Eesti Kunstimuuseumi uudised 7.-13. aprill

07.04.2008
Maasikasööjad. Paul Kondase naivistlikud maalid

Reedest, 11. aprillist on Kumu IV korrusel avatud näitus "Maasikasööjad. Paul Kondase naivistlikud maalid".

Paul Kondase (1900–1985) isikupärane pildimaailm lubab teda nimetada üheks eesti huvitavamaks naivistiks. Naivismi olulisemaks kriteeriumiks on mitteprofessionaalsus ja sellest tulenev vahetu kujutamisviis, mida sageli kirjeldatakse siira lapsemeelsusena. Kondase tööd on küll enamasti lustlikud, kuid mitte lapsemeelsed. Isegi klaaride nägudega maasikasööjail, kes esmapilgul näivad pelgalt maiad ja elevil, särab lähivaatlusel kuratlik helk silmis.

Kondase maalid, nagu naivistidel sageli, on innukalt jutustavad. Kuigi neil võib kohata kummalisi tegelasi ja tavatuid seoseid, on tema piltidega väga lihtne kontakti saavutada. Kondase töödel võib näha naljakaid poose ja koomilisi ilmeid. Tal on hulk lõuendeid, kus ta on lasknud patuse rahva lõbutsema, aga on neidki, mis reedavad tõsiseid poliitilisi seisukohti. Kui üldiselt armastas Kondas oma maalide valmimist märkida kuupäevaliselt, siis viimased on igaks juhuks jäetud aastaarvu ja signatuurita.

Paul Kondas oli paljude huvidega mees. Ametilt kooliõpetajana kirjutas, lavastas ja kujundas ta lastele teatrietendusi, mängis mitmeid pille ja juhatas kooli orkestrit. Luuletas, tegi fotosid, rajas parke, ehitas silla ning oli pühendunud jahi- ja kalamees. Maalimisega hakkas ta tõsisemalt tegelema pensionieas, poissmehe üksinduse vaikuses. Tema maalide omapärane fantaasiamaailm leidis tunnustust. Kondase nime võib leida 1984. aastal Londonis välja antud "Maailma naivistliku kunsti entsüklopeediast".

Naivismi sünniajaks peetakse 19. ja 20. sajandi vahetust. Naivistliku kunsti esmatunnustajad olid modernistid, kes õppisid selle lihtsuse ja vahetuse kaudu vabanema kunstidogmadest. Naivismi mõjudest saab rääkida läbi 20. sajandi kunstiajaloo, kuid naivismi ennast kunstivoolude-stiilide hulka ei loeta. See sünnib reeglina isolatsioonis ja ei kasvata järgijaid ega koolkondi.

Kondase maalid on valminud aastail 1956–1981, sõltumatuna professionaalse kunsti arengust. Kondase eluajal ei toimunud Viljandis küll ühtki tema isikunäitust, aga pärast kunstniku surma ostis kodulinna muuseum ära kõik temast maha jäänud maalid. Kondase tähelepanuväärsusest kõneleb seegi, et 2003. aastal loodud naivismi ja autsaider-kunstiga tegelev keskus Viljandis sai nime just tema järgi. Näitus jõudiski Kumu kunstimuuseumisse Kondase Keskuse ja Viljandi Muuseumi lahkel loal ja toel. Täname!

Lisainfo Paul Kondase kohta: http://www.kondas.ee/
http://www.muuseum.viljandimaa.ee/

Näituse kuraator: Kädi Talvoja
Näituse kujundaja: Villu Plink
Näitus on avatud 11.04-7.09.2008

Välisnäitus Prantsusmaal

Prantsusmaal avati läbi aegade suurim Eesti kaasaegse kunsti väljapanek.

Tours´i lossis (Château de Tours) avati Eesti kaasaegse kunsti ülevaatenäitus "Plaisirs de l’imagination", mille korraldas Eesti Vabariigi 90. juubeli raames Eesti Suursaatkond Prantsusmaal koostöös Kumu kunstimuuseumi ja Tours´i linnaga. Läbi aegade suurim Eesti kaasaegse kunsti ülevaatenäitus Prantsusmaal avab Eesti Vabariigi 90. juubeli kultuurisündmuste sarja erinevates regioonides.

