Rahvas viib taas raha teatritesse

16.03.2004
Kui veel mõni aasta tagasi pidid paljud Eesti teatrijuhid esitama endale ühe kuulsama küsimuse – olla või mitte olla –, siis nüüdseks on saalid taas publikust tulvil.
Möödunud teatriaastat hindavad teatrijuhid üle ootuste heaks, sest tavapäraselt populaarsete muusikalide ja suvelavastuste kõrval jätkus publikut ka n-ö tavaetendustele, kirjutab Äripäev.
«Trendid on rõõmustavad, eriti kiiduväärt on, et teatripilt mitmekesistub ja publikut ei jätku mitte ainult muusikalidele, vaid ka näiteks balletile ja ooperile,» rõõmustab rahvusooperi Estonia peadirektor Paul Himma.

Tal on ka rahuloluks põhjust – eelmisel aastal külastas Estonia etendusi ligi 125 000 inimest ehk üle 8000 külastaja rohkem kui aasta varem. See teeb rahvusooperi täituvuseks keskmiselt 90 protsenti. Omatulu teenis Estonia ligi 17 miljonit krooni.

Ka Vanalinnastuudio direktriss Anne Elling-Veesaar kinnitab, et neil olid eelmisel aastal peaaegu kõik etendused välja müüdud.

Heaks hindab 2003. aastat ka Linnateatri direktor Raivo Põldmaa. «Linnateatri varasemate hooaegadega võib 2003. aasta tööd kümne palli süsteemis hinnata hindega kuus loomingulises plaanis ja hindega üheksa majanduslikus plaanis,» ütleb Põldmaa.

Kuigi teatrid teenivad aasta-aastalt ise üha rohkem raha, tuleb suur osa eelarvest siiski riigilt. Tänavu annab riik teatritele ligi 140 miljonit krooni, selle sees pole rahvusooperile Estonia eraldatavat raha.


Postimees

Uudiste arhiiv