Hotellikülalised jätavad maha viiruseid

02.10.2006
USA Virginia ülikooli korraldatud uurimusest selgus, et hotellikülastajad jätavad endast maha viiruseid, mille vastu lihtsalt koristamine ei aita, kirjutab AP.

Erinevate, eelkõige aga grippi põhjustavate viiruste olemasolu uuriti Hiltoni ketti kuuluva hotelli tubades kohe pärast külastaja lahkumist, kui toad olid veel koristamata.


«Avastasime viiruseid ka sellistest kohtadest nagu televiisoripuldid, hotelli kirjutusvahendid ning lülitid. Viirused võivad tehispindadel elutseda üsna pikka aega, rohkem kui neli päeva,» ütles uurimuse juht Birgit Winther.

Teadlased lasid hotellis ööbida 15 inimesel, kellel oli tuvastatud nohu tekitanud viirus. Hiljem andsid katsealused teada kümnest esemest, mida nad olid ruumis viibides puudutanud.

14st uksekäepidemest leiti viirust seitsmelt ja 14st pastapliiatsist oli viirusi kuuel.

Viiruse algeid leiti ka televiisoripultidelt, kraanidelt, dušikardinatelt, kohvimasinatelt ja äratuskelladelt. Teadlaste üllatuseks leidus aga viiruseid kümnest WC-poti veetõmbamisnupust ainult ühel.

Samas kinnitas Hiltoni hotelliketi esindaja, et nende hotelle puhastatakse just selleks ettenähtud desinfitseerimisvahenditega ning need hävitavad nii viirused kui ka bakterid.

«Pühime ja peseme koristamise käigus üle terve ruumi. Koristamise lihtsustamiseks on näiteks telefoniraamatud pandud plastkaante vahele ja kui tuba on vaba, siis on vooditel, diivanitel ja tugitoolidel katted,» ütles Hiltoni hotelliketi puhastusfirma esindaja Michelle Pike.

Pike lisas, et siiani pole hotellitöötajate hulgas massilist viirushaigustesse nakatumist täheldatud.

Teine uurimus viidi läbi pärast seda, kui hotellitube oli koristatud.

Tulemused näitasid, et viiruste puhul ei aidanud lihtsalt linade ja käterätikute vahetamisest, vannitoa puhastamisest ja tolmuimejaga ruumi koristamisest.

Viirused on haigusi tekitavad üliväiksed elusa ja eluta aine tasemel olevad rakulise ehituseta bioloogilised objektid, mis paljunevad ainult elusrakkudes.

Toimetas Inna-Katrin Hein, PM online

Uudiste arhiiv