Kumu kaasaegse kunsti kuraator Eha Komissarov on Eesti kunsti hetkeseisundit kajastama valinud järgmised kunstnikud: Dénes Kalev Farkas, Johnson & Johnson, Erki Kasemets, Kiwa, Arne Maasik, Marge Monko, Karl Nagel ja Tiiu Rebane, Kristina Norman, Kaido Ole, Priit Pärn, Urmo Raus, Tõnis Saadoja, Silja Saarepuu ja Villu Plink, Jaanus Samma, Liina Siib ning Jasper Zoova.

700-ruutmeetrisel näitusepinnal eksponeeritakse 16 erineva kunstniku või rühmituse poolt loodud teoseid, mis on valminud väga erinevates tehnikates: seal on maali, graafikat, skulptuuri, installatsioone, fotosid. "Näituse teemaks on kujutluse jõud ja asend nüüdiskunstis, mis on üldisem ja ei lähtu kaugeltki kitsalt rahvuslikest omadustest. Pealkirja tunnuslause Pleasure of imagination pärineb USA anonüümse hipipoeedi 1960. a värsist, mis köitis sõnadega The poets cry for change and artist has a vision. Võtsin selle idealistliku unelma meie väljapaneku motoks arvestusega, et kõigi aegade kunstnikud tajuvad midagi samalaadset oma töid luues," selgitas väljapaneku kuraator Eha Komissarov.
Näitus on avatud 3.–27. aprill 2008

Rohkem infot: Eesti Suursaatkond Prantsusmaal

Kumu dokumentaal

Kolmapäeval, 9. aprillil kell 18.00 näidatakse Kumu auditooriumis dokumentaalfilmi "Alati igavesti! Kas revolutsioon jätkub ka homme?". Film on valminud 2006. aastal Suurbritannias ning on hispaania keeles, ingliskeelsete subtiitritega.

Filmi kommenteerib Andres Herkel.
Kuuba on olnud omalaadne nähtus maailmas poliitkas juba pikemat aega. Samuti küsimus Kuuba tulevikust, mis taas eriti peale Fidel Castro võimust loobumist on uuesti eredalt päevakorrale tõusnud. Milline on aga nii palju kiidetud kui kirutud revolutsioonilise poliitsüsteemi viljad? Millist elu elavad lokkava turismi keskel tavalised elanikud? Maksab ju riigis roheline dollar mitte peso. Ehedalt näidatakse üleslöödud turismivoldikute Kuubast eristuvat maskideta igapäevaelu. Meile kõnelevad nii noored kui vanad, endised revolutsionäärid, intellektuaalid ja poeedid ning vaeste slummide elanikud. Aus igapäevane Kuuba, millele lisaks palju head Kuuba muusikat, vanadest revolutsioonilugudest salsa ja tänapäevase sotsiaalse hip-hopini.

Filmiseanss on tasuta!

Kohtumisõhtu restauraatoriga

Neljapäeval, 10. aprillil kell 16.30 ootab Adamson-Ericu muuseum kõiki huvilisi näitusele "Iluraam - raami ilu" kohtuma restauraator Alar Nurksega.

Kohtumisõhtud toimuvad neljapäeviti:
10. aprill "Teoste raamimine, hoiustamine ja eksponeerimine" Alar Nurkse
24. aprill "Millest raamid tehtud on?" Sirje Säär
22. mai "Iluraam-raami ilu Eestis" Alar Nurkse

Kohtumisõhtutel tutvustab raami lugu, materjale ja kaunistusvõtteid konservaator-restauraator Sirje Säär. Teoste väärikast eksponeerimisest ja hoidmisest ning kaasaegsest raamivõttestikust kõneleb maali konservaator-restauraator Alar Nurkse.

Osalemine muuseumipiletiga.
Eelregistreerimisega tel. 644 58 35.

