Alkohol murrab laste seas teed

22.03.2004
Eelmise aastaga suurenes politseinike kinnipeetud purjus laste arv kolmandiku võrra, eriti on sagenenud kange alkoholi tarbimine tüdrukute seas.

Politseiameti pressiesindaja andmetel näitavad arvud, et noorte alkoholitarbimine on viimasel aastal tunduvalt kasvanud. “Kui poisid on tavaliselt õllejoojad, siis tüdrukud tarvitavad rohkem kangemat alkoholi,” märkis ta.

Tallinna Lastehaigla juhataja Merike Martinson lisas, et tüdrukute alkoholitarbimine teeb neile tõsist muret. Tema sõnul on tavaline, et haiglasse toodud tüdrukute joobeaste küünib 2,5 promillini.

Ka Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas ütles, et heroiinitarvitajaid iga päev enam ei kohta ja toksikomaane pole samuti juurde tulnud, küll aga on alkoholimürgistusega lapsi viimasel ajal rohkem. “Lastehaigla alko- ja narkoosakond on peaaegu alati täis, kui mina sinna kedagi saatnud olen,” märkis Adlas.

Eriti sagenevad alkoholimürgistused Adlase sõnul suvekuudel, sest siis on lastel rohkem kohti, kus juua.
Tallinna Lastekodu juhataja Leena Masingu sõnul on lastekodulaste seas alkoholi tarbimine vähenenud ja pidutsemisi tuleb ette väga harva, küll aga on kiirabi kutsutud turgutama lapsi, kes on tulnud purjuspäi lastekodusse tagasi.

Vanema hoolitsuseta jäänud lapsed kalduvad rohkem uimasteid tarbima. “Kahjuks pole sellele probleemile piisavalt tähelepanu pööratud,” ütles Masing.

Lastel on mitmeid võimalusi, kuidas teenida lisa lastekodus saadavale taskurahale, mis on 70 krooni kuus. Leena Masingu sõnul käivad lapsed vargil, kerjavad või teevad juhu- töid.

Viinapudeli kättesaamine pole Masingu sõnul laste jaoks mingi probleem, sest alati leidub mõni täiskasvanu, kes selle neile ostab.

Viimasel aastal on politsei teinud varasemast rohkem reide alaealiste kontrollimiseks. Kõik prefektuurid korraldavad selliseid operatsioone regulaarselt ja politseinikud külastavad tihedamini neid asutusi, kus noored pidutsevad. Politsei teatel saavad alaealised alkoholi kauplustest ja baaridest suhteliselt lihtsalt kätte.
Meditsiiniliselt loetakse lasteks kuni 14-aastased, vanemad lähevad kirja juba täiskasvanutena.


EPL

Uudiste arhiiv