda, et külastajaid on rohkem,” väitis Toomsalu. Tema arvates võib põhjuseks olla kinnisvaraturg ja välismaalaste ostetud suvituskorterite rohkus. Omanik võib oma korteri kas või terveks suveks kaasmaalastele välja üürida, statistikas need andmed aga ei kajastu.

“Suurhotellide täitumus päikesepaistest väga palju ei sõltu, sest enamik külastajaid on puhkuse pikalt ette planeerinud,” ütles Rannahotelli direktor Arne Kalbus. “Ilm mõjutab eelkõige restorani käivet, vihmase ilmaga rahvas suurt ringi ei jaluta.”

Kalbuse jutu järgi on vihmastel ja päikeselistel suvedel külastajate arv enam-vähem sama. Suvel on hotellikohad 90-98 protsenti täidetud, talvekuudel on maja tühjavõitu ja hotelli keskmiseks täitumuseks kujuneb aastas alla 50 protsendi.

Septembris saabub hotellidesse üleminekuperiood: suvitajate puhkused hakkavad lõppema, puhkusepakettide asemel tellitakse konverentsiteenuseid.

Kalbus ei pelga konkurentsi Pärnu konverentsiteenuseid pakkuvate hotellide vahel. “Põhirivaalid on teised Eesti suuremad linnad nagu Tallinn ja Tartu, ka Kuressaare,” tähendas Kalbus.

Puhkajaid meelitatakse sügiselgi

Spaahotelli Tervise Paradiis turundusjuht Meelis Sedrik on lõppeva suvega rahul. “Suvi algas varem kui eelmisel aastal, hotelli täitumus mais ja juunis oli 15 protsenti kõrgem kui möödunud aastal samal ajal,” võrdles Sedrik. “Tubadest oli mais hõivatud ligi 80 protsenti, juunis 90 ja juulis 99 protsenti. Ka augustis pole huvilangust veel märgata.”

Tervise Paradiis pakub klientidele peale päikeselise puhkuseveetmise ohtralt spaateenuseid, mille nautimist vihmane ilm ei sega.

“Sel aastal on suurt populaarsust kogunud pakett “Aeg maha”, mis on mõeldud spetsiaalselt meestele lõõgastumiseks ja pingete maandamiseks,” tutvustas Sedrik. “Palju ostetakse lastepaketti “Minu esimene spaa” ning keha lõdvestavat ja hinge rahustavat paketti lapseootel emadele.”

Ammende villa tegevdirektori Ene Tohvi sõnade kohaselt toob restoran umbes pool nende ettevõtte tuludest.

“Ammende villa käive kasvas nagu igal aastal,” rõõmustas Tohv. “Põhitõus tuli majutuse arvelt, restoran on jõudnud piirini, kus muutusteta enam kasvada ei saa.”

Ammende villasse tullakse tihti omal käel, mitte turismibüroode kaudu. Kaugelt tulijad planeerivad puhkust kaua ja hoolega, eestlased otsustavad tihti viimasel minutil, sellepärast on külastajatest suvel kolm neljandikku välismaalased.

Suvel läheks hotellil vaja kahte maja, talvel on aga ühe maja täitmisegagi raskusi. “Talvel pakume individuaalkliendile romantilist puhkust, näitusi, kontserte ja teatrietendusi; firmadele laia valikut nõupidamiste korraldamisest firmapidudeni” rääkis Tohv. “Õnneks on meil hea koostöö Pärnu kontserdibüroo ja Endla teatriga. Välismaalastele pole talvel väga palju pakkuda, valikuid meelelahutuseks on vähevõitu.”

Samal ajal käib Ammendes palju turiste Lõuna-Euroopast, Jaapanist ja USAst, kes pärast meeldejäävat suvist puhkust tahavad tagasi tulla just talvel, et näha lund ja jääd.

Talvel moodustavad villa klientuurist kaks kolmandikku eestlased, kes hindavad suvise sagimise vastukaaluks rahulikku keskkonda, ruumi ja avarust.

Kliente meelitatakse näituste ja kontsertidega, parimat püütakse pakkuda restoranis. “Vähemalt kord aastas kutsume meie kokkasid õpetama meisterkokad Šveitsist, Itaaliast ja Prantsusmaalt,” sõnas Tohv. “Pakume gurmeeõhtu-sööke ning täiustame menüüd.”

Ilus suvi annab ka väiksematele majutusasutustele põhjust rahuloluks.

Eestlane eelistab motelli

Lõuna hostelli vanemadministraator Annika Raudsepp ütles, et nende maja oli kogu suve kenasti rahvast täis ja juulikuus oli nende täitumus 97 protsenti. Talvel on kohtadest täidetud vaid 20-30 protsenti, siis on klientideks põhiliselt õpilased ja firmade töömehed, kes Pärnusse tööle saadetud.

“Rohkem mõjutab ilm omal käel seljakotiga reisijaid,” rääkis Raudsepp. “Kuulatakse ära, mida ilmateade lubab, ja selle põhjal otsustatakse, kas peatutakse Pärnus kolm päeva või sõidetakse näiteks kohe Riiga edasi.”

Jõekääru kämpingu juhataja Raimo Kärbik oli rahul, et ilmad on puhkajaid soosinud ja rahvast kämpingus käinud palju.

“Ilm mõjutab küll mingil määral, aga nädalavahetused on siiski juba varakult broneeritud,” teavitas Kärbik. Kämpingut külastavad põhiliselt eestlased, kliente on veel Soomest, Lätist, Saksamaalt.

Eestlased käivad Jõekäärus suvepäevadel või ringrajasõitu vaatamas, on ka autokaravanidega mööda Eestit reisivaid vanderselle ja üksikuid läbisõitjaid.

Kämpingus pakutakse peale suvitamise elamusturismi: suitsusauna, vibulaskmist, mõõduka füüsilise koormuse saab seiklusrajal, jalg- ja võrkpalli mängides. Kämping suletakse septembri lõpus ja avatakse taas aprillis.

http://www.parnupostimees.ee/230806/esileht/10067056.php

Uudiste arhiiv