MUUSEUMID:

Kumu kunstimuuseum
Avatud: K-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Varamu
Eesti kunsti klassika 18. sajandi algusest Teise maailmasõja lõpuni

Rasked valikud
Eesti kunsti Teise maailmasõja lõpust taasiseseisvumiseni

Näitused:
UUS! Maasikasööjad. Paul Kondase naivistlikud maalid
Paul Kondase (1900–1985) isikupärane pildimaailm lubab teda nimetada üheks eesti huvitavamaks naivistiks. Naivismi olulisemaks kriteeriumiks on mitteprofessionaalsus ja sellest tulenev vahetu kujutamisviis, mida sageli kirjeldatakse siira lapsemeelsusena. Kondase tööd on küll enamasti lustlikud, kuid mitte lapsemeelsed. Isegi klaaride nägudega maasikasööjail, kes esmapilgul näivad pelgalt maiad ja elevil, särab lähivaatlusel kuratlik helk silmis.
11.04-7.09.2008 (IV korrus)

Soome kunsti kuldaeg.
Meistriteoseid Turu Kunstimuuseumi kogust
Näitus "Soome kunsti kuldaeg. Meistriteoseid Turu Kunstimuuseumi kogust" on sissejuhatuseks kahe naabermaa muuseumide pikemaajalisele koostööprojektile. Näituse koostamisel on lisaks soome kunsti suurkujude esitlemisele olulised soome kunsti vaimseid alustalasid peegeldavad teemad. Näitus osutab ka soome kunstikultuuri rahvusvahelisele palgele, selle seotusele Itaalia ja Pariisi, aga ka sajandivahetuse moodsate kunstiliikumistega.
28.03.2008-08.06.2008 (Suur saal)

"Põhi ja kirre: kontinentaalne alateadvus"
Kaasaegne kunst ja soome-ugri maailm
Näituse pealkiri "Põhi ja kirre: kontinentaalne alateadvus" viitab soome-ugri maailma geograafilisele asukohale, aga samuti tõsiasjale, et mõni ala ja rahvus on tavateadvusest justkui pagendatud, kaasaegse kultuuri vaimselt kaardilt kustutatud. Neid võib võrrelda isegi alateadvusega, mida Freud nimetas kunagi suurepäraselt teadvuse ürgseks asukaks. Lisaks vihjab pealkiri soome-ugri kunstnike ja intellektuaalide üldteada huvile kõige psüühilise vastu.
14.03-18.05.2008 (V korrus)

"Vaba kunsti" töötuba Moskvas 1957
Näitus räägib suure poliitika varjus juhtunud isiklikest lugudest, kunstnike omamüütidest ja nende muutumisest poliitiliseks aktiks. Justkui "ajaloolise eksitusena" toimunud festivali sündmusi rekonstrueerivad fotod, dokumendid, pressikajastused ja filmilõigud.
7.03-25.05.2008 (IV korrus, B-tiib)

Reis maale. Etnograafilised tüübid fotos
Näitus sisaldab etnograafilise kallakuga fotosid Eestist, põhirõhuga Johannes Pääsukese Setumaa (1911–1915) ja Saaremaa (1913) piltidel. Neid täiendavad teiste kutseliste ja asjaarmastajate fotograafide tööd samadest paikadest.
22.02.2008-14.09.2008 (III korrus, B-tiib)

Hariduskeskus:
Haridusprogrammid lasteaiale:
Vaadates üles (taevad eesti kunstis)

Haridusprogrammid lasteaiale ja algklassidele:
Töö kiidab tegijat (Tööteemalised kunstiteosed)
Popkunst - Pop Kunst (Kaasaegne kunst)
Lugusid kunstis (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Sõpruseaeg (baltisakslaste kunst)
II osa Veenõid Lorelei ja teised (Köler)
III osa Armastusest (Köler, Weizenberg, Adamson)
IV osa Peetri lubadus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)
V osa Pariisi (Konrad Mägi, Nikolai Triik, Jaan Koort)
VI osa Oma seadused (Eesti Kunstnikkude Ryhm)
VII osa Valgusega värvitud ("Moodne inimene", "Valgus ja värv" ja "Tagasi natuuri juurde")

