Ka lemmikloomal on õigus mugavalt ja turvaliselt reisida

12.01.2007
Mida peaks silmas pidama lemmikloomaga (mitte ainult koera ja kassiga) reisimisel lennukiga. Missugused on nende veoeeskirjad ja kas ka loomale tuleb osta pilet?

Kui reisija soovib lennule kaasa võtta lemmiklooma, peab ta arvestama mitmete asjaoludega: loom tuleb paigutada eriotstarbelisse transpordikasti, et tagada looma turvalisus ja mugavus reis ajal.

Reisija vastutab ka looma riigist väljaviimiseks ning sihtkohariiki või transiitriiki sissetoomiseks vajalike dokumentide olemasolu eest. Kindlasti peab lemmikloomal kaasas olema vaktsineerimistunnistus tõendamaks, et kõik sihtkohariigi seaduste järgi nõutud vaktsiinid loomale ka tehtud on.

Loomal olgu mugav

Lennukisalongi on lubatud kaasa võtta vaid koeri (k.a saatjakoerad) ja kasse järgmistel tingimustel: loom peab olema puhas, loom ja tema transpordikast peavad jääma mõõtudesse 45 x 35 x 20 cm (pikkus x laius x kõrgus) ning ei tohi kokku ületada 8 kg. Transpordikast peab olema kindalt lukustatav, lekkimiskindla põhjaga ja loomale paras, mis tähendab seda, et loom peab saama selles vabalt püsti seista ja ennast ka ringi keerata.

Üks reisija tohib kaasa võtta vaid ühe looma, kes peab kogu lennu jooksul viibima transpordikastis, sellest välja ei ole looma reisi ajal lubatud võtta. Kuna lennukisalongis tohib lennu ajal korraga viibida ainult kaks kodulooma, tuleb taotlus lemmiklooma salongi kaasavõtmise kohta esitada enne lendu, juba lennupileti broneerimise ajal. Olukorras, kus üks pere soovib reisida koos oma kahe koduloomaga, peab arvestama ka sellega, et kahe looma vahele peab reisijate salongis jääma vähemalt viis istmerida ehk kogu pere sellisel juhul koos istuda ei saa.

Lendamine on šokk

Kui lemmikloom kaalub rohkem kui 8 kilo, paigutatakse ta pagasiruumi. Lennukipagasis on lubatud transportida järgmisi loomi: koerad (k.a saatjakoerad), kassid, sead, hamstrid, kodulinnud, linnud, naaritsad, nirgid, oravad, tšintšiljad, merisead. Looma transportimisel registreeritud pagasina peab omanik arvestama, et enamasti on selline transportimise viis loomale paras šokk ja soovitav on loomale manustada rahusteid.

Miks? Paneme oma kujutlusvõime tööle. Pime ruum, temperatuur +6 ringis, ümberringi võõraste kohvrite (inimeste) lõhnad, startimisel tohutu kiirendus, vibratsioon, lennu ajal aeg-ajalt esinev turbulents (õhuaugud).

Maandumisel jällegi vibratsioon, raputamine, pidurdamine ja kõige lõpuks luugi avanedes võtavad sind vastu täiesti võõrad inimesed. Kui nüüd on veel tegemist marsruudiga, kus sees transiitlennujaamas ümberistumine teisele lennule, algab kõik otsast peale.

Sellisesse sundolukorda seatud ja hirmunud loomal rakenduvad reeglina tööle ellujäämisinstinktid ja esimene reaktsioon on ennast sellest puurist välja murda/närida/kraapida.

Eeldusel, et looma transporditakse nõutele vastavas konteineris, see enamasti küll ei õnnestu, aga erandeid on esinenud.

Tahan vabadusse!

Eelmisel suvel oli ühe lennuki laadija üllatus/ehmatus suur, kui Tallinnas maandunud lennuki pagasi hoiuruumi luuki avades sealt suur koer välja hüppas ning lennukit teenindava tehnika vahel ringi silkama hakkas.

Esmapilgul koomilisena tunduv olukord võib aga tegelikult põhjustada parajalt suure segaduse lennujaama töös (näiteks maandumisrajal ringi jooksev bernhardiin tipptunnil on tõsine probleem).

Kuna kodulooma ei saa mitte kunagi transportida reisijatele mõeldud istmel, ei saa oma lemmikule osta ka piletit selle klassikalises tähenduses. Küll aga on lennufirmad kehtestanud lemmikloomade transportimisele erinevad teenustasud, millise maksmist tõendav kviitung tuleb esitada reisija pileti registreerimise ajal.

Pimeda ja/või kurdi reisija saatjakoer saab reisida tasuta, ta ei pea olema konteineris ning tema kaal pole piiratud. Saatjakoerale ei rakendata piiranguid ka siis, kui ta reisib koos oma treeneriga.


Hinnad sihtkohtadesse ja tagasi on kirjas Estonian Airi kodulehel www.estonian-air.ee.

http://www.tarbija24.ee/120107/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/238694.php?r=

Uudiste arhiiv