Eesti firmad Euroopa suurpettuse haardes

19.03.2004
Sadakond Eesti ettevõtet on viimaste aastate jooksul langenud Hispaanias paikneva European City Guide (ECG) pettushõnguga reklaami ohvriks ning pidanud asjatult tasuma kümneid tuhandeid kroone.

Päevalehega võttis ühendust Eestis töötav itaallane Francesco Zamproni, kes üürib garaažiboksi Lasnamäel garaažiühistus Paas. Firma juhataja Hortensia Ivanova oli saanud ECG-lt kirja detsembris ning sellele ka vastanud. Vastuse peale saadeti talle arve 857 euro (13 400 krooni) tasumiseks.


ECG korraldatav petuskeem on lihtne – firmale saadetakse otsepostitusega kiri, kus pakutakse võimalust reklaamida end üle Euroopa levitatavates kataloogides. Tekst on koostatud segaselt ja eksitavalt, saajal palutakse hoolikalt kirja panna oma firma andmed, lüüa kirjale tempel ja see allkirjastada. ECG kiri on koostatud mitte reklaami müüki, vaid info kogumist silmas pidades. Teade selle kohta, et tegelikult tähendab kirjale allkirja andmine kohustust tasuda üle 13 000 krooni aastas, on kirjas väga väikselt ja raskesti tähelepandavalt.

“Ma ei valda inglise keelt ega lugenud kirja põhjalikult läbi,” ütles ohvriks langenud Ivanova. “Arvasin, et tegu on mingi telefoniraamatuga või siis saadeti see mulle seoses euroliitu astumisega – Savisaar on ju rääkinud, et Tallinn astus mingisse linnade gildi,” lisas ta.

Ivanovale saadetud kirjas selgitati, et 13 400 krooni maksab üks aasta reklaami ECG kataloogis, kuid tellimust uuendatakse igal aastal. Kirjale oli lisatud ka garaažiühistule kujundatud reklaam, mis paluti üle vaadata. Ivanova sõnul on raske mõista, miks peaks ühele Lasnamäe garaažile üle Euroopa reklaami tegema. Ka ei teadnud ta seda, kust sai ECG tema firma aadressi. Kirjale trükitud aadressile olid korrektselt pandud ka täppidega tähed.

“Mina igatahes kavatsen nendele petistele vastata, et Paas ei hakka midagi maksma,” ütles Zamproni. “Ei tea, kas firma veel päris pääsenud on, võib-olla nõuavad kohtu kaudu raha sisse, eks näis.”

Zamproni viitas internetis leiduvatele materjalidele, mis hoiatavad ECG tegevuse eest. Materjalides palutakse ECG kirjadele mitte vastata ja firmale mitte maksta. Itaalias ja Hispaanias on firma eksitava reklaami eest miljoneid kroone trahvi ning isegi ärikeelu saanud. Firma aga jätkab tegevust ning on palganud Šveitsi ja Belgia inkassofirmad raha välja nõudma. Ühega neist, Premium Recovery AG-ga, on ka Eesti firmad väidetavalt silmitsi pidanud seisma.

Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni (EVEA) asepresidendi Marina Kaasi sõnul on tegemist petuskeemiga, mida võib võrrelda nn Nigeeria kirjadega. Pettus on Eestis levinud juba aastaid ning ohvriks võib olla langenud sadakond ettevõtjat.

European City Guide’i teenindusjuhi Michael Ebbsi sõnul ei ole firma tegevuses midagi illegaalset ega pettusehõngulist, on vaid rumalad inimesed, kes teksti süüvimata lepinguid allkirjastavad.

“Pettusega oleks tegemist siis, kui lepingus puuduksid olulised detailid, kuid seal on kõik olemas,” ütles Ebbs.
ECB-l on Ebbsi sõnul 17 000 –18 000 klienti, kes maksavad reklaami eest trükitud ja CD-kataloogides. “Oleme negatiivsest tähelepanust küll teadlikud, kuid selle taga on inimesed, kes on meie kirjad läbi lugemata allkirjastanud ning vihaseks saanud,” ütles ta.

Firmade kontaktide andmebaase ostab ECB Ebbsi sõnul eri riikides müüjatelt, kelle käsutuses on omakorda näiteks kaubandus-tööstuskodade andmebaasid. “Selliseid firmasid on palju, mõned tegelevad firmade, mõned eraisikute andmete müügiga,” ütles ta.

Politseile ei ole European City Guide’i nimelise organisatsiooni kohta seni kaebusi tulnud, mundrikandjad ei ole sellest firmast ka oma väliskolleegidelt kuulnud. Tarbijakaitseameti ülesanne on ainult eraisikutest tarbijate kaitse, kuid amet oli ECG tegevusega kursis ning soovis firmasid selle eest hoiatada.

Tarbijakaitseamet oli hiljaaegu ECG-lt sama petukirja saanud. “Ettevõtteid tuleb nende eest hoiatada. Meile teadaolevalt on tegemist pettusega ning nende reklaamkatalooge ei eksisteeri,” ütles ameti avalike suhete juht Kristina Vaksmaa.

Politsei on viimasel ajal aga uurinud lotovõite lubavaid e-kirju.

EPL


Uudiste arhiiv