Haridusprogrammid põhikoolile:
Töö kiidab tegijat (Tööteemalised kunstiteosed)
Surematud asjad (Natüürmort eesti kunstis 19. ja 20. sajandil)
Skulptuuur ja emotsioon
Peateel (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Algusest peale (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Peod ja portreed (baltisakslaste kunst)
II osa Südamega (Köler)
III osa Pronksist tuul ja marmorunenäod (Weizenberg ja Adamson)
IV osa Miks hobune peatus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)
V osa Geniaalsed boheemlased (Konrad Mägi, Nikolai Triik, Jaan Koort)
VI osa Sõnadeta (Eesti Kunstnikkude Ryhm)
VII osa Maagiline, varjudeta ("Moodne inimene" ja "Valgus ja värv")
Uue põlvkonna legendid (eesti kunsti klassika), vene keeles

Haridusprogrammid gümnaasiumile:
Magistraal (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Vähe süüa, palju külmetada (Mägi)
Surematud asjad (Natüürmort eesti kunstis 19. ja 20. sajandil)
Uue põlvkonna legendid (eesti kunsti klassika), vene keeles

Info ja registreerimine: tel. 534 39230 või 602 6074 (lauatelefonil 14.00-16.00) või haridus@ekm.ee

Auditoorium:
Kumu dokumentaal
"Alati igavesti! Kas revolutsioon jätkub ka homme?"
9. aprill kell 18.00
Osalemine tasuta!

EKL kunstnikufilm
Esilinastus!
"Uno Roosvalt"
11. aprill kell 17.30
Info: 602 6000

Adamson-Ericu muuseum
Avatud: K-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Adamson-Ericu teosed

Näitus:
Iluraam - raami ilu
Väljapanek koondab vaatajate tähelepanu kunstiteose vormistamise traditsiooniliste võtete arengule. Eksponeeritud on maale, graafikat, pastelle ja neid ümbritsevaid iluraame 17. sajandi lõpust kuni 2006. aastani. Mitme sajandi jooksul on erinevad kunstnikud otsinud harmoonilist kooslust kunstiteose ja selle vormistusvõtte vahel. Näitusel on huvitavaid portreid, maastikke ja natüürmorte alates Tallinnas 17. sajandil tegutsenud meistri Ernst Wilhelm Londiceri (1655–1697) loomingust kuni tänapäeva maalija Laurentsiuse teoseni.
08.03.2008-08.06.2008

Haridus:
Muuseumitunnid
(5-12aastastele):
Iluraamid
Muuseumidetektiiv
Rääkivad portreed ja täpilised lilled
Kohvikumaalid ja tujukad kujundid
(13-19aastastele):
Raam ja kunstiteos

Kohtumisõhtu restauraatoriga
"Teoste raamimine, hoiustamine ja eksponeerimine" Alar Nurkse
10. aprill kell 16.30
Osalemine muuseumipiletiga
Gruppidele ettetellimisel tel. 644 5835
Info: 644 5835

Kadrioru kunstimuuseum
Avatud: K-P 10-17

Püsiekspositsioon:
16.-20. saj. maalikunst (Madalmaade, saksa, itaalia, vene meistrid)
18.-20. saj. Lääne-Euroopa ja Vene tarbekunst ning skulptuur

Näitus:
Igatsedes mägesid. Šveitsi maastikud Balti kunstis
Näitus matkab koos Balti kunstnikega (Carl Grass, Johann Wilhelm Krause ja August Matthias Hagen) Šveitsi mägiradadel ja tutvustab neile eeskuju andnud Šveitsi maastikumaalijate loomingut (Salomon Gessner, Johann Ludwig Aberli koolkond, Ludwig Hess jt). Väljas on tööd Kunsthaus Zürich’i, Šveitsi Rahvusraamatukogu, Tartu Ülikooli ja Eesti Kunstimuuseumi kogudest.
Näituse idee ja teostus: Giuliano Crivelli, Kadi Polli
9.02.2008-11.05.2008

Haridus:
Muuseumitunnid:
Kadrioru lossi lood (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Suursugune barokk ja vallatlev rokokoo (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Klassitsism ja akademism (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Jõulutäht (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Nutikad nõud (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Raamid, raamid, raamid (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Maastikud ja meri (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Maalilised reisid (Lossikooli III, IV ja V klassile ja põhikoolile)
Mõistus ja tunded: romantism (põhikoolile ja gümnaasiumile)

