Praktika euroliidus tõmbab noored haritlased välismaale

02.03.2004
Euroopa Liidu administratsioon ootab liitujamaade kõrgkoolide lõpetajaid praktikale, sellega võib lähitulevikus kasvada euroameteis kontakte leidnud lõpetajate äravool Eestist.
Euroopa Komisjoni ja Euroopa Fondi uurimuse järgi võib järgmise viie aasta jooksul kaks kuni kolm protsenti kõrgkoolide lõpetajatest minna tööle Euroopa Liitu.
“Andekamate töötajate lahkumine mõjub maa kasvupotentsiaalile,” kirjutab interneti-ajakiri EUobserver. “Liitujariikidel seisab ees ka nii-öelda noorte äravool, sest enamasti kalduvad lahkuma haritud vallalised noored.”
2001. aastal kuu aega Brüsselis Euroopa Rahvapartei fraktsioonis praktikal olnud Berit Teeääre sõnul andis töö teadmisi ning häid kontakte. “Andis ka teadmise, et Euroopas on hästi palju Eesti fänne. Parlamendis oli huvi Eestis toimuva vastu ääretult suur ja see andis tunde, et meid oodatakse ja kaitstakse,” ütles Teeäär. “Nüüd olen Euroopa Parlamendis tööl. Kui ma poleks praktikat teinud, siis ei oleks siin töötamine mulle pähegi tulnud,” lisas ta.

Euroametitesse praktikale pürgimist takistab protsessi kulg, minekuks tuleb hiljemalt pool aastat enne tööle asumist asju ajama hakata.

Näiteks märtsis algavale praktikale tuleb avaldus esitada hiljemalt sellele eelneval 1. septembril. Kui praktikant tahaks alustada oktoobris, tuleks oma avaldus esitada 1. märtsil.

Praktikandikohta võib küsida Euroopa Parlamendi, Euroopa Nõukogu, Euroopa Komisjoni ja kohtu juurde. Samuti võtavad praktikante vastu regioonide komitee, majandus- ja sotsiaalkomitee ja Euroopa ombudsman. “Praktika eesmärk on anda noortele ülikooli lõpetanutele maitse sellest, milline on töö Euroopa Liidus,” seisab EL-i personalivaliku ameti (EPSO) kodulehel.

EL-i komisjoni Tallinna tõlkeosakonna juhataja Urve Laasi sõnul sõltub praktikal saadud kogemus sellest, kuhu inimene satub. Tõlkedirektoraadis saavad praktikandid hea tõlkekogemuse, proovides teha tööd nii nagu päris tõlgid, kuid nende tööd kontrollitakse rohkem ja antakse tagasisidet, ütles Laas. 600 vabale praktikandikohale saab EL igaks taotlusperioodiks keskmiselt 7000 avaldust, praktika kestab kohast sõltuvalt kolm kuni viis kuud.
Kõige populaarsemad on välissuhete, hariduse ja kultuuri direktoraadid, kuhu kandideerib keskmiselt 600–700 inimest. Vähem, ligi 300–400 taotlust esitatakse pressi ja kommunikatsiooni, keskkonna, majandus- ja finantsalade, konkurentsi ja regioonide valdkonnas. Kõige kergem on praktikale saada eurostatistika, kalanduse, eelarve ja informatsiooni direktoraati, kuhu esitatakse alla saja avalduse. Oma šansside parandamiseks soovitab EPSO kandideerida kolmele kohale korraga. Praktikant peab olema alla 30-aastane, lõpetatud kõrgharidusega, tundma põhjalikult ühte EL-i keeltest ning lisaks heal tasemel mõnda muud keelt.



EPL

Uudiste arhiiv