Täna algav meremess võtab sihikule mitmete

12.03.2007
Kaheksandat korda meremessi korraldav Sulev Paakspuu loodab, et mullune külastajarekord 6500 inimest purustatakse ning näitustehalli koguneb veesõiduvahendeid ja hobikaupu vaatama 10 000 inimest.




Messikorraldajad alustasid paatide hallidesse pukseerimist teisipäeval, eile seati muuhulgas paika ka proþektorid.
Foto: Küllike Rooväli


Kui eelmisel aastal kolis varem vabas õhus peetud meremess esimest korda katuse alla ja avas uksed Lasnamäe kergejõustikuhallis, siis ürituse lõppedes oli selge, et spordihall jäi paadirahvale kitsaks.


Firma BellMarine juht ja messi peakorraldaja Paakspuu ütles, et halli uksed jäid suuremate kaatrite ja jahtide sissetoomiseks väikeseks, sest veesõidukitele annavad suure osa kõrgust juurde neid sõidutavad treilerid.

Samuti selgus, et tänavu kollitanuks seal ruumipuudus – paljud firmad tahavad välja panna hulga rohkem veesõidukeid kui varem. Ilmselt lüüakse ka erinevate paatide arvu rekord, mis mullu oli 104.

Paadid 7000 ruutmeetril

Seetõttu otsustaski Paakspuu, et tänavune mess tuleb tahes-tahtmata tuua Eesti Näituste messikeskusesse Pirita tee ääres.

Mere- ja vabaajamess hõlmab seekord kolm näitusehalli kogupinnaga 7000 ruutmeetrit. Ka osalevate firmade arv on kasvanud mulluselt seitsmekümnelt rohkem kui kaheksakümnele.

Messikorraldajad alustasid esimeste paatide hallidesse pukseerimist juba teisipäeval, eile kihas seal aga juba väga vilgas tegevus. Autod kärutasid avaratest transpordiväravatest paadikolakaid «tuppa», kahveltõstukid sõitsid ringi, mitmesajakilosed paadimootorid nokas, ja elektrikud pöörasid paika prožektoreid, mis kiiskavatele paatidele õige valgustuse andsid.

Töömeeste armee ehitas poodiume ja treppe, mille kaudu suurematesse paatidesse sisse piiluda ja peale ronida saab, paadimüüjate naispere küüris aga suure hoolega veesõidukeid läikima. Tööga oli kiire, sest mess avatakse külastajatele juba täna lõunal.

Paakspuu sõnul ei ole meie meremessi eesmärgiks konkureerida kolm korda suuremal põrandapinnal laiutava Soome meremessiga, kus kuu aega tagasi käis nädala jooksul 90 000 külastajat ja sai näha 635 paati.

«Soomlasi on ikka palju rohkem kui eestlasi ja nende mess on väga pikaajaliste traditsioonidega,» sõnas Paakspuu. «Meil on suurem huvi veehobide ja väikelaevanduse vastu tekkinud just viimastel aastatel, kui inimestel on hakanud majanduslikult paremini minema.»

Tema sõnul on pool sajandit tagasi okupatsiooniga läbi raiutud meretraditsioonid visad tagasi tulema, kuid inimeste suurt huvi asja vastu näitab ka paadiostjate rohkus viimase aasta jooksul.

Paatide võidusõit

Messil on lisaks paatidele, kaatritele ja jahtidele väljas eri basseinid, kümblusvannid ja vabaajakaubad. Kohal on seiklus- ja matkakaupade müüjad, sukeldumisklubid ja kalastustarvetega kauplejad.

Meelepärast leiavad ka need, kes kohe suurema paadiga jändama hakata ei julge. Alustuseks leiab ka väiksemaid – nii tuule, lihas- kui mootorijõul liikuvaid, samuti on väljas elektrimootorid.

Esimest korda näidatakse Eestis paatide võidusõidu ringrada, mis sarnaneb mudelautode omaga, aga kihutajateks on kaatrid. Oma tööd tutvustavad ja paati näitavad ka Pärnu veepolitseinikud.

Näha saab ka uhket ja ülikiiret RIB-tüüpi safaripaati Da Capo, mille ostis Nargen Opera esinejate transportimiseks Naissaarele Tõnu Kaljuste.

Paadiomanik oli ka ise eile kohal ja vaatas üle, kuidas kogu mulluse suve tööd murdnud paat vastu on pidanud. Suurim seekord välja pandud kaater kannab Azimuti kaubamärki.


Meremess 2007

• 16.–18. märtsini Eesti Näituste messikeskuses Pirita teel. Hallid C, B1, B2.

• R kl 12–18, L kl 10–18, P kl 10–16.

• Üle 80 firma Eestist, Soomest ja Lätist. Üle 100 erineva veesõiduki.

• Pilet: täiskasvanu 60 kr, pere 120 kr, pensionär/õppur 40, allameetrimehed tasuta.

• Väljas kaatrid, jahid, nii plastik- kui puitpaadid, aga ka navigatsiooniseadmed, mereelektroonika, päästevahendid, paadihaagised, mootorid, akud, paadisillad, matka- ning kalastustarbed; sukeldumine, väikelaevakoolitus jne.

Allikas: meremess

Uudiste arhiiv