Mitmekülgse Tenerife kümme pärlit

14.12.2007
Hispaaniale kuuluvaid Kanaari saari on 13, aga inimesi elab vaid seitsmel: Tenerifel, Gran Canarial, Fuerteventural, Lanzarotel, La Gomeral, La Palmal ja El Hierrol.

Vähe on kohti, millesse suhtutaks sedavõrd suure eelarvamusega nagu Kanaari saartesse. «Seal ei ole ju midagi teha – ainult rannad ja baarid!» on mulle rääkinud eelkõige need, kes pole ise sinna jalgagi tõstnud.

Hispaaniale kuuluvaid Kanaari saari on 13, aga inimesi elab vaid seitsmel: Tenerifel, Gran Canarial, Fuerteventural, Lanzarotel, La Gomeral, La Palmal ja El Hierrol. Vastupidiselt üldlevinud eksiarvamusele pole saartest suurim mitte Gran Canaria, vaid hoopis Tenerife.

1. Loro Parque. Tenerife peamisi vaatamisväärsusi, millest on võimatu mitte kuulda, sest seda reklaamitakse kõikjal. Kui reisiseltskonnas on ka lapsi, tasub seda omanäolist loomaaeda kindlasti külastada. Loro Parque’i papagoide kollektsioon on maailma suurim, aga vingeima elamuse pakub hoopis merilõvide show. Pargi kopsakavõitu piletihinnas (täiskasvanu 470 krooni, 6–11-aastane 295 krooni) sisalduvad nii papagoide ja merilõvide kui ka delfiini- ja vaalaetendused.

2. Puerto de la Cruz. Mitte ainult linn, mille servas asub Loro Parque. Saare põhjaosa olulisima kuurordi koledate kõrghotellide vahel peitub kena vanalinn. Jalutuskäik Lago Martianezi mereveebasseinide juurest tumeda laavaliivaga kaetud Jardini rannani pakub suurepäraseid vaateid ookeanile ning põnevaid ajaloolisi ehitisi. Külastamist väärib kindlasti Sitio Litre aed, kus saab imetleda orhideesid ja lihasööjaid taimi. Puerto de la Cruzi restorane peetakse Tenerife parimaiks!

3. Teide. 3718 meetri kõrgune Pico del Teide on Hispaania kõrgeim mägi. Teide külastamine tähendab kõigepealt sõitu rahvusparki, mis asub 2000–2350 meetri kõrgusel merepinnast, ning kuhu viib saare eri äärtest neli teed. Sõida parki hommikul võimalikult vara ning otsi kõigepealt üles köistõstuk (teleférico), mis viib sind kaheksa minutiga 3555 meetri kõrgusele. Kui ekskursioonibussid keskpäeval kohale jõuavad, võivad tõstuki juurde tekkida kahetunnised sabad.

4. Roques de Garcia. Kui pelgad kõrgust ja köistõstukile ei roni, leiad piisavalt elamusi ka rahvuspargis ringi sõites. Kuumaastikud vahelduvad kõrbetaoliste aladega, loodus näitab värve ja vorme, mida sa ei osanud kujutledagi. Siinne põnevaim vaatamisväärsus on Teidest paar kilomeetrit lõuna pool asuv Roques de Garcia – omapärase kujuga kivimisambad, mis on tekkinud vulkaanipursete tagajärjel.

5. La Orotava. Tenerife ilusaimaks nimetatud linnas on mõnus lihtsalt ringi lonkida ning vahepeal hubastesse poodidesse ja baaridesse sisse astuda. Casa de los Balcones, Casa Molina ning teised 16.–18. sajandi häärberid pakuvad arhitektuurisõbrale silmarõõmu ning šoppamishuvilisele Kanaari käsitöid. Sealsamas lähedal Casa Lercaros asub omanäoline sisustuspood ning kaunisse aeda avanev kohvik.

6. La Laguna. Saare endist pealinna La Lagunat võrreldakse tihti La Orotavaga, sest just need kaks võistlevad parima Kanaari stiilis arhitektuuriga linna tiitli eest. La Laguna uhkeldab märksa suurejoonelisemate ehitistega, see on La Orotavast neli korda suurem ja mitte nii nunnu kui rivaal. Linnas töötab 1701. aastal asutatud ülikool ning siin valitseb kõigile ülikoolilinnadele omane mõnus õhkkond. Kui näed vanalinnas mõnda lahtist väravat, piilu kindlasti sisse – siseõued on lihtsalt võrratud!

7. Los Gigantes. Tenerife lääneosas, Euroopa kõrgeimate kaljude vahel asub pisike ja kaunis kuurortlinn. Söö lõunat Los Gigantese maalilises sadamas ning lase pilgul puhata hiigelkaljudel – või ookeanilt naasvatel kalapaatidel. Kui ookeani kutse liiga tugevaks kisub, otsi sealtsamast sadama kõrvalt üles Flipper Uno kontor. 18. sajandi purjeka koopiana ehitatud laev viib huvilised ookeanile delfiine ja vaalalisi vaatama iga päev kell 11.30 ja 14.30.

8. Masca. Tõeline pärl neile, kes jumaldavad maalilisi mägikülasid. Masca asub saare loodetipu lähedal ning sinna viib häid närve ja mägedes sõitmise kogemust nõudev maantee. Iga kurvi järel avanevad hingematvad vaated mägedele ja ookeanile. Asu Masca poole teele hommikul vara, et jõuaksid kohale enne, kui Saksa pensionäride grupid kogu võlu ja vaikuse ära rikuvad.

9. Icod de los Vinos. Veel üks tore väikelinn, seekord saare põhjarannikul. Linnakese tõmbenumber on väidetavalt tuhandeaastane draakonipuu. Kohalikud on enda meelest kavalad ja küsivad piletiraha selle eest, et nad lasevad su väravast sisse puud vaatama. Kuid ära ole rumal – parim vaade draakonipuule avaneb kirikuplatsi lääneküljelt. Kokku hoitud raha võid annetada korjanduskarpi sealsamas kirikus, mis väärib samuti külastamist.

10. Veepargid. Costa Adejes asuv Aqualandi veepark naudib juba aastaid laste ja lapsemeelsete soosingut, ehkki ei kujuta endast midagi erilist. Sel talvel peaks Aqualand saama võistleja – sealsamas lähedal avatakse Siam Park. Esialgu on hiigelsuure veepargi avamine küll paar korda edasi lükatud ning täpne avamisaeg pole ka praegu teada.

Postimees
Autor ja foto: Koidu Raudvere
http://www.tarbija24.ee/181207/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/301380.php?mitmekulgse-tenerife-kumme-parlit

Uudiste arhiiv