Turismiliit võttis aasta kokku

07.11.2006
Reedel, 3. novembril tegi Hiiumaa turismiliit Käinas Lõokese hotellis kokkuvõtteid lõppenud turismiaastast.

Nagu tavaks kujunenud, võeti ette ringkäik Käina piirkonna puhkemajadesse, mille omanikud olid nõus kolleegidele-konkurentidele oma majapidamise köögipoolt tutvustama. Lahkelt tutvustasid oma võimalusi Vähe-Villemi puhkemaja, Ave-Marii ja Andres Kääramehe Männi suvemaja, Toomas Uibo Urikivi puhkemaja, Virve Valteri puhkemaja Käinas, Maie Karu Karupesa puhkemaja, OÜ Mainegrupp Lõokese hotell ning Käina ujula perenaine Helin Kääramees. Turismiliidu sügispidu peeti ja juhatuse aruannet kuulati omanikku vahetanud Käina Lõokese hotellis.

Turism on lisateenistus

Hiiumaa turismiliidu juhatuse esinaise Ly Kaupsi hinnangul pakub turism saareelanikele umbes 160 töökohta, lisaks veel 30 suvehooajal ja omanikud teevad seda tööd tavaliselt muu ameti kõrvalt, sest palgad turismisektoris on tagasihoidlikud. Nii oli 2004. aasta majandusülevaate põhjal keskmise Hiiumaa turismitöötaja palk 3289 krooni kuus, 2006. aastal võiks see number olla ehk 4000 krooni, oletas Kaups.

“Eks puhkemaja annab lisaraha. Millegi muu pärast me seda ju ei teeks. Aga enne, kui tehtud investeering end ära tasub, läheb aastaid,” nentis Männi suvemaja omanik Andres Kääramees. Tema arvates laenu niisuguse puhkemaja rajamiseks võtta ei tasu, pigem tuleb majutuskoht rajada tasapisi oma vahendite ja võimalustega.

Turismiliidu aruanne

Turismiliidu viimastest tegemistest rääkisid Margit Kääramees ja Ly Kaups. Tänavu sügisel korraldas liit koostöös Hansabussiga Hiiu saarel tutvumisreisi Läti reisikorraldajatele, kes hindasid pakutut “5+” ning lubasid lähiajal saarele rohkem turiste tooma hakata. Järgmisel aastal kavatseb turismiliit Hiiu saare turismivõimalusi reklaamida nii jaanuaris Helsingi Matkamessil, veebruaris Riias Balttuuril kui ka Eesti oma Tourestil.

Statistikale tuginedes ütles Ly Kaups, et Läti turistide osakaal Eestis on 2006. a esimesel poolel kasvanud 38% võrra ning nüüd tuleb tegeleda küsimusega, kuidas nad populaarsematest külastuspaikadest Lõuna-Eestist ja Saaremaalt edasi Hiiumaale saada. Kärdla infokeskuse töötaja Malle Kappeli andmetel on tänavu oluliselt kasvanud keskust külastanud lätlaste, leedulaste ja sakslaste arv, samas on külastajate üldarv vähenenud.

“See tähendab, et internet töötab hästi ja igaüks ei pea enam meile sisse astuma. Päringute üldarv oli siiski päris suur - 8500,” ütles Kappel. Huvitav oli see, et laevakompaniilt saadud andmetele tuginedes kasvas 2006. aasta septembrikuus Hiiumaa ja mandri vahel ülesõitjate arv mullusega võrreldes tervelt 25%, Saaremaa ja mandri vahel 16%.

Uued võimalused

Lõokese hotelli perenaine Tiina Kopli ütles kolleegidele, et hotelliga kavatsetakse jätkata, kuid ravipoolt enam kõrvale ei tule. Selle asemel hakatakse pakkuma massaaži ja paastumist. Kopli tunnistas, et huvi hotelli peoruumide kasutamise vastu on suhteliselt suur ja juba napib töötajaid. Huvitavaid puhkuseveetmise võimalusi Hiiumaal, kajaki-, räätsa- ja uisumatku, gepsimist ja fotojahti, tutvustas Bert Rähni firmast seikleja.com.

MTÜ Hiiumaa militaarajaloo seltsi juhatuse liige ja giid Urmas Selirand teatas rõõmsa uudise, et veel novembris annab Kõrgessaare vald seltsile 10 aastaks kasutada Tahkuna kordoni hoonetekompleksi. “Paneme sinna välja ka pressis laialt reklaamitud Kukeraba kahuritoru, millest nüüd on saanud kaheraudne kärbik,” lubas Selirand.

Matkaklubi Muku eestvedajad Urve Merendi ja Marju Lippur rääkisid matkaklubi tegemistest ja teenustest, samuti giidide tööst üldisemalt. Hiiumaa tarbijate ühistu juhataja Agu Kohari kutsus turismiettevõtjaid kliendipäevadele ning teatas, et koostöös Arhipelaagiga jõuab detsembri algul HTÜ lettidele eriti kvaliteetne lihaveise liha.

Käina ujulas novembris 3000 külastajat

Külaskäigul Käina ujulasse tutvustas selle juhataja Helin Kääramees ujula võimalusi, külastatavust ning viis turismiettevõtjad basseini alla keldrisse veepuhastussüsteeme vaatama. Põnev oli teada saada, et ujula vesi liigub pidevalt, läbides kolm korda ööpäevas suuri liivafiltreid. Kord nädalas pestakse vastuvooluveega filtrid puhtaks. Ligi 10 kantmeetrit pesuvett läheb kanalisatsiooni ja basseini lisatakse samavõrra puhast vett. Automaatsed klooridosaatorid võtavad ise basseiniveest proove ja kui vesi on must, lisavad kloori.

Kääramehe sõnul oli oktoobris ujulal 2600 külastajat, novembris tuleb 3000 täis. Tippaegadel 18-20ni on ujula külastatavus hea, muul ajal võiks basseinimõnude nautijaid enamgi olla. Plaanid on tehtud ka järgmiseks suveks ja 2007. aastal ujulat iga päev enam avatuna ei hoita – ujuma pääseb nädalavahetustel ja suuremad grupid tellimise peale. Põhjuseks see, et tänavune ilusate ilmadega suvi jättis külastajanumbriks vaid 900 inimest kuus. Ujula teenib piletimüügiga 2/3 tulust, 1/3 kuludest kannab Käina vald.



http://www.hiiumaa.ee/?idc=1011128100047821000

Uudiste arhiiv