Vabaduse väljak tuuakse lund täis

17.03.2004
Kuigi ilm on vesine ja lumest pole linnas jälgegi, ei pelga laupäevase lumelauavõistluse korraldajad ürituse ärajäämist, sest lumehunnikud on juba valmis ja ootavad äravedamist Vabaduse platsile.

Red Bull Air Jami hüppevõistluse peakorraldaja Siim Silland rääkis, et lumi valmistati väikese varuga ette paari nädala jooksul ja ootab Nõmme suusakeskuses äravedamist. “Lund on 300 tonni, piltlikult öeldes on seda 40 veoautokoormatäit. Nii et ära ei jää see üritus lumepuudusel kindlasti,” lubas Silland.

Lund hakatakse Vabaduse platsile vedama homme pärastlõunal, kogu lumi saab kohale reede õhtuks. Samal ajal käib ka trampliini ehitamine. Ürituse lõppedes veetakse lumi Sillandi sõnul ilmselt lauluväljaku snowtubing’u rajale. Kui palju sellise koguse lume valmistamine maksma läheb, ei soostunud ta ütlema, kuid vihjas, et Trummi suusabaasi tavaline taks kuupmeetri eest on 165 krooni.

Hüppevõistlus ei toimu mõne sarja raames, vaid on täiesti iseseisev üritus. Osalevad võistlejad Eestist, Lätist, Venemaalt, Valgevenest, Ukrainast ja Soomest. “Tõotab päris põnev võistlus tulla, sest selline maadekomplekt pole omavahel varem kohtunud,” märkis Silland.

Ehkki võistluse favoriitideks pidas ta soomlasi, hindas ta kõrgelt ka eestlaste võimalusi. “Eelmisel aastal sai Mario Visnap kolmanda koha, mees on kohal ka tänavu. Nagu ka eelmise aasta võitja soomlane Juha Rautanen.”

Täpne võistlejate arv ei ole veel teada, kuid peakorraldaja pakkus nende arvuks 20–25. Võitja saab auhinnaks 2000 eurot, teine koht 1000 ja kolmas koht 500 eurot.

Eelmisel aastal toimus hüppevõistlus lauluväljaku treppidele ehitatud trampliinidel. Tänavune võistlus saab aga eelmisest suurema trampliini. Üheksa meetri kõrguse takistuse ületavad laudurid 14–15-meetrise õhulennuga. Et tegemist on kuni viiekordse maja kõrgusega, on võistlusi turvamas ka kaks kiirabimasinat. Üks neist asub publiku hulgas, teine võistlejate seas.

Silland lootis, et kiirabi sekkumist siiski tarvis ei lähe, sest võistlejad on tugevad. “Asjaarmastajad sinna proovima ei pääse,” kinnitas ta.

Pealtvaatajaile on üritus tasuta, võistluste paremaks jälgimiseks on hüppemäe kõrval ka suur videoekraan. Treeningud algavad laupäeval kell 15.00, võistlus kestab 19–22-ni.

Võistluste tõttu on häiritud ümberkaudne liiklus. 19.–21. märtsini on suletud Vabaduse platsi parkla. 20. märtsil kella 18–23 suunatakse liinide nr 16, 17A, 23 ja 23A bussid ümbersõidule. Võistluste ajal on liikluseks suletud ümberkaudsed tänavad.


Red Bull Air Jam 2004

Lumelaudurid hakkavad oma õhutrikke sooritama ehitustellingutest kokku pandud hüppemäel. Trampliini katmiseks kulub kokku 300 tonni, ehk 40 veoautotäit kunstlund. Hoovõtu kõrgus saab olema 21,5 meetrit (Moskva kohviku maja kõrgus) ja kicker (äratõuke koht) tuleb 11 meetrit maapinnast. Kogu konstruktsiooni pikkus koos maandumisalaga tuleb kokku ligi 100 meetrit, pealtvaatajate alaks jääb kogu linnavalitsuse esine plats. Ürituse paremaks jälgimiseks paigaldatakse 24-ruutmeetrine LED-videoekraan.

Finaali ja eelvõistluse vahel toimub hüppemäel Toe Tagi kontsert, lisaks teevad demonstratsioonesinemise ka freestyle-suusatajad.


EPL

Uudiste arhiiv