Kuhu Brüsselis sööma minna

16.11.2007
Belglased armastavad süüa ning valmistavad toitu imehästi. Nõnda on Brüsseli restoranide valik hunnitu – esindatud on pea kõikide maailmanurkade rahvusköögid ja seejuures mitmes hinnaklassis. Kuna restoranis söömine ei ole võrreldes sissetulekutega hirmkallis, söövad kohalikud tihti väljas.

Toit on peaaegu igal pool hea, aga üks koht, kuhu kindlasti minna ei soovitaks, on Rue des Bouchers, mis on Grande Place’i taga asuv restoranitänav. Sellesse turistilõksu jõuab õhtuti ligi pool linna turistidest. Eks ole ka erandeid, kuid tavaliselt on halb nii toidu kvaliteet kui ka teenindus.

Brüsselis ja selle ümbruses on mitmeid Michelini kahe- ja ühetärnirestorane neile, kes soovivad erilist toiduelamust. Kuulsaim neist on alles sel aastal kolmanda tähe kaotanud Comme Chez Soi (Place Rouppe 23, 1000 Bruxeles ehk kesklinn). Restoran pakub Prantsuse kööki ja eelarve jääb kategooriale vastavalt keskmiselt 100 euro (u 1570 krooni) ligi.

Kes aga otsib Brüsselis ehtsat ja head Belgia kööki veidi odavama hinnaga, sel soovitan proovida järgmisi õdusaid restorane (järjestus kallimast odavamaks):

• Belga Queen (Rue Fossé aux Loups 32 /Wolvengracht 32, 1000 Bruxelles ehk kesklinn) on vaieldamatult Brüsseli trendikamaid brasseriirestorane. Restoran kuulub Portugali päritolu arhitektile-peakokale Antoine Pintole. Toit valmib ainult kvaliteetsetest Belgia toiduainetest ja ka veinid pärinevad Belgia tootjatelt. Pinto tänapäevastab Belgia kööki, lahjendades muidu väga toekaid traditsioonilisi roogi ning andes õlle lisamisega paljudele söökidele erilise «belgia» maitse. Lisaks kvaliteetsele toidule on Belga Queenis söömine arhitektuuriline elamus. Restoran asub imekaunis 18. sajandi hoones, endise Hôtel de la Poste’i ja Crédit du Nordi panga majas. Eelarve: ligi 50 eurot (u 780 kr) koos joogiga.

• Bij den Boer (Qui aux Briques 60, 1000 Bruxelles ehk kesklinn) on traditsiooniline belgia kalarestoran, mis serveerib lihtsat, kuid veatut Belgia kööki. Kuna pearoogade hinnad jäävad 16–28 euro (250–440 kr) kanti, tasub proovida 25-eurost (u 390 kr) neljakäigulist menüüd, mida restoran pakub nii lõunal kui õhtul. Restorani atmosfäär on soe ja ehtbelgialik, personal sõbralik ja kelmikas. Sellest restoranis leiab hooajal (septembrist aprillini) maailma parimad moules et frites’id (sinikarbid friikartulitega). Eelarve: ligi 40 eurot (u 628 kr) koos joogiga.

• Le Volle Gas (Place Fernand Cocq 21, 1050 Bruxelles ehk Ixelles) on eriti ehe Brüsseli bistroo, kus toidu hinna ja kvaliteedi suhe on hästi paigas. Menüüs on kõik traditsioonilised belgia road – waterzoï (kas paks kala- või kanasupp, vastavalt valikule), lapin à la kriek (jänes kirsiõlus), ballekes (lihapallid), moules et frites jne. Eelarve: ligi 30 eurot (u 470 kr) koos joogiga.

Tasub meeles pidada, et Belgias on söögiajad väga karmilt paigas. Lõunasööki saab tavaliselt kella 12–14.30 ja õhtust süüa alates kella 19st. Kui kõht vahepeal tühjaks läheb, aitavad kiirsöögikohad.

Autor: Elina Viilup
Foto: www.vollegas.be

Postimees
http://www.tarbija24.ee/161107/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/295837.php?kuhu-brusselis-sooma-minna

Uudiste arhiiv