Lasteaiad üürivad uute laste vastuvõtu asemel ruume ärimeestele

05.03.2004
Sajad põnnid jäävad lasteaia ukse taha, sest suured Tallinna lasteaiad üürivad osa ruume rahateenimise eesmärgil kas apteegile või juuksurile, kirjutas SL Õhtuleht.
Näiteks Õismäe Vikerkaare lasteaed üürib ligi 900 ruutmeetrit pinda hambaravikabinetile ja elektroonikafirmale Hotronic.
Need lepingud sõlmiti seitse aastat tagasi, kui lasteaia juhataja Ulvi Pukk polnud veel ametis. Nüüd hingab ta pisut kergendatult, sest kahe nädala pärast saab lasteaed hambaarstidelt 30 ruutmeetrit tagasi. Sinna on plaanis sisse seada kas arstikabinet või kunsti-muusikatuba.
Hotronicust aga niipea lahti ei saa - helde linn lubab elektriärimeestel lepingu järgi lasteaias pesitseda 2011. aastani.

«Muidugi oleks meil hädasti neid ruume vaja,» lausus Pukk, kellel eelkõige sõimeealistest põnnidest ukse taga pikk järjekord. «Just lastesõimedest on Tallinnas kõige suurem puudus. Meil on ainult üks sõim.»

Lasteaed on omamoodi surnud ringis - Hotronic maksab lasteaiale pool miljonit krooni aastas. «Ilma selle rahata ei kujutaks siin elu ettegi. Sellega maksame kõik - elektri, kütte ja muud kulud,» rääkis Pukk.

Tallinna 133. lasteaia juhataja Ene Paadimeister tunnistab, et ka neil on järjekord. Nende lasteaiast on üle 500 ruutmeetri üüritud Tallinna mänedžeride erakoolile ja puuetega laste Maria koolile.

Ruumide kättesaamiseks ja lastevanemate survel on juhataja ka haridusameti poole pöördunud, ent vastust pole sealt tulnud.

Kalamajas asuva Kellukese lasteaias on järjekorras 63 last, kuid majast üüritakse ligi 500 ruutmeetrit välja Noorte Mereklubile. Lasnamäel asuv Pallasti lasteaed üürib 136 ruutmeetrit laste- ja noortekeskusele Tuluke. Leping kestab veel kaks aastat. Merivälja lasteaed üürib 18 ruutmeetrit juuksurile.

Hea lahenduse on leidnud kesklinnas asuv 5. lasteaed, kes üürib ühele büroole 33 ruutmeetrit pööningust. «Sealt tuleb natuke üüriraha, kõik läheb ju järjest kallimaks. Ja laste jaoks poleks seda ruumi nagunii võimalik kasutada - see on üleval kõrgel, tervisekaitse ja tuletõrje ei luba lapsi nii kõrgel hoida,» ütles lasteaia juhataja Helve-Annela Õisma.

Haridusameti andmetel on Tallinnas 17 lasteaeda, kes rendivad oma pinda välja. «Tavaliselt on üürisuhted pikaajalised ja ajast, kui lasteaialapsi oli vähe ning ruume ülearu,» ütles haridusameti peaspetsialist Rainer Rannala.

Tema sõnul on kõik pikaajalised lepingud lasteaedade ja firmade vahel sõlmitud nii, et neid saab iga hetk lõpetada. «Tänaseks päevaks pole aga haridusametile laekunud ühtegi soovi, et mõni lasteaed soovib üürilepingut üles öelda,» kinnitas Rannala.


Postimees

Uudiste arhiiv