Kaks kolmandikku Eesti elanikest reisib kodumaal

23.01.2008
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) tellitud uuringu põhjal käis mullu Eestis väljaspool oma maakonda vaba aja reisil ligi kaks kolmandikku Eesti elanikest.

Kõige aktiivsemad reisijad olid 15-39-aastased inimesed, kellest käis sisereisil kolmveerand, teatas EAS.

Peaaegu kõik (97 protsenti) sisereisil käinutest võtsid reisil osa erinevatest tegevustest looduses. Populaarsemad tegevused olid jalutamine ja vaikuse nautimine, millega tegeles 77 protsenti reisinuist, ning looduslike vaatamisväärsustega tutvumine (59 protsenti).

Puhkajad jalutavad ja kuulavad vaikust

Aktiivsetest harrastustest olid populaarsemad jalgsi matkamine (40 protsenti), jalgrattasõit (38 protsenti) ja taliharrastused (38 protsenti). Suhteliselt palju tegeldi ka veeharrastustega: veematkamist kanuu, paadi või süstaga oli harrastanud viiendik reisinutest, muudest veega seotud tegevustest (nt purjetamine, surfamine) oli osa võtnud 11 protsenti reisinutest.

Oma huvi poolest aktiivsete harrastuste vastu jagunesid vastajad kolme peamisse gruppi. 14 protsenti sisereisidel käinutest väitis, et tegeleb sageli või regulaarselt ühe konkreetse harrastusega, 31 protsenti tegeleb erinevate aktiivsete harrastustega ja proovib meelsasti uusi. Ülejäänud 55 protsenti tegelevad aktiivsete harrastustega harva ja juhuslikult või üldse mitte. Sportlike harrastustega tegelevad rohkem nooremad ja kõrgema sissetulekuga inimesed.

Oma reisi eelistatakse ise korraldada

Valdavalt eelistatakse aktiivsete harrastustega tegelema sõita omal käel, matkakorraldaja teenuseid kasutamata. 53 protsenti aktiivsete harrastustega tegelejaist korraldab ise oma reisi ja kasutab oma varustust. Teisel kohal on moodus, kus reisi korraldavad sõbrad või töökaaslased (16 protsenti). Kümnendik korraldab oma reisi ise, kuid rendib harrastusteks vajaliku varustuse. Täispaketi matkakorraldajalt eelistab osta vaid kaheksa protsenti.

Vastajate arvamused aktiivsete harrastuste võimaluste kohta Eestis olid üldiselt positiivsed. Kõige rohkem nõustuti väidetega, et Eestis pakutakse piisavalt aktiivsete harrastuste võimalusi ja et info kättesaadavus nende kohta on hea (keskmised hinded viie palli süsteemis 4,0).

Need, kes olid kokku puutunud aktiivsete harrastuste teenuseid pakkuvate firmadega või varustuse rentimisega, hindasid nende kvaliteeti samuti heaks. Mõnevõrra vähem olid vastajad nõus väitega, et Eestis aktiivseid harrastusi pakkuvate firmade teenused on sobiva hinnaga, kuid ka siin oli keskmine hinne 3,4 siiski pigem positiivne.

Uuringus osales tuhat 15-74-aastast Eesti elanikku.


Postimees.ee
Toimetas: Teelemari Loonet
Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees
http://www.tarbija24.ee/240108/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/307852.php?kaks-kolmandikku-eesti-elanikest-reisib-kodumaal

Uudiste arhiiv