Vürtsikalt hubane Saksamaa pealinn

23.11.2007
Aasia köögi vürtsikusest ei jää kaugele maha Saksa kiirtoidumenüü. Ruttavale rahvale meeldib süüa käigu pealt iseäranis Döner kebab’i ehk Türgi päritolu kebabliha saiataskus kastme ja salatiga. Tavaliselt valitakse juurde sibulad ja terav kaste.

Veel süüakse Berliinis Bratwurst’i ehk saiapätsi vahele pandud grillvorsti sinepi ja ketšupiga ning Currywurst’i ehk tükeldatud vorsti ketšupi ja karriga. Juurde võetakse ports friikartuleid ehk Pommes’i.

Kui soovite lisaks majoneesi ja ketšupit, öelge Pommes Rot-Weiss ehk valgepunased friikartulid. Linna parimat karrivorsti saab legendaarsest kiirtoiduputkast Konnopke’s Imbiss, mis on tegutsenud 75 aastat.

Siitkandi esirüüpeks on madala alkoholiprotsendiga õlu Berliner Weisse, mida maitsestatakse soovi korral vaarikasiirupiga või rohelist värvi Waldmeisteriga ehk lõhnava madara siirupiga, ja serveeritakse madalas klaasis.

Kui berliinlane ei tee sisseoste või ei aja sõpradega õlleklaasi taga jalgpallijuttu, on ta tõenäoliselt pere või koeraga pargis. Roheluse ja purskkaevudega pole Saksamaa pealinnas koonerdatud. Kui ilm vähegi lubab, võetakse ühes grill või piknikukorv, mis on surutud jalgrattale, sest pedaalisõtkujad on linnas hinnas.

Lähiajal on Berliini külastamiseks just parim aeg, sest kohe-kohe on algamas jõululaadad hõõgveini, vorstikeste ja piparkookidega.

Postimees
http://www.tarbija24.ee/231107/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/297287.php?vurtsikalt-hubane-saksamaa-pealinn

Uudiste arhiiv