Integratsiooniprogrammid:
Muuseumitundide sari Lossi lapsed (7-11aastastele)
Töövihikuprogrammid Ajaloo ilu ja Kunstistiilid (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400

Lastehommik
"Portselan – valge kuld" (5-11aastastele)
12. aprillil kell 11.00
Osalustasu 40.-
Vene keeles!
Kunstiring
13. aprill
11-12.30 (5-11aastastele) (vene keeles)
13-14.30 (5-8aastastele) (eesti keeles)
15-16.30 (9-11aastastele) (eesti keeles)
Osalustasu 60.-

Kontsert:
Vene romansiõhtu
Mati Palm ja Maria Veretenina
Kavas: vene romansid
10. aprill kell 18.00
Piletid 120.-/75.-

Eesti Kontsert
Mari Tampere (viiul), Aleksandra Juozapenaite-Eesmaa (klaver)
Kavas: L. v. Beethoven
11. aprill kell 18.00
Piletid 120.- / 80.- Piletimaailmast ja Eesti Kontserdi kassast

VI Klavessiinifestival
Joel Speerstra (pedaalklavikord, USA)
Kavas: J. S. Bach pedaalklavikordil
12. aprill kell 18.00
Piletid: 120.-/80.- Piletilevist

VI Klavessiinifestival
Oksana Delaforge, Mathieu Delaforge (klavessiin), Fabien Roussel (viiul, kõik Prantsusmaa)
Kavas: Les caractères de la dance - J-Ph. Rameau, G. Tartini, J-F. Rebel, L. Boccherini, P.A. Soler, F. Couperin, A. Forqueray, A. Corelli
13. aprill kell 18.00
Piletid: 120.-/80.- Piletilevist

Mikkeli muuseum
Avatud: K-P 10-17

Püsiekspositsioon:
Johannes Mikkeli kollektsioon: 16.-20. saj. Lääne-Euroopa, Vene, Hiina kunst

Näitus:
Mikkeli muuseum 10
Mikkeli muuseum tähistab oma kümnendat sünnipäeva muuseumit tervikuna hõlmava näitusega. Näitus "Mikkeli muuseum 10" keskendub Mikkeli graafikakollektsiooni laiaulatuslikule eksponeerimisele. Püsiekspositsiooni lisandub Eesti kunsti tuba.
16. juuni–kevad 2008

Haridus:
"Läbi lukuaugu" (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
"Kunstikoguja maailm" (Lossikooli III, IV ja V klassile ja põhikoolile)

Integratsiooniprogramm:
"Põnev portselan ja joontest pildid" (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400
Info: 606 6400

Niguliste muuseum
Avatud: K–P 10–17

Püsiekspositsioon:
Kirikukunst alates XIII sajandist ning gildide, tsunftide, Mustpeade vennaskonna ja kiriku hõbevarad

Näitus:
Kirikukellad Eestis
Näitus tutvustab publikule eelkõige vanemaid, väärtuslikumaid ning unikaalsemaid Eestis säilinud kirikukellasid, mis pärinevad Eesti muuseumide, kirikute koguduste ning erakogudest.
26. mai 2007 - 31. mai 2008

Haridus:
Muuseumitunnid:
Lõvijaht Nigulistes (7–12-aastastele lastele)
Head ja pahad (7–12-aastastele lastele)
Inglid Niguliste kunstiteostel (7–12-aastastele lastele)
Vanad kirikukellad (7–12-aastastele lastele)
Niguliste Surmatants: keskaegse inimese ja maailmapildi peegel
(gümnaasiumiklassidele)
Temaatilised ekskursioonid gruppidele ettetellimisel tel 631 4330

Kontsert:
L- P kell 16.00 Orelimuusika pooltund
Sissepääs muuseumipiletiga
Info: 631 4330

Kristjan Raua majamuuseum

Vabandame!
Muuseum on suletud!
Täpsem info:
602 6001 või muuseum@ekm.ee

Uudiste arhiiv