Hemsedalis elustub talvemuinasjutt

04.02.2008
Oslost paarsada kilomeetrit sisemaa poole jäävas Hemsedalis on Norra suuruselt teine suusakeskus. Hellitavalt ka Skandinaavia Alpideks kutsutavas Hemsedalis ei teata, mis on lumepuudus, sest aastavahetusest saadik on suusakuurordis iga päev laia lund sadanud.

Sõit Oslo Gardermoeni lennuväljalt Hemsedali on üllatavalt pikk – 229 kilomeetri läbimiseks kulub mööda kitsaid ja libedaid mäekülgi umbes kolm ja pool tundi. Mida enam sisemaale teekond viib, seda paksemaks muutub lumi.

Tõeline talv

Hemsedal ise näeb välja nagu üks kolmemõõtmeline jõulupostkaart – puumajakesed ägisevad poolemeetrise lumekorra all, tuledes suusakeskus särab kogu ilus ja tänaval tehakse hobustega lustisõitu. See on koht, kuhu lisaks talispordi harrastamisele võib tulla tõelist talveilma nautima ja meenutama aegu, mil Eestiski lumest puudust ei tuntud.

Ent eelkõige külastatakse Hemsedali mäesuusatamise pärast. On tunda, et kogu asula hingab suusakeskuse lahtiolekuaegade rütmis. Varahommik ehk kella 7- ja 9-vaheline aeg kuulub kindlalt suusagurmaanidele, sest siis lastakse mägesid vallutama 75 varem registreerunut.

Alates kella üheksast saavad suusatama minna kõik. Aga tõstukite juures lookleb siis mitmesajameetrine elav järjekord, ka lastealal on siis pisipõnne ja algajaid, kes instruktorite valvsa pilgu all harjutavad. Mudilastele muudavad suusatamise põnevaks mitmed särtsakad võistlused – näiteks saavad nad omasugustega mõõtu võtta slaalomis, kus rohkem nänni võidab see, kes kiiremini mänguloomadest seatud takistusraja läbib. Auhindu ja lohutusi jagavad lahkel käel karvastes kostüümides tegelased, nende seas ka Hemsedali maskoti ilvese rüüs tüüp.

Spordihuvilised, kes oma suusavarustusega ei reisi, saavad kõik vajaliku laenutada kohapeal. Valik on suur ning lisaks laenutusele leidub ümbruskonnas mitmeid spordivarustusega kauplevaid poode.

Talverõõme jagub suusakuurordis lausa maini ja nelja raskusastmega rajad pakuvad närvikõdi nii mäesuusavõhikule kui ka tõelisele eksperdile. Kes mäesuusatamisega varem kokku puutunud pole, saab noorte ja abivalmis instruktorite käe all paari tunniga põhitõed selgeks. Selle ajaga omandatu on piisav, et end rohelisega (väga kerge rada) märgistatud nõlvast alla libisedes turvaliselt tunda. Pärast mõningaid iseseisvaid katsetusi tekib ka sõidumõnu ja siis on juba mahti mäelt avanevale hingematvalt ilusale vaatele keskenduda.

Hemsedali suusakeskuse kõige kõrgemast tipust ehk 1497 meetri kõrgusel asuvast Tottenist kulgeb alla tervelt kuue kilomeetri pikkune rada, mis mõeldud algajatele ja rahuliku sõidustiili harrastajatele. Paljudel jääb Tottenisse viiv viimane suusalift võtmata vaid põhjusel, et mäe kõrgeimas tipus paistab pea alati lumetorm olevat.

Broneeri varakult

Et Hemsedal on lisaks skandinaavlastele ülimalt populaarne talvine sihtkoht ka belglastele, sakslastele ja venelastele, peaksid ööbimispaika suusakeskuse vahetusse lähedusse saada soovijad oma broneeringu tegema hiljemalt oktoobris. Loomulikult võib hiljemgi ööbimispaigaga vedada, aga valikut siis pea polegi. Pealegi on väga mugav hommikul uksest välja astudes kohe suusad alla panna ja paarisaja meetri kaugusel asuvale mäele ukerdada. Eelistada tasub veidi privaatsemaid elamiskohti, sest korralik väljamagamine on füüsiliselt nõudliku ala puhul hädavajalik.

Kui teie naabriks juhtub sattuma nädalavahetust veetma tulnud kohalik noortekamp, on magamata ööd aga garanteeritud. Noori Hemsedalis jagub ning eelkõige sellele sihtgrupile leidub suusakeskuses ka mitmeid afterski paiku. Kui pubid on ülerahvastatud juba umbes kella 17–18 paiku, siis ööklubidesse ei tasu tikkuda enne kella 23.

Selles talvemuinasjuttu meenutavas paigas on vaid hinnad need, mis reaalsusesse tagasi toovad. Eriti selgelt väljenduvad kontrastid söögikohtades ja toidupoodides, kus näiteks poole liitri vee eest 50 krooni maksta või pisikese supikausitäie eest 170 krooni välja käia tundub üsna harjumatu. Paraku ei leidu vist kusagil lähemal kohta, kus saaks suusamõnusid nautida sedavõrd ehedas talveilmas.

Hinnad

• Hommiku-suusatamine 300 krooni

• Üks tund privaatset suusakoolitust u 1000 krooni

• Mäepilet üheks päevaks u 700 krooni

• Suusavarustuse rent päevaks u 600 krooni

• Lastehoid 1 tund u 200 krooni


Postimees.ee
Toimetas: Helen Teesalu
http://www.tarbija24.ee/040208/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/309484.php?hemsedalis-elustub-talvemuinasjutt

Uudiste arhiiv